0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk Svømmeunions Hall of Fame

Kirsten Strange (1944 -)

 

Kirsten Strange begyndte at svømme som 9-årig, og hun havde talent for det. Hun var allerede 4 år efter med til at vinde sit første DM. Det skete på DKGs hold i 4x100 medley til DM i 1958. Året efter vandt hun sit første individuelle DM i 100 meter fri.

 

I løbet af de 15 år, hvor hun aktivt svømmede som konkurrencesvømmer, vandt hun 41 danske mesterskaber fordelt på ni discipliner fra 100 til 800 meter. Efterfølgende har kun Susanne Nielsson og Mette Jacobsen kunnet fremvise statistikker, der overgår Kirsten Stranges, hvad angår mængden og diversiteten af rekorder og resultater.

 

I 1962 skiftede Kirsten Strange klub til USG (Universitetets Studenter Gymnastik), og EM i Leipzig var hendes første store internationale stævne. OL kvalifikationen kom i 1963. Kirsten Strange svømmede på det tidspunkt under Niels Aage Madsen. Han havde været i USA, hvor han havde oplevet nogle helt andre og meget mere intensive træningsmetoder. Det var hårdt, det var mere intensivt og programmerne var længere.

 

I 1966 blev hun gift med den i Danmark boende amerikanske svømmetræner Scott Campbell, og i marts 1967 fødte hun en datter. Man skulle tro, at det ville bremse enhver svømmeudfoldelse på højt plan, men nej. Eneste minus den fødsel fik på karrieren, var de danske mesterskaber Kirsten Strange (nu Campbell) gik glip af i 1967.

 

I 1968 vendte hun stærkt tilbage og snuppede titlen i 100, 200, 400 og 800 meter fri, 100 meter fly (nr. 2 på 200 meter fly) samt 200 og 400 meter medley. Der var ikke noget at tage fejl af. Kirsten Strange var stadig Danmarks bedste kvindelige svømmer. Hendes mand var tilmed i 1967 blevet ansat som træner i USG, og dermed var familieliv og svømning på højt plan ikke noget problem.

 

I 1968 forbedrede Kirsten Strange tre af Ragnhild Hvegers gamle kortbane rekorder. Først den 30 år gamle rekord i 200 meter fri med 4,5 sekunder til 2.17,2 og senere samme år de to næsten lige så gamle rekorder på henholdsvis 400 og 1500 meter fri.

 

Kirsten Campbell og familien flyttede til USA i 1969, men allerede i 1970 vendte de tilbage til Danmark. Hendes mand Scott Campbell var nu blevet ansat som svømmetræner i Randers Neptun, så det var kun naturligt, at hun også skiftede dertil. Der var stadig ingen planer om at lægge svømningen på hylden.

 

Kirsten Strange var i denne periode mor, konkurrencesvømmer på højt plan og udearbejdende, så kalenderen var fyldt. Hun var svømmelærer ved skolevæsenet i Randers, så det var muligt at få familielivet til at hænge sammen. Den målrettede indsats bar frugt, da hun kvalificerede sig til OL i 1972 for tredje gang.

 

Ved OL i München i 1972 satte Kirsten Strange nye danske rekorder i 200 og 400 meter medley på henholdsvis 2.33,15 og 5.25,97, og afsluttede med de resultater den internationale del af svømmekarrieren. I løbet af sin karriere forbedrede hun den danske rekord på 400 meter medley med over et minut.

 

Det vedholdende suveræne niveau hun holdt gennem hele karrieren, er imponerende. Ikke blot var hun en alsidig og fænomenalt dygtig svømmer, hun var også med sin træning og sin prioritering af svømning og familieliv et forbillede for kvindelige eliteidrætsudøvere.

    


 


Cookieindstillinger