0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

ILS Åbent-vand Livredderprøven 

ILS Åbent-vand Livredderprøven opfylder minimumskriterierne til ILS Beach Lifeguard, og certifikatet er akkrediteret af ILS, som står for International Life Saving Federation. Prøven henvender sig til de personer, der skal arbejde som livredder i en livredningstjeneste og de nøglepersoner, der ønsker et højt niveau for vandsikkerhed ved åbent-vand.

 

Forudsætninger:

 • Alle, der er fyldt 18 år inden årets udgang, kan indstille sig til ILS Åbent-vand Livredderprøven.
 • Prøvetager skal være indehaver af førstehjælpscertifikat svarende til som minimum ERC / AED Provider eller DFR Førstehjælp ved hjertestop.

 

Afvikling:

ILS Åbent-vand Livredderprøven afvikles i åbent-vand (undtagen formprøven, som afvikles i bassin). Våddragt,  svømmebriller og / eller dykkermaske er tilladt.

 

Dommer:

En dommer med gyldig licens fra Dansk Svømmeunion kan dømme Dansk Svømmeunions ILS Åbent-vand Livredderprøve.  

 

Gyldighed: 12 måneder.

 

Pris: 125 kr. (pr. 1. januar 2017)

 

1. Formprøve Bassin

Bassindelen afvikles i en sammenhæng og skal være afviklet inden for 60 min.

 • 400 m fri på maksimalt 7,5 min. (de første 200 m skal svømmes på maksimalt 3,5 min.)
 • 25 m polocrawl efterfulgt af 25 m undervandssvømning på maksimalt 50 sek.
 • 150 m bjærgning på maksimalt 5 min. (bjærgning af bjærgedukke fyldt med vand – ca. 70 kg)
 • 25 m nødflytning af dukke eller person (75-80 kg).

 

2. Formprøve Åbent-vand

Åbent-vanddelen kan afvikles opdelt og over flere dage

 • 3x200 (200 m løb + 200 m svøm + 200 m løb) maksimalt 8 min. – uden ABCT; svømmebriller er tilladt
 • Svømme 1000 m med ABCT
 • Dykke 4 m vertikalt med ABC og opsamle dukke
 • Svømme 50 m polocrawl og efterfølgende bjærge bevidstløs 50 m med direkte kontakt – uden ABCT; svømmebriller tilladt

 

3. Redningsdel

Redningsdelen udføres med udgangspunkt i at simulere realistiske scenarier og er opdelt i redninger med udstyr og redninger uden udstyr. I nogle delprøver indgår en hjælper. Genoplivningsudstyr anvendes, såfremt det er til rådighed.

 

Generelle forhold ved alle redninger

Livredderen skal udføre en pejling til den nødstedte med henblik på at kunne finde den position, hvor nødstedte sidst bliver/blev set i det tilfælde, at nødstedte forsvinder. Valget af pejlemetode afgøres af livredderen med udgangspunkt i situationen, de lokale forhold og det udstyr, der er til rådighed.

 

Redning med udstyr

 

Redning med redningsmetoden KAST:

Livredderen udfører en redning af træt svømmer ved hjælp af KAST redningsmetoden. Nødstedte er placeret minimum 10 m fra land. Kastegenstand kan være redningskrans, reb eller andet relevant for LR.

 

Redning med redningsmetoden BJÆRG

Redning med ABCT:

 

 1. Træt svømmer 150 m fra land:

Livredderen befinder sig ved overvågningsposition og observerer nødstedte, hvorefter LR kalder på hjælp. En hjælper overvåger situationen. LR udfører pejling og anlægger ABCT og svømmer til nødstedte. Nødstedte vurderes i sikker afstand, og LR kommunikerer til nødstedte. LR anlægger redningstorpedo og bjærger nødstedte til land.

 

2. Bevidstløs svømmer 75 m fra land:

Livredderen befinder sig ved overvågningsposition og observerer nødstedte, hvorefter LR kalder på hjælp. En hjælper udfører alarmering til 1-1-2 og fremskaffer genoplivningsudstyr. LR udfører pejling og anlægger ABCT og svømmer til nødstedte. Nødstedte vurderes i sikker afstand, og LR anlægger redningstorpedo. Der undersøges for bevidsthed og vejrtrækning. Nødstedte er bevidstløs uden normal vejrtrækning, og livredderen giver 5 indblæsninger. Nødstedte bjærges til land, og der gives IWR under bjærgning hvis muligt. I samarbejde med hjælper nødflyttes nødstedte til land, og der påbegyndes hjerte-lunge-redning i samarbejde med hjælper. Genoplivningsudstyr anvendes, såfremt det er til rådighed.

 

Redning med redningsmetoden SEJL

Redning med rescueboard eller SUP:

 

 1. Træt svømmer 200 m fra land:

Livredderen befinder sig ved overvågningsposition og observerer nødstedte, hvorefter LR kalder på hjælp. En hjælper overvåger situationen. LR udfører pejling og padler til nødstedte. Nødstedte vurderes i sikker afstand, og LR kommunikerer til nødstedte. LR guider nødstedte op på boardet og padler nødstedte til land. Nødstedte kan hjælpe til i redningen.

 

2. Bevidstløs svømmer 100 m fra land:

Livredderen befinder sig ved overvågningsposition og kalder på hjælp. Der er ingen hjælper til rådighed. LR udfører alarmering til 1-1-2 og placerer genoplivningsudstyr, hvor nødstedte forventes at komme til land. LR udfører pejling og padler mod nødstedte og vurderer i sikker afstand den nødstedte. Der undersøges for bevidsthed og vejrtrækning. Nødstedte er bevidstløs uden normal vejrtrækning, og livredderen giver 5 indblæsninger. LR ophaler nødstedte til board og bjærger nødstedte til land. Der udføres nødflytning uden hjælper fra board til land, og LR påbegynder hjerte-lunge-redning med genoplivningsudstyr. Genoplivningsudstyr anvendes, såfremt det er til rådighed.

Tidspunkt for alarmering, når LR er alene, diskuteres.

 

Scenarier

 

Forsvundet person – eftersøgning:

Livredderen befinder sig ved overvågningsposition. Scenariet startes med, at et (synligt) objekt, der kan synke, kastes i vandet på 1-4 m dybde. LR pejler til stedet, hvor objektet forsvandt, alarmerer 1-1-2 og igangsætter en eftersøgning. Der kan anvendes ABCT, SUP eller board. På lavt vand kan eftersøgning udføres uden udstyr eventuelt med eftersøgningskæder. Vanddybde og afstand fra objekt til LR vælges af dommer i forhold til at give LR realistisk mulighed for at finde objekt. Prøve kan bestås uden at finde objekt.

 

Nakkeskade:

 

Et medie simulerer en skade på nakken ved at ligge livløst i vandoverfladen på lavt vand. Mediet er ved bevidsthed.

Livredderen demonstrerer en vending ved hjælp af strakte-arme-hold-med-vending, og mediet stabiliseres. I samarbejde med hjælpere nødflyttes mediet ved hjælp af spineboard, såfremt spineboard er til rådighed. Håndtering af nakkeskader diskuteres.

 

Ukendt scenarie:

 

Livredderen befinder sig ved overvågningsposition, og der gennemføres et relevant redningsscenarie med det udstyr, der er til rådighed. Livredderen må ikke kende scenariets indhold på forhånd.

 

Redning uden udstyr

Redning af panisk nødstedt ved hjælp af redningsmetoden TAL:

 

Livredder befinder sig i vandet i nærheden af en panisk nødstedt. LR benytter redningsmetoden TAL til at redde nødstedte til land eller hen til en båd/board. Under redningen demonstrerer LR en undvigemanøvre, da nødstedte forsøger at gribe fat i LR.

Videre herfra:

Læs også:

Download:

Kontakt

Hjalte Borum

Udannelseskonsulent

Mail: hbo@svoem.dk

Tlf: 5166 3967


 


Cookieindstillinger