0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Aqua Clinic 2024: Forskning fra forreste række og en kollegial opfordring

15-12-2023

Niklas Brix, cheftræner i GTI Svømmeklub, forklarer, hvorfor han ser frem til Aqua Clinic 2024, og kommer endda også med en opfordring til sine kollegaer.

Af: Jonatan Balladone

Med to næsten dugfriske danske rekorder fra DM-H i november på både 4x50 Medley og 4x50 Fri ser Niklas Brix frem til at få mere viden med hjem fra Aqua Clinic 2024, når ledere og trænere i det danske svømmemiljø mødes til januar.  

 

Programmet på Aqua Clinic 2024 handler ikke om, hvordan man laver det bedste startspring, men derimod hvordan man restituerer og træningsplanlægger, så der er styr på forberedelserne for svømmeren, inden der bliver fløjtet op til start.

 

To eksterne foredragsholdere leverer viden fra både universitet op den praktiske verden. Iñigo Mujika, ph.d. i sportsfysiologi, giver et indblik i træningsmetoder og præstationsoptimering, og Birgitte Kornum, lektor og leder af Kornum Lab, sørger for en forståelse af søvnens afgørende rolle i præstationsoptimering.  

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Niklas Brix giver feedback til Julie Krøyer Svendsen ved EM U23 i Dublin 2023 (foto: SvømDanmark)

 

Indblikket i den viden, der kommer fra forskningens verden, er noget Niklas Brix ser frem til – også selvom han allerede har implementeret dele af det i GTI Svømmeklub:

 

”Vi arbejder allerede med det, men det bliver stadig rigtigt spændende. Man kan sagtens optimere på den viden, man har, og ligeledes få udfordret måden, hvorpå man arbejder med det i det daglige.”

 

Et stærkere kollegialt fællesskab blandt svømmetrænere

Rammerne, som Aqua Clinic bibringer, skal ifølge Niklas Brix også bruges til andet end at tilegne sig faglig viden. Det handler også at udvikle svømmetrænerprofessionen og udvikle de enkelte svømmetrænere, som uden tvivl er nogle af de centrale personer i SvømmeDanmark.

 

”Aqua Clinic er en rigtigt god mulighed for at bygge på vores kollegiale fællesskab – og det, mener jeg ikke, er stærkt nok. Vi skal blive bedre til sammen både at udvikle hinanden og svømmetrænerprofessionen. Det handler ikke om, at vi skal mødes for det sociale samvær, men derimod omkring det professionelle og om noget, der kan bidrage til vores hverv.”

 

Og udvikling af den faglige viden er der bestemt rig mulighed for til Aqua Clinic 2024. Ud over SvømDanmarks egen Lars Robl, der skal dele ud af sin viden om mental præstationsoptimering, kommer også de to førnævnte eksterne indlægsholdere.

 

”Det bliver ikke et DM-K, som det plejer”

Inden det bliver tid til Aqua Clinic, er GTI er vært for det meget nærtforestående DM-K i Greve Svømmehal; og Niklas Brix lægger bestemt ikke skjul på, at det bliver et helt specielt DM:

 

”Vi er rigtigt glade for at kunne være vært for DM-K i år – og forhåbentligt kommer det til at blive det bedste på dansk jord nogensinde. Selvom Esbjerg ofte har været rigtigt gode til at sætte nogle fede rammer, så har vi i dén grad forsøgt at prioritere midler og ressourcer,” siger han og fortsætter:

 

”Det bliver rigtigt godt for både svømmere og tilskuere. Vi har forsøgt at gøre noget ekstra for tilskuere med dedikerede pladser og bedre forhold. Det bliver ikke et DM-K, som det plejer – det bliver vildt!”

 

Find links til billetkøb og mere info om DM-K i Greve her

 

Praktisk om Aqua Clinic

SvømDanmarks årlige Aqua Clinic finder sted 13. - 14. januar 2024 i Ringsted, hvor viden, netværk og sparring er på programmet.

 

Tilmelding, program og yderligere information om Aqua Clinic 2024 kan findes her

 

Fagligt indhold til Aqua Clinic 2024

Den første oplægsholder er Iñigo Mujika, der med en ph.d. i sportsfysiologi og en karriere som træner for svømmere og triatleter sammenlagt har mere end 25 år i elitesportsverdenen. Mujikas forskning har centreret sig om forskellige træningsmetoder og restitution, hvilket også var grobund for, at Iñigo er forfatter den til første bog nogensinde dedikeret til nedtrapning og præstationsoptimering med titlen Tapering and Peaking for Optimal Performance fra 2009. Siden er det blevet til utallige bøger og publikationer om emnet.

 

Ønsker du at vide mere om Mujika, kan du læse mere på hans hjemmeside her.

 

Det andet faglige input er fra Birgitte Kornum, der er leder af Kornum Lab på Københavns Universitet – et center for søvnforskning opkaldt efter hende. Forskningen på Kornum Lab fokuserer på, hvordan immunforsvaret påvirker hjernens regulering af søvnrytmen; og på Aqua Clinic 2024 skal Birgitte dele ud af centrets ekspertviden om søvn.

 

Oplægget vil sætte fokus på restitution og søvns betydning for at kunne præstere optimalt.

 

Læs mere om Kornum Lab og deres forskning her


 






Cookieindstillinger