0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Ergogene stoffer

Nedenfor beskrives Dansk Svømmeunions retningslinjer for arbejde og brug af ergogene stoffer.

 

Ergogene stoffer og tilskud er præparater der i visse sammenhænge kan øge præstationsevnenhos nogle atleter.

 

Disse retningslinjer beskriver, hvorledes Dansk Svømmeunion arbejder med ergogene stoffer. Samtidig skal de også ses som en anbefaling til klubber og andre interessenter, der overvejer at benytte sig af ergogene stoffer i en trænings- eller konkurrence sammenhæng.

 

Dansk Svømmeunion arbejder udelukkende med disse substanser i tæt samarbejde med yderst kompetente specialister indenfor området. SVØM vil ikke selv på nogen måde eksperimentere med disse stoffer uden kyndig supervision fra uddannede fysiologer. Dansk Svømmeunion anser det for en uansvarlig praksis uanset om det er klub eller unionsniveau, at arbejde med disse stoffer uden uddannede specialister som faste sparingspartnere.

 

Dansk Svømmeunion anbefaler, at ergogene stoffer udelukkende benyttes af atleter med et internationalt niveau. Disse stoffer bør kun benyttes, når man har optimeret andre parametre, som træning, hvile, kost og sæsonplanlægning. SVØM tilslutter sig derved også Team Danmarks betragtninger omkring brugen af Bikarbonat, β-alanin, Kreatin og Koffein som er de fire stoffer, som vi kan vælge at arbejde med.

 

Fremover vil Dansk Svømmeunion arbejde med ergogene stoffer med atleter, der har et internationalt niveau. Dette fastlægges som internationale finalister i individuelle løb samt holdkapper (EM-K, EM-L, VM-L, VM-K og OL). Dette sker fordi, at det vurderes, at for atleter på lavere niveau, typisk vil kunne arbejde med andre parametre for at udvikle sig sportsligt og det derved er for tidligt for dem, at arbejde med ergogene stoffer. I tillæg til ovenstående finalister kan Dansk Svømmeunion vælge at arbejde med ergogene stoffer med enkelt stående atleter, hvis det vurderes af landstræner samt sportschef i samråd med Team Danmarks ekspert team, at der er specielle vilkår, som gør det hensigtsmæssigt at arbejde med ergogene stoffer med pågældende atlet inden vedkommende har opnået internationalt finaleniveau.

 

De atleter der per dags dato arbejder med ergogene stoffer sammen med Dansk Svømmeunion og Team Danmark vil få tilbuddet om, at fortsætte dette arbejde. Dog skal de pågældende atleter indenfor en periode på 18 måneder have opnået internationalt finaleniveau for at de fortsat kan modtage hjælp og ekspertise indenfor dette område.

 

Bruge af visse ergogene stoffer. I særdeleshed Koffein og Kreatin er forholdsvist udbredt i store dele af det danske sportsmiljø. Dansk Svømmeunion anser dette for problematisk, da flere atleter efter vores faglige vurdering kunne have mere nytte af at arbejde med andre parametre, før de begynder, at arbejde med ergogene stoffer, samtidig med, at megen brug foregår uden de nødvendige kompetencer. Signalværdien i at atleter på nationalt niveau arbejder med disse substanser i træningsmiljøer med unge mennesker, kan Dansk Svømmeunion heller ikke på nogen måde tilslutte sig. Vi anbefaler derved også de trænere og svømmere, der vil arbejde med disse substanser til at vise en høj grad af omtanke i træningsmiljøerne, så unge svømmere ikke får et indtryk af, at ergogene stoffer, er et naturligt skridt i deres talentudvikling. Når brugen er udbredt vurderer den sportslige ledelse i Dansk Svømmeunion, at det trods alt er bedre med et fornuftigt vidensniveau og vi vil derfor hellere oplyse end ”vende det blinde øje til”. Vi vil derfor på det kraftigste bede alle, der overvejer, at benytte ergogene stoffer om at læse de fire instrukser om de forskellige ergogene stoffer her

 

Det er om end meget væsentligt, at pointere, at det er bevist, at mange kosttilskud inklusiv ergogene stoffer kan være kontaminerede med stoffer på dopinglisten og derved resultere i en positiv dopingkontrol. Det er til en hver tid en atlets eget ansvar, at have 100% styr på, hvad man har indtaget. Anbefalingen fra Dansk Svømmeunions side er derfor, at man udelukkende køber kosttilskud, der er testet for kontaminering hos Informed Sport. Se deres hjemmeside her. Dette i tråd med Anti-Doping Danmark og Team Danmarks anbefalinger.

 

Se mere information omkring kosttilskud fra Team Danmark her.

Videre herfra:

Læs også:

Download:

Kontakt

Thomas Stub

Landsholdschef

Mail: ts@svoem.dk

Telefon: 2062 1350


 


Cookieindstillinger