0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Indendørs-svømning holdes i et jerngreb

03-06-2020

Indendørs-svømning er den eneste idræt, der ikke er garanteret åbning i fase tre med start den 8. juni. Forhandlingerne er i gang netop nu.

Af: Nora Thomsen

Pressemeddelelse, udsendt af Dansk Svømmeunion onsdag den 3. juni 2020:
 

Svømning holdes, som den eneste klassiske idræt, lukket som indendørs idræt for medlemmer og brugere indtil fase fire i august. Dette sker på trods af, at der fra en bred gruppe af eksperter, såvel som fra regeringens eget ekspertudvalg, ikke findes nogen beviser for at ophold i klorvand er forbundet med en øget risiko for smitte.

I den mellemliggende periode er indendørs-svømning nu kommet med som en del af analysen frem mod genåbning i fase tre. Forhandlingerne finder sted i disse timer og døgn, og i Dansk Svømmeunion holder man vejret og krydser fingre for, at der åbnes for indendørs-svømning fra på mandag.

- Siden udmeldingen om, at svømning/åbning af svømmehaller lå til genåbning i fase fire, som vi stod dybt uforstående overfor, er vi glade for, at svømning nu er rykket op til at indgå i de forhandlinger, som finder sted i forhold til genåbning i fase tre. Det, i sig selv, tolker vi som et godt tegn. Og der er bestemt også kun gode grunde til at lade indendørs-svømning åbne, udtaler konstitueret direktør i Dansk Svømmeunion, Morten Hinnerup, og fortsætter:

- Vi er parate med detaljerede retningslinjer for svømning i bassin. Hertil har vi opbakning til en hurtig genåbning fra flere toneangivende instanser, som vi forventer, regeringen tager med i sine overvejelser i disse døgn. Med genåbning i fase tre vil eksempelvis vores svømmeklubber have mulighed for at afholde de allerede planlagte sommercamps rundt omkring i landet. Et tilbud, som mere end 5.000 børn glæder sig til for øjeblikket.

Bekymringer for hvad det vil have af konsekvenser, hvis en genåbning ikke finder sted i fase tre, fylder meget hos Morten Hinnerup:

- Hvis ikke genåbningen bliver i fase tre, vil vi udover at fratage tusindvis af svømmeglade danskere muligheden for en frisk dukkert i den lokale svømmehal i sommer, også opleve, at vores klubber mister mange medlemmer. Og i værste fald vil nogle klubber måtte dreje nøglen rundt. Allerede nu mister vores klubber medlemmer på grund af de lukkede svømmehaller. Og det vil kun blive kraftigt forværret henover sommeren. Så jeg håber, at regeringen vil lytte til alle de stærke argumenter, der er for en hurtig genåbning. Indendørs-svømning udgør ikke nogen særlig risiko i forhold til det øvrige samfund. Så lad os nu få åbnet, udtaler Dansk Svømmeunions konstituerede direktør.

Nedenfor fremgår data om svømmehaller i Danmark i forhold til COVID-19 samt forslag til en revideret plan for åbning af svømmehaller. Endvidere fremgår her en planche med fakta og argumenter for åbning.

 

Fakta

 • Svømmehaller befinder sig i kategorien middel (1) ifølge sundheds- og ældreministeriets kategorisering af risikoen for smitte.
 • Svømning befinder sig, som den eneste foreningsidræt for børn i ”fase 4” ifølge ”plan for genåbning af Danmark” (2).
 • Der findes ved seneste opgørelse knap 200.000 aktive svømmere i Danmark (3). Heraf 150.000 børn. Disse vil være de eneste af de foreningsbårne idrætsgrene for børn, der ikke kan udøve deres idræt indendørs.
 • Svømning er en af de mest restriktive sportsgrene i landet, mht. hygiejne og sikkerhed.

 

(1): Sundheds og ældreministeriets notat: Kvalitativ sundhedsfaglig vurdering af risikoen for smitte

(2): Aftale om plan for genåbning af Danmark - Regeringen.dk

(3): https://www.dif.dk/da/forbund/forbund/dansk-svoemmeunion

 

Alternativt forslag til genåbning

 • En kontrolleret åbning fra 8. juni (fase 3), hvor organiserede svømmeaktive (begrænset i forhold til antal) kan indgå i foreningskontrolleret svømmetræning, hvor en ansvarlig træner sikrer, at alle retningslinjer overholdes.
 • Træningen vil bero på de udarbejdede retningslinjer. Retningslinjerne overholder gældende lovgivning og vil medføre at smitterisikoen vil være minimal og som minimum væsentligt mindre end eksempelvis indendørs kontaktsportsgrene.
   

Gevinster

 • Det vil give 150.000 børn og unge mulighed for at genoptage deres træning, der medfører mulighed for at tilegne sig livsnødvendige svømmefærdigheder, genopbygge socialt samvær og genoptage motion.
 • Det vil give svømmeklubberne i Danmark mulighed for at genoptage deres indtægtsgrundlag, der har været ikke-eksisterende siden nedlukningen.
 • Det vil give mulighed for genopretning af sommeraktiviteter for 5.000 børn, samt give mulighed for at børn kan tilegne sig nødvendige svømmefærdigheder med udsigt til en sommer ved vandet.

 

Dansk svømmeunion har udarbejdet individuelle interviews med relevante ordførere og partiformænd. Nedenfor vedlægges links til relevante aktører:


Morten Østergaard – politisk leder, Radikale Venstre
https://www.svoem.org/Aktuelt/Nyheder/Nyhed/?id=6927


Stén Knuth – Kulturordfører, Venstre
https://www.svoem.org/Aktuelt/Nyheder/Nyhed/?id=6917


Jacob Mark – Gruppeformand og medlem af kulturudvalget. Socialistisk Folkeparti
https://www.svoem.org/Aktuelt/Nyheder/Nyhed/?id=6914


Malte Larsen – Kulturordfører, Socialdemokratiet (citat bragt i Randers Amtsavis)
https://amtsavisen.dk/artikel/swimteam-neptun-i-store-frustrationer-lokal-politiker-bringer-lys-i-m%C3%B8rket


Øvrigt relevant citat til fri afbenyttelse:

- Der er ikke data som tyder på, at luftvejsvirus som f.eks. coronavirus, overføres anderledes i svømmehaller end i andre indendørsfaciliteter.
Thomas Benfield - Professor, overlæge, dr.med., Hvidovre Hospital, Infektionsmedicinsk afdeling
 

Kontakttinfo:

Morten Hinnerup, konstitueret direktør, Dansk Svømmeunion, mobil: 29 16 09 03.


Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion


 


Cookieindstillinger