0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Klassifikation


 

Da parasvømningens målgruppe er bred, følges et klassifikationssystem der danner grundlag for fair konkurrence.

 

Ved parasvømmestævner i Danmark følges de internationale regler for klassifikation ifølge VIRTUS, Special Olympics og World Paraswimming. Her inddeles parasvømmere i 17 forskellige klasser afhængigt af svømmerens handicap eller særlige behov.

 

 

 

Fysiske handicap (klasse S1-S10)


For svømmere med fysiske handicap er der ti klasser, hvor svømmere klassificeres på baggrund af deres forudsætninger for at få fremdrift i vandet. Jo højere et tal klassen betegnes med, desto bedre forudsætninger har parasvømmeren for at få fremdrift i vandet.

 

 

Synshandicap (klasse S11-S13)


For svømmere med synshandicap er der tre klasser. Klasse S11 er for parasvømmere, der er helt blinde, mens klasse S12 og S13 er for svømmere, der er svagtseende. For svømmere med synshandicap er mindstehandicappet en synsstyrke på 6/60. Sagt på en anden måde, skal en parasvømmer ind på 6 meters afstand for at kunne se det, som en normalt seende kan se på 60 meters afstand. Klassifikationen baseres på materiale og test fra øjenlæger.

 

 

Udviklingshandicap (klasse S14, S18 & S19)


For svømmere med udviklingshandicap er der tre klasser. For klasse S14 er mindstehandicappet en IQ på 75 eller derunder. Det er psykologer, der klassificerer på baggrund af en IQ test og en social adfærdstest.

Klasse S18 er for svømmere med Downs Syndrom, og i denne klasse klassificeres man efter en gentest.

Klasse S19 er for svømmere med autisme, Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) eller Asperger syndrom og en IQ over 75 og/eller ingen intellektuel kognitiv funktionsnedsættelse.

 

 

Andre handicap eller særlige behov (klasse S17)


Ved nationale parastævner findes også en åben klasse, S17, der henvender sig til svømmere med andre handicap, som gør, at de ikke opfylder mindstehandicappet for de ovenstående klasser. Denne klasse henvender sig ligeledes til de svømmere, der endnu ikke har modtaget en national klassifikation. Indførelsen af denne klasse sikrer at alle parasvømmere, der ønsker at deltage i et stævne, kan være med. Denne klasse gør sig dog ikke gældende ved internationale stævner.

 

 

Klassifikationsregler


For nye svømmere eller svømmere, som endnu ikke er klassificeret, gælder følgende for alle klasser:

 

  1. Kontakt idrætskontakten, idrætskonsulent i Parasport Danmark Anne-Dorte Andersen, enten via e-mail eller mobil: 21 34 44 24. Her skal du fortælle om din diagnose, samt om hvilket niveau du svømmer på (det vil sige hvor mange gange du svømmer om ugen og i hvilken klub/hold).
     
  2. Derefter uploades dokumentation for diagnoses og gives samtykke her.
     
  3. Herefter får svømmeren en tilbagemelding fra Parasport Danmark om, hvilken klasse man kan stille op til stævner i, i Danmark samt hvilke undtagelser fra regler, man er berettiget til. For svømmere med et fysisk handicap kan man blive henvist videre til videre klassifikation.
     
  4. Listen af klassificerede svømmere i Danmark findes her.

 

Er du konkurrencesvømmer og ønsker at deltage ved DM, eller svømme på Parasport Danmarks boble-/talenthold med et fysisk handicap skal du klassificeres nationalt af en medicinsk klassifikatør (fysioterapeut) og teknisk klassifikatør (svømmetræner), så alle svømmere kan konkurrere på lige vilkår, selv om deres funktionsnedsættelse umiddelbart syner vidt forskelligt. Ved klassifikationen vurderes svømmerens muskelfunktion, koordination, bevægelighed eller evt. amputation. Kravet er, at man minimum 11 år gammel, og at man som minimum kan svømme 50m ryg, bryst og crawl med god teknik samt kan svømme minimum 25m fly.

 

Læs om de regler, der klassificeres ud fra her.

 

For at stille op ved stævner inden for Special Olympics gælder det, at man har et udviklingshandicap eller særligt behov. Ved stævner afviklet efter Special Olympics-principper divisioneres svømmerne efter de gældende forskrifter.


 






Cookieindstillinger