0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk Svømmeunions Hall of Fame

Stefanie Fryland Clausen (1900 – 1981)

 

Optaget i Svømmesportens Hall of Fame ved Dansk Svømme Award 2016.

 

Stefanie Fryland Clausen vandt guld i udspring ved De Olympiske Lege i Antwerpen den 28. august 1920. Hun blev dermed den første danske kvinde til at vinde olympisk guld. Faktisk var hun den første dansker, der vandt en individuel guldmedalje, idet de tidligere danske guldmedaljer alle var vundet af hold.

 

Tårnspringskonkurrencen i Antwerpen foregik med fire spring: To fra fire meter tårn, to fra otte meter tårn. Med en tredjeplads fra de indledende runder kom hun knebent med i finalen, men overgik her alle forventninger med en overbevisende sejr, hvor hun udførte hvad pressen kaldte ”det måske smukkeste spring, der nogensinde er blevet set”.

 

Præstationen vakte opsigt, fordi kvindelige idrætsudøvere var fåtallige og gav anledning til megen debat. I denne sammenhæng betragtes Stefanie Fryland Clausen med sin OL-sejr som en banebrydende faktor for kvindeidrættens anseelse og accept.

 

Med en baggrund som gymnast og svømmer begyndte Stefanie Fryland Clausen i 1916 at deltage i udspringskonkurrencer. Danmarksmesterskaberne i udspring fra 3-meter vippe blev første gang afholdt i 1917, hvor Stefanie blev nummer 2. Året efter blev hun Danmarksmester.

 

I modsætning til hendes internationale konkurrenter, havde hun ikke adgang til svømmehaller med 10 meter platform. Dem var der ingen af i Danmark på det tidspunkt. Al træningen foregik ved Helgoland Badeanstalt i Svanemøllebugten, hvor der blev trænet udendørs både sommer såvel som vinter.

 

Efter OL sejren i Antwerpen deltog hun ikke siden ved konkurrencer. Hun blev dog udnævnt til dommer i udspring og udførte dette hverv ved mange stævner de efterfølgende år.

 

Stefanie Fryland Clausens Ærespokal gives til vinderen af det Danske Mesterskab i Tårnspring for kvinder. Vandrepokalen blev doneret til Dansk Svømmeunion og blev første gang overrakt ved danmarksmesterskabet i Århus 1982.

 

I 1988 blev Stefanie Fryland Clausen optaget i International Swimming Hall of Fame i Fort Lauderdale, USA, med titlen ”Honour Pioneer Diver”.

 

Blå bog:

·      Danske mesterskaber: 1 (3m vippe, 1918)

·      OL-deltager: Antwerpen 1920

·      OL medaljer: 1 Guld (Tårnspring)


 


Cookieindstillinger