0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Fra hjælpebørn til hjørnesten i klubfællesskabet

13-12-2024

Videbæk Svømme Club investerer i deres unge hjælpere, der ikke blot bliver dygtige hjælpeinstruktører, men også essentielle for klubbens fællesskab.

Af: Maja Lorentzen, kommunikationskonsulent

I Videbæk Svømme Club har de fået en idé. De vil investere både tid og penge i deres hjælpeinstruktører og gøre dem til et uundværligt hjul, der er med til at udvikle klubbens fællesskab og få det til at køre.

 

Idéen er opstået hos formanden Charlotte Zacho med opbakning fra bestyrelsen, efter hun sagde ja til at være en del af projekt Vores Klub, hvor fællesskab og klubliv netop er i fokus.

 

”I Danmark har vi jo en kultur for foreningsliv. Og det foreningsliv kan komme til at smuldre, hvis vi ikke sørger for at de unge mennesker får et fællesskab og virkelig oplever, at de er del af klublivet. Det er de voksne, der skal hjælpe dem på vej ved at skabe rammerne og åbne dørene for foreningskultur,” forklarer Charlotte.

 

Hjælpeinstruktøren Kamille har i gang sat “byg et højt tårn” på plask og leg holdet. Foto: Videbæk Svømme Club.

 

Fællesskabsfølelsen spreder sig som ringe i vandet

Da Charlotte Zacho blev kontaktet af SvømDanmark for at høre, om Videbæk Svømme Club kunne tænke sig at være en del af projekt Vores Klub, var hun ikke i tvivl – det skulle de. Året før havde klubben haft nogle unge mennesker på Hjælpeinstruktøruddannelsen, men hun undrede sig over, at der ikke blev fulgt op mere på uddannelsen efterfølgende.

 

”Derfor tænkte jeg, at det var oplagt at tage fat i. Vi begynder at skabe et fællesskab for hjælpebørnene, så de rent faktisk både kan føle sig set og værdsat og opleve at være en del af et ungdomsfællesskab. De har fået adgang til vores klublokale, og vi har løbende aftener med sociale aktiviteter og fællesspisning. Samtidig lærer de at bruge deres uddannelse til noget bagefter,” forklarer Charlotte og uddyber:

 

”Det styrker fællesskabet, at de oplever, at det har en stor værdi, at de er en del af klubben, og at de kan være med til at støtte den voksne træner på holdet. Og den fællesskabsfølelse spreder sig som ringe i vandet til resten af klubben.”

 

Hjælpeinstruktøren Silas giver instrukser til begynderholdet. Foto: Videbæk Svømme Club.

 

I svømmeklubber opstår fællesskabet ikke af sig selv

Det er helt essentielt for Charlotte Zacho, at børnene bliver klædt ordentligt på, inden de sendes af sted på uddannelse, og at der følges op bagefter.

 

”Det er vigtigt, fordi du kan ikke bare forvente, at børn på 12-13 år selv kan forberede sig på at deltage i en uddannelse. Og du kan ikke bare give slip på dem bagefter, fordi vi er nødt til at hjælpe dem med at sætte det, de har lært, i en kontekst, så det bliver en del af kulturen og fællesskabet i klubben,” siger Charlotte og understreger:

 

”Det er selvfølgelig ikke noget, der sker med et knips. Men nu er vi begyndt.”

 

Læs også om Videbæk Svømme Clubs arbejde med hjælpeinstruktørerne før, under og efter deres uddannelse.

 

Hun oplever nemlig, at fællesskabet ikke opstår af sig selv i en svømmeklub.

 

”Svømning kan hurtigt komme til at fungere lidt som en banegård. Forældrene sætter børnene af, de går ind og svømmer i 40 minutter, og så går de hjem igen. Der er ikke noget fællesskab, medmindre vi gør noget aktivt for at skabe det,” fortæller hun og fortsætter:

 

”Hjælpeinstruktørerne kommer nu til at forstå, at de er et vigtigt hjul, der får klubben – og fællesskabet – til at køre. Når de lærer hinanden at kende, hilser på hinanden og fx sætter gang i kampråb og andre sociale lege, så spreder det sig som ringe i vandet til børnene og resten af klubben.”

 

Hjælpeinstruktøren Fredrik er ved at lave en øvelse med stor plade. Foto: Videbæk Svømme Club.

 

Kort om projekt Vores Klub

  • Formålet er at forbedre klublivet for børn i svømmeklubber i hele Danmark og dermed fastholde flere børn i en aktiv livsstil i et foreningsfællesskab.
  • Projektet igangsættes i juli 2023 og afsluttes efter sæsonafslutning i juni 2026.
  • Vores medlemsklubber kan skrive sig op, og hvert år udvælges 10 medlemsklubber på tværs af landet til at være en del af projektet.
  • I samarbejde med de udvalgte klubber igangsætter vi initiativer, der skal forbedre det lokale foreningsfællesskab for 15.000 børn.
  • Vi arbejder frem mod at finde en model for at skabe det gode klubliv, som på sigt kan anvendes i vores mere end 300 svømmeklubber i hele landet og dermed have betydning for 140.000 børn.

 






Cookieindstillinger