0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Personlige rekorder som senior: Jeg har ikke fået dem foræret – og det gør dem endnu federe

18-11-2021

Med fleksible løsninger balancerer Joakim Brønnum fornemt studieliv og svømmekarriere.

Af: Klaus Bach Christensen

”Det har hele tiden været min prioritet at få min svømmekarriere, uddannelse og mit liv generelt til at fungere sammen.”

 

Ordene er Joakim Brønnums. Han har de seneste sæsoner været fast mand i feltet af Danmarks hurtigste brystsvømmere, hvilket medaljer ved DM på kort- og langbane understreger.

 

Historien kunne dog meget vel være blevet en anden, for den i dag 24-årige svømmer begyndte først at svømme som 15-årig i en relativ sen alder. I ungdomsårene var Joakim Brønnum mere optaget af at jagte læderkugler på landets grønsvære og derfor ikke villig til at committe sig 100% til svømmesporten.

 

”Jeg spillede udelukkende fodbold, da jeg var yngre, fordi jeg syntes, at det var fedt, men jeg har altid vidst, at jeg ikke var noget fodboldtalent, så derfor begyndte jeg i 2012 at svømme på et masters-/triatlonhold i Holbæk Svømme Klub. Jeg vurderede, det ville være et godt supplement til fodboldtræningen, og jeg gjorde hurtigt fremskridt i vandet. Det observerede den daværende cheftræner Michele Greb, og hun spurgte mig direkte, om jeg ikke ville begynde til konkurrencesvømning. Hun pointerede, at jeg kunne blive dygtig.”

 

Der skulle dog gå et år, før Joakim Brønnum lod sig overtale til at blive en del af konkurrenceafdelingen. Først i 2013 begyndte han for alvor at svømme og skulle blot bruge en halv sæson på at svømme sig på førsteholdet i Holbæk.

 

”Det var en stor omvæltning at komme på førsteholdet, for jeg startede samtidig på STX i Holbæk uden at være på en Team Danmark-ordning. Det kom jeg først senere i midten af 2014 i 2.g, men jeg valgte at bide tænderne sammen og færdiggøre gymnasiet på tre år. Jeg var ikke den dygtigste i skolen, så jeg blev nødt til at være struktureret og meget disciplineret for at få træning og gymnasie til at hænge sammen.”

 

 

Det skal lykkes

Efter studentereksamen i 2016 følger to sabbatår, inden det planlagte universitetsstudie (erhvervsjura) på Copenhagen Business School begynder i 2018. I løbet af de to sabbatår flyttede Joakim Brønnum hjemmefra til København og skiftede klub til SIGMA Swim i efteråret 2017. Her mødte den daværende flysvømmer nye udfordringer samt et stærkere træningsmiljø med masser af seniorsvømmere.

 

”Da jeg flyttede hjemmefra, var det min ambition at fortsætte med at svømme i en klub med et stærkt seniormiljø. Valget faldt på SIGMA Swim, hvor jeg blev taget godt imod og mødte forståelse for min livssituation, som kræver stor fleksibilitet for begge parter. Var der ikke den gensidige forståelse, ville det ikke fungere for mit vedkommende. I forbindelse med klubskiftet ændrede jeg også min primære stilart og har siden da fokuseret på brystsvømning.”

 

Fleksibiliteten er kommet i stand efter samtaler med cheftræneren i SIGMA Swim Jonas Lundström. Samtalerne har været med til at forventningsafstemme og skabe klare linjer for samarbejdet, så både svømmer og træner ved, hvad de kan forvente af hinanden. For at kunne balancere svømmesport, universitetsstudie og livet generelt har Joakim Brønnum siden 2018 skåret tre-fire ugentlige træningspas fra, så han nu har seks-syv ugentlige træningspas – et valg, der gjorde ham nervøs for sin fortsatte udvikling.

 

”Når man bliver ældre, får man ikke forbedringerne foræret. Jeg har heller aldrig været den mest talentfulde, og jeg har altid skulle arbejde ekstra hårdt. Så jeg var da bange for, at jeg ikke længere ville forbedre mit niveau med de færre antal pas i vandet.”

 

Joakim Brønnum har dog siden 2018 været i stand til at forbedre sine tider i sine primære løb, og indtil nu har dette kalenderår heller ikke vist tegn på, at den mere fleksible tilgang har stillet brystsvømmeren svagere. Faktisk er det blevet til tre personlige rekorder i alle brystløb på langbane, og det har givet smag efter mere.

 

I takt med at herresvømmeren er blevet ældre, er fokusset på studierne steget. De færre antal træningspas har gjort det muligt for Joakim Brønnum at passe universitetsstudiet, og han har derfor både tid til at læse og løse opgaver samtidig med, at han også har tid til at slappe af og være sammen med sine venner uden for svømmesporten.

 

”Jeg er meget kvalitetsbevidst og stiler altid efter at gøre det bedre. Da jeg var yngre, drømte jeg om at være på det her niveau, hvor jeg kandiderer til medaljepodiet ved DM. Det er et niveau, som jeg vil gøre meget for at blive på, og så sigter jeg stadig efter den individuelle danske mestertitel, selvom det bliver svært.”

 

 

Et hverdagsliv i balance

Dansk svømmesport oplever hvert år, at talentfulde svømmere stopper i en tidlig alder. Mange nye interesser opstår i ungdomsårene, og det får desværre dygtige svømmere til at indstille karriererne, inden de reelt får set, hvad deres individuelle talent rækker til.

 

Havde Joakim Brønnum ikke oplevet den forståelse og fleksible tilgang i SIGMA Swim, kunne han let have været en af dem, som var stoppet – og det ville have været ærgerligt, for erfaring gør, at nogle opgaver udføres med mere kvalitet, pointerer han.

 

”Lige nu er min hverdag i god balance, og jeg er en del af stærke sociale miljøer både i klubben og på studiet. Jeg får trænet og studeret med kvalitet, så det hele hænger godt sammen. Jeg får lavet udstrækning, dryland og styrketræning af en højere kaliber, end da jeg var yngre, hvilket jeg føler har været en vigtig del af mine forbedringer i vandet. Torsdagsbarer har jeg kun været til enkelte gange, og jeg kunne ikke finde på at tage i byen, hvis jeg føler, at det vil have en negativ effekt på min træning eller på stævner. Det betyder for eksempel, at jeg aldrig går i byen fredag, da vi altid har træning lørdag morgen. Ud over det lytter jeg dog meget til mine behov og går eksempelvis i byen eller til fest om lørdagen, da dette er med til at holde min passion for svømningen intakt.”

 

Hvor længe den efterhånden erfarne og dygtige svømmer fortsætter i svømmesporten, må tiden vise, men Joakim Brønnum har umiddelbart ingen planer om at drosle ned, før kandidatuddannelsen er i hus.

 

Mere inspiration til en dual career?

Læs historien med Jacob M. Jørgensen her


 






Cookieindstillinger