0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

EM U23: Mesterskabet dansk svømmesport har ønsket sig i mange år

08-08-2023

15 danskere deltager i historiens første europamesterskab for U23-svømmere.

Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulent

”I flere år har talentfulde, unge svømmere indstillet deres karrierer, inden de har nået deres fulde resultatpotentiale. Det har dansk svømmesport ikke råd til – taget bredden og potentialet i betragtning – samt vores ambitioner om at have en kontinuerlig eliteudvikling, der leverer medaljer på højeste internationale niveau ved EM, VM og OL.” 

 

Så kontant er meldingen fra elitechef i SvømDanmark, Lars Robl, der vil have vendt tendensen. Det kan dog ikke klares med et enkelt trylleslag, da flere årsager ligger bag.  

 

En af de tungtvejende årsager, skal EM U23 være med til at løse. 

 

”Transitionen fra junior- til seniorniveau er nådesløs. Konkurrencetætheden er ekstrem, og kravene for international deltagelse intensiveres. Nogle har været vant til at deltage i internationale mesterskaber som juniorer, og pludselig kan de have en, to eller tre sæsoner uden et mesterskab. Det kan tage pusten fra enhver, da det kan rokke ved atletens identitet og selvforståelse. Derfor glæder jeg mig over indførelsen af EM U23, der skal være et værktøj, svømmerne kan bruge til at fortsætte deres udvikling og gennemgå en succesfuld transition,” siger Lars Robl og uddyber: 

 

”Det betyder også, at vi har “lagt os i selen” for at udnytte denne mulighed optimalt og dermed undgå, at det blot bliver endnu en konkurrence i kalenderen. Derfor har vi bl.a. indført workshops med de deltagende atleter og deres trænere før, under og efter EM.” 

 

Rasmus Nickelsen fra Swim Team Odense er en af de deltagende svømmere. Se hele holdet nederst.

Foto: Patrick Kraemer.

 

En stepping stone mellem SvømDanmarks landshold 

Rasmus Nickelsen fra Swim Team Odense er en af de svømmere, der befinder sig i den omtalte transition. Han har i flere omgange været en del af VM og EM, men det er ikke lykkedes ham at bide sig for alvor fast. Årets langbanesæson ville f.eks. have været uden et internationalt mesterskab for den 20-årige svømmer. 

 

”Springet fra junior til senior er stort, så det er vildt fedt med et mesterskab, der kan bruges som en stepping stone på vejen mod at blive en etableret landsholdssvømmer. Mesterskabet er et oplagt topningsstævne, hvor man bliver matchet mod jævnaldrende fra hele Europa og får lov at repræsentere Danmark,” siger Rasmus Nickelsen.  

 

Det har undret landsholdssvømmeren, at svømmesporten først nu indfører mesterskaber for unge atleter, som mange andre sportsgrene har praktiseret i adskillige år. 

 

”Jeg tror helt sikkert, det er med til at fastholde svømmere. Det er positivt og vil hæve niveauet i dansk svømning, fordi ingen er færdigudviklede som juniorsvømmere.” 

 

Mentorordning skal øge vidensdeling 

Frem mod VM blev Lars Robl forholdt det faktum, at VM-holdet udelukkende bestod af kvindelige svømmere. Her udtrykte SvømDanmarks elitechef, at problematikken er alvorlig, og årsagen ligger placeret flere steder. Derfor bliver der også analyseret på, hvad der skal til for at fastholde herresvømmere. Disse analyser skal munde ud i etablering og fastholdelse af den kultur for herresvømmere, som potentialet fortjener. 

 

”I mange år har svømmesporten været beriget af flere kvindelige topsvømmere, som har været tæt på landets træningsmiljøer. Modsat har flere af Danmarks bedste herresvømmere været bosat i USA og trænet på deres college, og det har været svært for unge drenge at identificere sig med dem,” siger Lars Robl.  

  

Rasmus Nickelsen medgiver, han har savnet flere herresvømmere at kunne spejle sig i og rådføre sig med i transitionen fra junior- til seniorsvømmer. 

 

”Jeg søgte meget sparring fra Tobias Bjerg, men det er klart, når jeg har været med til internationale mesterskaber som den eneste mand, har jeg søgt råd hos mine kvindelige landsholdskollegaer. Det har givet rigtig meget, men samtalerne over en pigebrunch er ikke de samme som samtalerne over et spil PlayStation med drengene,” siger Rasmus Nickelsen. 

 

Forud for EM U23 har der været afholdt en workshop for deltagerne med henblik på at give nogle mere håndterbare elementer, svømmerne kan bruge til at klare transitionen. Efter mesterskabet afholdes endnu en workshop, og under mesterskabet kommer vidensdeling til at fylde meget. 

 

”Holdet består af svømmere med forskellige erfaringer, når det kommer til international mesterskabsdeltagelse. Nogle har været til OL, VM og EM, mens EM U23 er det første internationale mesterskab for andre. Derfor har vi indført en mentorordning, hvor de mere erfarne svømmere skal dele best practice og knowhow med de mere uerfarne,” siger Lars Robl.  

 

Tiltaget sker i tråd med den sportslige strategi for International High Performance, hvor viden og formidling er en af de strategiske prioriteringer – og Rasmus Nickelsen glæder sig til at bidrage. 

 

”Det er vigtigt at have rollemodeller og nogle, man kan spejle sig i. Jeg håber, jeg kan være en inspirationskilde for mine landsholdskollegaer og fremtidens svømmestjerner,” siger Rasmus Nickelsen. 

 

Danmarks hold ved EM U23 

 • Andreas Hansen, Vejle Svømmeklub 
 • Cille Kirketerp, Svømmeklubben MK31 
 • Clara Rybak-Andersen, Gentofte Svømmeklub 
 • Elisabeth Sabroe Ebbesen, Gentofte Svømmeklub 
 • Frederik Møller, GTI Swim 
 • Julie Krøyer Svendsen, GTI Swim 
 • Malthe Lindeblad, Vejle Svømmeklub 
 • Mathias Christensen, Svømmeklubben Kvik, Kastrup 
 • Nicklas Östman Pedersen, Helsingør Svømmeklub 
 • Oliver Søgaard-Andersen, Hovedstadens Svømmeklub 
 • Oskar Lindholm, Aarhus Swim - Lyseng 
 • Rasmus Nickelsen, Swim Team Odense 
 • Schastine Tabor, Svømmeklubben MK31 
 • Sofie Bruun Høvring, Svømmeklubben MK31 
 • Tobias Dan, Helsingør Svømmeklub 

Følgende trænere udtaget til det danske hold: 

 • Eric Anderson, klubtræner fra Swim Team Odense 
 • Kasper Linddal, klubtræner fra Gentofte Svømmeklub 
 • Kris Wesselink, klubtræner fra Vejle Svømmeklub 
 • Niklas Brix, klubtræner fra GTI Swim 

 

Kort om europamesterskaberne 

EM U23 afholdes fredag den 11. august til søndag den 13. august i Irlands hovedstad Dublin. Indledende heats starter 10.30, mens finaler starter klokken 19.00 (danske tider).   

 

Startlister, programmer og resultater – klik her 

Livestreaming – klik her

 

Følg med på Instagram og Facebook, hvor vi kommer til at dække mesterskaberne tæt.


 


Cookieindstillinger