0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Nye AquaChamp-mærker sætter børnenes udvikling i centrum

28-06-2024

Mærkerne har både nye øvelser og kommer i et helt nyt og mere børnevenligt design.

Af: Maja Lorentzen, kommunikationskonsulent

SvømDanmarks mærkekoncept, AquaChamp, har eksisteret siden 2010. Igennem mere end 10 år har svømmeklubber landet over brugt det til at synliggøre børnenes udvikling og anerkende dem for det.

 

Der er derfor ingen tvivl om, at konceptet er gennemprøvet og populært blandt vores medlemsklubber. Alligevel besluttede vi i SvømDanmark at give det en overhaling – både visuelt, men også indholdsmæssigt i forhold til hvad børnene skal kunne for at opnå de forskellige mærker.

 

”Best practice inden for svømmeundervisning har udviklet sig meget de sidste 10-15 år, og derfor mener vi, at det er på tide med en opdatering af øvelserne i vores mærkekoncept,” siger Mette Skat, der er teamleder for udviklingskonsulenterne i SvømDanmark.

 

I udviklingen af konceptet er der også lagt vægt på, at mærkerne kan anvendes til forskellige formål.

 

”De nye mærker kan bruges til at gøre det enkelte barns udvikling synlig og til at vise forældrene, hvad børnene lærer af forskellige kompetencer og færdigheder, når de går til svømning. Samtidigt kan de kan anvendes til målsætninger og sæsonplanlægning på svømmeskolehold, fortæller Mette Skat.

 

Læs også: HEI Svømning henter inspiration fra AquaChamp til planlægningen af den nye sæson.

 

Det nye AquaChamp-mærkekoncept består af følgende typer af mærker:

  • Grundfærdigheder i fire niveauer (pingvin, sæl, blæksprutte og haj)
  • Stilarter i to niveauer (butterfly, rygcrawl, brystsvømning og crawl)
  • Discipliner i to niveauer (udspring, kunstsvømning, vandpolo og livredning)
  • Distance (fra kant-til-kant op til 10.000 m)

 

Småbørnsmærkerne, skolesvømningsmærkerne og AquaChamp-mærkerne i guld, sølv og bronze udgår helt. Noget af indholdet fra mærkerne går dog igen i de nye mærkers øvelser.

 

Fokus på progression og færdigheder

Nadia Skousen Holm er udviklingskonsulent i SvømDanmark og har været med til at udvikle de nye øvelser til alle mærkerne.

 

”Helt overordnet har vi lagt vægt på at skabe en progression i det at lære at svømme. Mærkerne synliggør udviklingen fra at mestre grundfærdighederne til at svømme børnestilarter – fx ved at crawl-armtag bliver til vindmøllearme for at lære børnene rotationen,” fortæller hun.

 

En af de største forskelle på øvelserne i de gamle og nye mærker er, at der er mindre fokus på, at børnene skal kunne svømme bestemte distancer for at opnå et stilartsmærke.

 

”Nu har vi et større fokus på kvaliteten af færdighederne frem for, at børnene skal kæmpe sig igennem en bestemt distance for at opnå et stilartsmærke. Og vil man gerne arbejde med distancer i svømmeskolen, har vi jo stadig distancemærkerne i konceptet,” siger Nadia Skousen Holm.

 

Det skal ikke være for komplekst at prøve noget nyt

Mange af øvelserne til de nye mærker vil være velkendte for instruktørerne rundt omkring i svømme-Danmark – og det er der en vigtig pointe i.

 

”Mærkerne skal gerne være med til at sætte den viden, som rigtig mange af instruktørerne allerede har, i et system, der giver mening i forhold til børnenes udvikling. Samtidigt er det med til at legitimere meget af den undervisning, der allerede foregår i svømmeskolerne – fx at børnene faktisk også lærer vigtige færdigheder, når de ”bare” øver sig i at flyde,” forklarer Nadia Skousen Holm.

 

Ligeledes er sværhedsgraden på øvelserne til mærkerne justeret, så den passer bedre til svømmeskolen. Det betyder, at der nu er et mærke til alle børn, uanset niveau.

 

”Det skal ikke være for komplekst for hverken børnene eller instruktørerne at komme i gang med en ny stilart eller disciplin. Derfor har vi simplificeret øvelserne, og så kan man altid bygge ovenpå bagefter,” siger hun og uddyber:

 

”Alle mærkerne skal kunne anvendes som øvelser i svømmeskolen. De understøtter en generel vandkompetencetilegnelse, hvor børnene får alsidige bevægelseskompetencer og erfaringer i vand, der er med til at understøtte stilarten eller disciplinen.”

 

Mærker i et nyt og mere børnevenligt design

De nye mærker og deres tilhørende diplomer har også fået et helt nyt design. Det kommer naturligvis i forlængelse af, at SvømDanmark fra årsskiftet i 2022/2023 har fået ny visuel identitet og er i proces med at opdatere designet på organisationens mange projekter.

 

Men det er ikke kun derfor, at mærkerne har fået et nyt udseende.

 

”Vi har lagt vægt på, at det nye design er i friske og indbydende farver, som børnene vil synes er flotte. Nogle af dyrene på de gamle mærker går igen, men de er alle blevet tegnet på ny i en stil, der er mere henvendt til børn – og vi har også tilføjet flere mærker med dyr,” forklarer Maja Lorentzen, der er kommunikationskonsulent i SvømDanmark.

 

Få fingrene i de nye AquaChamp-mærker til den nye sæson

Du kan allerede nu forberede dig til den nye sæson ved at indkøbe de flotte nye mærker og deres tilhørende diplomer i SvømDanmarks webshop.

 

Du kan også finde en gratis digital underviservejledning med alle øvelserne til mærkerne her.


 


Cookieindstillinger