Hvad er kunstsvømning?
Kunstsvømning hed synkronsvømning indtil 2018, hvor FINA ændrede navnet fra Synkronized Swimming til Artistic Swimming.
I Danmark har vi valgt at kalde sporten for Kunstsvømning
SPORTEN er den samme, men navnet er nyt
Kunstsvømning er en sport, der kombinerer styrke, kontrol, ynde, smidighed og kondition. Det beskrives bedst som ballet i vandet, som bliver udført til musik, der både kan høres over og under vandet.
Vandet er både med- og modspiller i sporten. Man lærer at udnytte, at vandet bærer en oppe, men samtidig kræver kunstsvømning også en masse bevægelser, der løftes ud af vandet.
Man må ikke stå på bunden, når man er kunstsvømmer. Ved hjælp af bevægelser i arme og ben skal man komme ud af vandet så det ligner, at man ”flyder ovenpå”, uden at det ser anstrengende ud. Man lærer ikke ligefrem at gå på vandet, men det er i samme boldgade! Ydermere er der den åbenlyse udfordring, at man skal lave en stor del af sporten under vandet og uden ilt.
Ikke alene er kunstsvømning sjovt og flot. Det er samtidig en sport, der udvikler både krop og teknik uden at belaste nogle led i kroppen, og med god og ligelig træning af alle muskelgrupper i kroppen. På de højere niveauer stilles der utroligt store krav til kropskontrol, motorik og koordination. Man er tvunget til at bruge vandet og kroppen på den helt rigtige måde – ellers virker det bare ikke!
På alle niveauer udvikler kunstsvømning en helt særlig vandføling, som kan bruges i andre vandsportsgrene, og desuden en god balance og flot holdning, der ses og kan bruges på land. Kunstsvømning er en sportsgren, der kræver meget af svømmerne, men man får også meget igen. Man får masser af motion på en måde, der bestemt ikke er kedelig. Samtidig er kunstsvømning en sjov og anderledes måde at være i vandet på. Man bevæger sig på helt andre måder, end man er vant til, i en følelse af vægtløshed, mens man sammen med andre kan lave flotte mønstre og akrobatiske løft.
Synkronsvømning blev gjort berømt af amerikaneren Esther Williams i 40’erne. Hun lavede elitesvømning om til mere opvisningsbaserede positioner i vandet og begyndte at vise ben over vandet mens hun svømmede. Hun fik roller i både film og musicals som svømmer, og blev hurtigt udnævnt til ”America’s Mermaid”. Derfra har det så udviklet sig videre til den sport vi i dag kalder kunstsvømning.
I olympisk sammenhæng demonstreredes kunstsvømning for første gang som opvisningssportsgren i Helsingfors i 1952. Kunstsvømning kom derefter først på det olympiske program i Los Angeles i 1984 med to discipliner. Disciplinerne var solo og duet. I 2004 kom hold med otte deltagere også på programmet. Desuden har der har været afholdt VM i Kunstsvømning siden 1973.
Kunstsvømning kom til Danmark i 1956. Der har dog aldrig været satset stort på sporten herhjemme, og dansk kunstsvømnings bedste svømmer var Ulla Jacobsen, der i 80’erne var en del af verdenseliten.
Der konkurreres i kunstsvømning i fire discipliner: solo, duet, hold (4-8 svømmere) og kombineret hold (op til 10 deltagere). Solo stiller de største krav til svømmerens evne til at udnytte musikken og bruge teknikkerne. Duet er den mest udbredte disciplin og svømmes af 2 svømmere, mens holddisciplinerne giver utroligt mange muligheder for kreativitet.
Konkurrencer består af en teknisk og en fri del. Den tekniske del er enten obligatoriske øvelser (kaldet figurer) eller et teknisk musikprogram. Figurer er en række positioner og bevægelser sat sammen på mange forskellige måder og i mange forskellige sværhedsgrader. De udvalgte øvelser udføres af svømmerne en ad gangen og tager ca. ½ - 1 minut hver. Der laves fire øvelser, der bliver bedømt af 5 dommere.
Et teknisk musikprogram minder meget om et kort program i skøjteløb. Der er et antal elementer, der skal være indeholdt i en vis rækkefølge. Musikken bestemmer svømmeren selv.
Et frit musikprogram er den anden halvdel af alle konkurrencer. Her kan svømmerne indenfor et fastsat tidsrum selv bestemme musik og bevægelser, hvilket giver rum til kreativ udfoldelse.
Under musikprogrammer bliver svømmeren/svømmerne bedømt både på deres tekniske og kunstneriske udfoldelse.
Alle kan svømme. Det eneste krav, der stilles, er, at man kan lide at være i vandet og kan holde hovedet over overfladen! Sporten har traditionelt set primært været en sport for piger, men faktisk er en af verdens bedste kunstsvømmere en mand.
Kunstsvømning er en lille sport i Danmark, men andre steder er der professionelle kunstsvømmere, der konkurrerer og dyrker sporten fuldtid ligesom andre sportsfolk. De bedste svømmere i verden træner op mod 10 timer om dagen, hvilket inkluderer træning i vandet, ballet, styrketræning, løbetræning og meget mere. Sporten er udbredt over hele verden. Verdens bedste kunstsvømmere findes for tiden i Rusland, mens Japan, Spanien og USA kæmper om de næste placeringer. Tidligere har USA og Canada været dominerende, men de mistede alle deres topsvømmere efter OL i 1996 i Atlanta. Siden da har Rusland været på toppen.
Kunstsvømnings udvalget 2019
Mathilde Riis
Udviklingskonsulent
Mail: mrsm@svoem.dk
Mobil: 2920 6150