0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Åbent vand-svømning for konkurrencetrænere

03-07-2020

Konkurrencetrænere bør udnytte træningspotentialet i åbent vand, mener FINA-dommer.

Af: Klaus Bach Christensen

- Konkurrencetrænere skal ikke lade sig skræmme, og de skal bare i gang med at organisere træning i åbent vand. Tilgangen er den samme som i bassinet. Det handler om at få trænet, siger Dan Pedersen. 

 

Som FINA-dommer i åbent vand svømning ved han alt om disciplinen og med erfaring som både konkurrencesvømmer og deltager ved internationale åbent vand-konkurrencer samt EM og VM for masters, har han prøvet det meste på egen krop.

 

Derfor håber han også, at flere konkurrencetrænere i den kommende tid arrangerer åbent vand-træning for deres konkurrencesvømmere.

Han giver her gode råd til, hvordan du som konkurrencetræner starter med træning i åbent vand.

 

Sådan håndterer du dine svømmere 

  • Nybegyndere: Her handler det om sikkerhed og tilvænning til åbent vand uanset vandets temperatur. Sørg for at orientere om forholdene, så svømmerne føler sig trygge.
  • Sikkerhedsoplysninger: Hvem er din svømmemakker, hvem har overblikket, hvor samles vi (også hvis man vil op), hvor mange er vi og lignende.
  • Tilvænning: Gå på bunden, rør ved tang, vandmænd, muslinger mv. Bliv dus med omgivelserne.
  • Let øvede: Når svømmerne er blevet komfortable i åbent vand, kan du begynde at øve navigering med svømmerne. Således lærer de at svømme den korteste distance mellem to punkter, og de får et mere glidende træningspas.
  • Øvede: Du kan nu lave deciderede træningsprogrammer med svømmerne, ligesom du gør i bassinet. Her kan eksempelvis trænes temposkift og øve individuelle taktiske og tekniske opmærksomhedspunkter. Den hurtigste i bassinet er det nødvendigvis ikke i åbent vand, hvor den kloge ofte narrer den mindre kloge (se video)

 

Svømning i åbent vand skaber helt særlige relationer mellem svømmerne og et stærkt sammenhold.

Foto: Trine, vilmedfoto.dk

 

Forholdene er naturligvis forskellige alt efter, om man svømmer i en sø, et vandløb eller havet. Derfor opfordrer Dan Pedersen til, at man orienterer sig om sikkerheden det pågældende sted.

 

- Jeg er altid optaget af, om der er strøm i vandet, og så er jeg opmærksom på, hvor hurtigt man kan komme i og op af vandet. Er der eksempelvis en badebro eller stige til rådighed, vil det være at foretrække. Derudover bruger jeg også tid på at tjekke, om der er andre brugere på vandet eksempelvis skibstrafik eller havkajakker, siger Dan Pedersen.

 

Læs også: Åbent vand-svømning for konkurrencesvømmere.

 

Sådan laver du de optimale træningsrammer

  • Opsætning af bøjer: I åbent vand har svømmere brug for at navigere. Derfor er det oplagt at opsætte bøjer med alt fra 50 – 200 meter mellem sig. Således har svømmerne en strækning, de kan træne på.
  • Brug af faciliteter: Er der to badebroer, kan man også træne på strækningen mellem dem. Således har man som træner også mulighed for at kommunikere løbende med svømmerne.

 

Dan Pedersen forklarer, at han har gode erfaringer med opsætning af bøjer i en trekantsformation. Siderne på trekanten gør det eksempelvis oplagt at øve temposkift.

 

Som træner gør du klogt i at orientere dine svømmere om sikkerhedsoplysninger, inden træningsstart. 

Foto: Trine, vilmedfoto.dk

 

Åbent vand-svømning er for alle konkurrencesvømmere

Gennem tiden har Dan Pedersen trænet mange forskellige konkurrencesvømmere i åbent vand, og han hæfter sig ved, at træningen giver svømmerne en utrolig god grundform.

 

- Jeg ser tit sprintere, som de første gange ikke svømmer særlig meget – både på grund af omstændighederne, men også fordi de er vant til at træne på en helt anden måde. Skridt for skridt opbygger de dog en base, og så kan de være med på lige fod med de andre. Det skaber et helt særligt forhold mellem svømmerne at træne sammen i åbent vand, fordi de i højere grad er afhængige af hinanden, siger Dan Pedersen.

 

Læs også: Sådan kommer du i gang med åbent vand-svømning.

 

I gang med åbent vand?

Skal du og din svømmeklub i gang med åbent vand, så kan I tilmelde jer eventen ’Danmark Svømmer’. Her kan man registrere svømmede kilometer og konkurrere mod hinanden. Man kan også tilmelde sin klub og kæmpe mod landets øvrige klubber. Et ugentligt leaderboard viser, hvem der har svømmet længst, så man altid er opdateret.

 

Tilmeld dig og din klub ved at klikke her

 

Få guidelines til organisering af åbent vand-svømning og åbent vand-events her.


 


Cookieindstillinger