0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Et trivselstræ. Hvad er nu det?

17-11-2021

Trivselstræet skal være med til at definere, hvor man kan søge hjælp som landsholds- og klubsvømmer.

Af: Mathilde Riis

Dansk Svømmeunion er nu klar med udrulningen af Trivselstræet. Trivselstræet er et redskab, der skal synliggøre, hvem svømmere kan henvende sig til, hvis de oplever problemer, de ikke selv kan håndtere.

 

At svømmerne ved, hvem de kan kontakte, når de kæmper med udfordringer, anses for at være en vigtig grundsten i et miljø, der fremmer trivsel og mental sundhed. Resultater fra rapporten Trivsel i dansk konkurrencesvømning fra 2021 angiver, at trivselsniveauet for en fjerdedel af danske konkurrencesvømmere, ligger under det gennemsnitlige niveau for trivsel hos unge mennesker på samme alder. Det må, og skal vi gøre noget ved - blandt andet ved at tilbyde svømmerne et trygt sted, de kan søge hjælp.

 

Trivselstræet, der både findes for svømmeunionens landsholdssvømmere og træningsmiljøernes svømmere, er skabt efter ønske fra Landsholdenes Samarbejdsforum, hvorfra svømmerrepræsentant Signe Bro udtaler:

 

”Meningen er, at Trivselstræet skal blive et genkendeligt symbol i svømmemiljøet. Når man ser træet, kan man lige tjekke ind med sig selv og mærke efter, om alt er ok”. 

 

I starten af efteråret lancerede Dansk Svømmeunion Landsholdets Trivselstræ, der henvender sig til svømmere på junior- og udviklingslandshold samt landsholdet. Herom siger landstræner Stefan Hansen.

 

Skitse af Landsholdets Trivselstræ. Foto: Dansk Svømmeunion

 

”Når svømmere inviteres ind i vores landsholdssystem, ønsker vi at tage ansvar for, at de vender tilbage til deres klubmiljøer med positive oplevelser, personlig og sportslig udvikling samt motivation for at dygtiggøre sig og præstere til kommende internationale mesterskaber. Opstår der udfordringer undervejs, ønsker vi ligeledes at tage ansvar for, at svømmerne ved hvor og til hvem, de kan henvende sig på en tryg og forsvarlig måde”.

 

Det er desuden Dansk Svømmeunions intention, at trivselstæerne skal blomstre flere steder. Derfor er trivselstræet også blevet udviklet med klubsvømmere for øje. Konsulent Mathilde Riis siger:

 

”Svømmerens Trivselstræ er udviklet specifikt til træningsmiljøer med et mål om at skabe intern dialog og stillingtagen til, hvem miljøets svømmere kan henvende sig til. Ligeledes skal Trivselstræet være med til at italesætte og synliggøre overfor svømmerne, hvorfor det er vigtigt, at de har gode snakke og tætte relationer med trænere og holdkammerater i deres træningsmiljø. Svømmernes trivsel er et fælles ansvar, som løftes i et trygt udviklingsmiljø, hvor den enkelte svømmer kan forvente at blive lyttet til, respekteret og taget alvorligt”. 

 

Svømmernes Trivselstræ præsenteres for klubber den 22. november på et virtuelt præsentationsmøde. Skulle man have overset invitationen i din klub, kan tilmelding foregå her til og med torsdag den 18. november. 

 

Landsholdets Trivselstræ er tidligere blevet præsenteret og tilsendt elektronisk til nuværende svømmere på udviklingslandsholdet og landsholdet. Svømmerne får ved kommende aktiviteter udleveret et fysisk eksemplar, mens kvalificerede svømmere til nordiske mesterskaber for juniorer og seniorer får Landsholdets Trivselstræ udleveret her.

 

Ved spørgsmål eller forslag til det videre arbejde med Landholdets og/eller Svømmerens Trivselstræ samt mental sundhed generelt, kontakt da talentansvarlig Thomas Stub på mail: ts@svoem.dk eller konsulent Mathilde Riis på mail: mrs@svoem.dk


 


Cookieindstillinger