0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

DM-bronzevinder tvivlede i årevis – nu er han blandt de bedste, mens han studerer og arbejder på fuldtid

30-11-2021

Et trænerskifte ændrede alt for Oliver Jacobsen, som knap kunne kvalificere sig til mesterskaberne tidligere.

Af: Klaus Bach Christensen

”Jeg håber, at jeg ved at fortælle min historie kan inspirere unge svømmere, for der er ikke kun én vej til DM-podiet”.

 

I et kontorlokale hos en af Saxo Banks afdelinger sidder Oliver Jacobsen, og det er tydeligt at mærke, at Hvidovre-svømmeren har noget på hjerte. Den 24-årige svømmer håber, at han kan skabe fornyet tro blandt tvivlende konkurrencesvømmere ved at fortælle sin historie, som meget vel kunne være sluttet for flere år siden, hvor ikke meget tydede på, at klubkoryfæet i Hvidovre Svømmeklub skulle blive en af landets hurtigste sprintere.

 

”Som både årgangs- og juniorsvømmer havde jeg svært ved at kvalificere mig til mesterskaberne. En enkelt gang lykkedes det mig at kvalificere mig til DMÅ, hvor jeg endte som nummer 76 ud af 78, ligesom jeg kun var med til DM Junior som sidste års junior, hvor jeg endte allersidst. Ingen – inklusiv mig selv – havde dengang troet på, at jeg ville nå det niveau, som jeg har i dag”, siger Oliver Jacobsen.

 

De seneste sæsoner har sprintsvømmeren været fast mand i herrernes finaler på 50 meter fri, og i både 2018 og 2019 vandt han bronze ved danmarksmesterskaberne på kortbane. Tidligere på året forbedrede seniorsvømmeren sine personlige rekorder på langbane i både 50 og 100 meter fri, og hen over sommeren har Oliver Jacobsen fortsat formen, idet han i ny personlig rekord tog sølv på 50 meter fri ved Østdanske Mesterskaber i Holbæk.

 

”Min udvikling tog først rigtig fart i mine to sabbatår efter gymnasiet. I den periode fik jeg nye trænere i form af Mads Glæsner og Mattias Carlsson, og de så på mig med friske øjne, hvilket førte til en omlægning af min træning. I kombination med at jeg blev ældre og klogere, begyndte jeg at træne mere effektivt, hvor jeg tidligere bare moste på til hver eneste træningspas. De to faktorer har med sikkerhed haft stor indflydelse på min udvikling”.

 

De færreste kan desværre leve af deres svømmekarrierer i Danmark, så ved siden af svømmekarrieren arbejder Oliver Jacobsen på fuldtid som Student Assistent i Saxo Bank, mens han studerer økonomi og IT på 6. semester på Københavns Erhvervsakademi (KEA). Fleksible arbejds- og træningstider gør det muligt at passe de to karrierer, og netop fleksibilitet er noget, som ville være kommet ham til gavn allerede tidligere i livet.

 

Under sin ungdomsuddannelse på Brøndby Gymnasium var han nemlig ikke god nok til at blive optaget på Team Danmark-ordningen. Han måtte derfor klare sig igennem lektier og afleveringer udenom de fleksible muligheder, som Team Danmark-ordningen giver studerende.

 

”Er du committet til svømmesporten, vil jeg helt sikkert anbefale dig at tage Team Danmark-ordningen, hvis det er muligt. Det giver muligheden for at studere og svømme på fuldtid, hvilket jeg gerne ville have gjort tidligere i min karriere, hvis jeg havde haft muligheden for det”, siger Oliver Jacobsen.

 

Oliver Jacobsens to forskellige arbejdsuniformer, Hvidovre Svømmeklub og Saxo Bank.

 

Svømmesporten giver værdifulde egenskaber

På førsteholdet i Hvidovre Svømmeklub har Oliver Jacobsen i en håndfuld år været den eneste tilbageværende fra gruppen af kammerater, som han indtil da havde svømmet med hele livet. Selvom der ikke er flere tilbageværende, har de ifølge Hvidovre-svømmeren dog store anparter i hans eksplosive udvikling de seneste sæsoner.

 

”Jeg er uden tvivl min egen største kritiker og sætter altid ekstremt høje krav til mig selv. Lykkedes jeg ikke tidligere, var jeg hurtig til at dunke mig selv i hovedet – en ting, som mine venner har hjulpet mig med at gøre i mindre grad. Det har haft en positiv effekt på min selvtillid, og det har jeg kunnet bruge i last call room og i erhvervslivet”, siger Oliver Jacobsen.

 

Foruden styrket tro på egne evner fortæller Oliver Jacobsen, hvordan han har kunnet konvertere de nervepirrende finaleøjeblikke bag startskamlen til eksempelvis en jobsamtale, hvor han efter god forberedelse og performance landede i et attraktivt job. Den episode var stærkt medvirkende til at fastholde seniorsvømmeren i Danmark, som på daværende tidspunkt gik med tanken om at kombinere svømmekarriere og uddannelse på et amerikansk college.

 

Sådan gik det som bekendt ikke, og det har Oliver Jacobsen det godt med. For han trives i de valgte rammer, der rummer alt det, han, ifølge sig selv, skal bruge for at indfri sine sportslige drømme.

 

”Mine ambitioner har altid været de samme, men jeg har i mange år ikke turde at sige dem højt, for jeg følte ikke, at der var sammenhæng mellem dem og mit niveau. Havde jeg haft modet til at sige dem højt tidligere, tror jeg, at det kunne have forklaret mit humør og min ageren i nogle situationer”, siger Oliver Jacobsen og uddyber:

 

”Jeg vil gerne kvalificere mig til Universiaden (World Student Games), og det vil være en drengedrøm at komme med til et rigtigt internationalt mesterskab. Det forudsætter, at jeg får mindst et mere topningsstævne på langbane for at kvalificere mig, men den mandlige krop topper vistnok først i 25-årsalderen, så det er et godt argument for at fortsætte. Det håber jeg, at flere unge drenge - såvel som piger - vil gøre, for der er mere ved svømningen end bare resultater”.

 

Om Oliver Jacobsen når sine drømme, må tiden vise. Spændende bliver det at følge hans fortsatte udvikling i kortbanesæsonen, inden sigtekortnet rettes mod Danish Open i foråret, hvor det er muligt at kvalificere sig til Universiaden. Denne afholdes umiddelbart den 26. juni til 7. juli 2022 i den kinesiske by Chengdu.

 

Mere inspiration til en dual career?


 


Cookieindstillinger