Formålet med indførelsen af en trænerlicens er at sætte fokus på de faglige kompetencer blandt danske svømmetrænere og derigennem sikre, at den konkurrencetræning, som foregår i danske svømmeklubber, i endnu højere grad sker på et vidensbaseret grundlag og på en etisk forsvarlig måde.
Ordningen betyder, at når en svømmeklub i fremtiden ønsker at tilmelde svømmere til Danske Mesterskaber Årgang, Danske Mesterskaber Junior eller Danmarksmesterskaber på kort- eller langbane, skal klubben samtidigt tilmelde en træner med en gyldig trænerlicens.
Trænerlicensen er personlig for træneren og for at kunne få en trænerlicens, skal en svømmetræner have gennemgået Dansk Svømmeunions ”Årgangstræneruddannelse” eller en tilsvarende træneruddannelse (DIF niveau 2) evt. anden relevant idrætsfaglig uddannelse.
Trænerlicensen opkræves årligt forud i november måned og koster kr. 495,- per kalenderår. Trænerlicensen er således gældende i perioden 1. januar til 31. december.
Når en træner har gennemført Årgangstræneruddannelsen vil denne automatisk få udstedt en trænerlicens gældende for det igangværende samt det efterfølgende kalenderår. Prisen for dette er inkluderet i prisen for Årgangstræneruddannelsen.
Trænere, som ikke tidligere har haft en trænerlicens og ønsker det, skal sende en ansøgning med dokumentation for gennemført uddannelse til traenerlicens@svoem.dk senest 1. oktober. Ved indsendelse af ansøgning efter 1. oktober skal man forvente en behandlingstid på ca. 14 dage.
Grundlaget for ansøgningen skal være dokumentation for en uddannelse svarende i niveau til Årgangstræneruddannelsen (DIF niveau 2). Da der er mange forskellige relevante ældre uddannelser, vil ansøgningerne blive vurderet individuelt i et udvalg bestående af:
Ansøgningen skal sendes på e-mail til: traenerlicens@svoem.dk
Efter godkendt ansøgning vil trænerens klub blive faktureret kr. 495,-.
Liste over trænere med godkendte trænerlicenser kan findes her.
Fornyelse af trænerlicens
Trænerlicensen skal fornyes hvert andet år. For at kunne forny sin trænerlicens skal træneren kunne dokumentere, at han/hun indenfor de sidste to kalenderår har deltaget i en for konkurrencesvømning relevant kompetenceudviklingsaktivitet, svarende til minimum en weekend (16 timer). Aktiviteten kan være arrangeret af Dansk Svømmeunion, men er ikke begrænset hertil.
Godkendte aktiviteter arrangeret af Dansk Svømmeunion:
Dispensation
Såfremt en træner ikke er uddannet på minimum niveau 2, kan træneren søge dispensation om at få tildelt en trænerlicens. Bevilling af en dispensation vil typisk bero på, at træneren og dennes klub aftaler en uddannelsesplan med SVØM for den pågældende træner, og tilmelder vedkommende til den først kommende relevante træneruddannelse. Ansøgning om dispensation sendes også til traenerlicens@svoem.dk senest 1. oktober, og efter eventuel bevilling vil klubben blive faktureret kr. 495,-.
Datoer og tilmelding til Årgangstræneruddannelsen findes her.
Målet er træning med kvalitet i alle danske svømmeklubber
Dansk Svømmeunion har iværksat dette tiltag for på den lange bane at højne kompetenceniveauet for danske svømmetrænere og for at øge kvaliteten af den træning, som foregår i klubberne. Vi håber, at alle klubber med konkurrencesvømning på programmet deler vores ambition og vil bakke op om initiativet. Skulle der opstå uforudsete eller svære situationer i forbindelse med indførsel at trænerlicensen, håber vi at klubber såvel som trænere sammen med Dansk Svømmeunion, vil arbejde konstruktivt på at finde gode løsninger.
Kursus og uddannelse
Mail: kursus@svoem.dk