0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Værdifuld EM-erfaring og en hævet læbe rigere

14-05-2021

Ved EM i åbent vand-svømning blev det tydeligt hvilke parametre, der skal forbedres, hvis dansk svømning vil stå stærkere fremadrettet.

Af: Klaus Bach Christensen

I mandags startede 14-dage med vandaktiviteter for Europas bedste. I onsdags hoppede så landsholdssvømmer i åbent vand, Lærke Toft Ruby, første gang i vandet ved EM på kvindernes 5 kilometer, mens det i går gjaldt kvindernes 10 kilometer i søen Lupa i Budapest.

 

Resultatmæssigt blev det ikke overraskende til henholdsvis en 20. og 22. plads i tiderne 1.06.59 og 2.11.06. Vigtigere var den læring, som Lærke Toft Ruby og landsholdstræner i åbent vand-svømning Thomas Stub kunne pakke i kufferterne sammen med våddragt, hætte og briller.

 

- I et felt med Europas absolut bedste åbent vand-svømmere, heriblandt flere OL-kvalificerede, bliver vi bekræftet i, at Lærke er dygtig til at placere sig rigtigt og i svømningen kan følge med langt hen ad vejen. Det sparer hun kræfter på, da hun ligesom bliver suget med af deres andres fart. Det vi klart skal forbedre, er svømningen rundt om bøjerne, hvor feltet på det her niveau nærmest bryder ud i en regulær brydekamp. Det er slet ikke fordi, Lærke er bange for at tage fra, men i dansk åbent vand-svømning er felterne aldrig så store, at det bliver til de her hårde positionskampe, siger Thomas Stub.

 

En hævet læbe og en række blå mærker vidner da også om, at Lærke Toft Ruby fra A6 ikke lod sig kue rundt om bøjerne, og særligt på kvindernes maratondistance lykkedes hun at komme bedre rundt om bøjerne.

 

- Niveauet var lige så højt, som jeg havde forventet, men det var alligevel vildt at mærke, hvordan feltet blev strakt ud lige efter bøjerne og klemt sammen igen, når vi skulle omkring bøjerne på ny. De små slåskampe er en del af gamet, og jeg er helt sikkert blevet klogere på, hvordan jeg får passeret bøjerne mere fordelagtigt, siger EM-debutant Lærke Toft Ruby om en af de mange erfaringer, hun har taget med sig hjem og uddyber om selve oplevelsen.

 

- Det var kæmpe stort, og setuppet var virkelig fedt. Omgivelserne var utrolig flotte, og havde det været en sommer uden corona, kan jeg godt forestille mig, at der havde været meget liv langs banen – en kulisse, som jeg håber at opleve på et andet tidspunkt.

 

Sådan gik det for sig ved EM i åbent vand-svømning.

 

Landstræner i åbent vand-svømning Thomas Stub håber, at flere vil kaste sig over disciplinen, da det alt andet lige vil øge den nationale konkurrence, som kommer svømmerne til gode ved de internationale mesterskaber.

 

- De nationer, der dominerer i åbent vand-svømning, er de, som har 12 jævnbyrdige svømmere, der kan konkurrere mod hinanden kontinuerligt. Det holder dem skarpe på, hvad det vil sige at svømme om kap, og hvis man perspektiverer det til Lærkes præstationer, performer hun også langt bedre i sit andet løb, hvor hun har gårsdagens race tydeligt i erindringen, siger Thomas Stub.

 

EM i Budapest fortsætter i morgen, hvor Laura Venetia Valore skal springe sit andet spring i kvindernes konkurrencer på 3 meter vippe. Du kan her læse om, hvordan det gik udspringeren fra Hovedstadens Svømmeklub, da hun sprang sit første spring i tirsdags.

 

På mandag frem til søndag den 23. maj foregår EM i svømning. Det kan du læse mere om her.

 

Lærke Toft Ruby ved og i søen Lupa i Budapest.

Foto: Dansk Svømmeunion.


 


Cookieindstillinger