Kontakten til landets bedste svømmere skal være tæt – også til dem, som svømmer i udlandet.
Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulent”Støtten fra SVØM var det, der gjorde, at jeg turde at hoppe ud i det. Lars Robl kiggede mig i øjnene og sagde, at SVØM ville være der og støtte mig, hvis jeg gjorde det.”
Sådan lyder det fra Signe Bro gennem et Messenger-opkald fra Spanien. Her har hun boet siden september, hvor hun startede på Spaniens nationale træningscenter i Sant Cugat, nær Barcelona.
Udlandsopholdet kunne dog meget vel være endt som en tanke, men det ændrede en samtale med SvømDanmarks sportschef på.
”Når en, som har stor interesse i, at jeg svømmer i Danmark, ligefrem opfordrer mig til at prøve udlandsmuligheden af… Det var så betryggende og blev tungen på vægtskålen,” siger Signe Bro.
Nervøsitet gjort til skamme. Signe Bro stortrives i det spanske.
Foto: Patrick Kraemer.
Tilknytningen til atleter i udlandet skal fastholdes
I SvømDanmarks sportslige strategi for International High Performance er atleter i udlandet en strategisk prioriteret indsats. Det skyldes strategiens ønskede effekt om at have en kontinuerlig eliteudvikling, der leverer medaljer på højeste internationale niveau ved EM, VM og OL.
I strategiprocessen fik sportschef Lars Robl indtrykket af, at man gennem tiden har forsømt de atleter, som har flyttet deres svømmekarrierer til udlandet. Svømmerne har oplevet radiotavshed, og det har skuffet dem.
”Svømmesporten har ikke råd til at agere sådan, og sammen med vores eliteidrætsmiljøer skal vi have ændret den praksis. Vi skal i langt højere grad støtte og være tilgængelige for svømmerne. Det gælder økonomisk, i det omfang vores ressourcer tillader det, og i den daglige dialog,” siger Lars Robl og slutter:
”Vi har atleten i centrum – og det gælder uanset, om svømmeren befinder sig i et dansk eller udenlandsk træningsmiljø. Ønsker en svømmer at søge udenlands, har vi også en opgave i at hjælpe vedkommende med at komme det rigtige sted hen i forhold til svømmerens individuelle udviklingsplan.”
Signe Bro genkender sportschefens indtryk, og derfor var det også vigtigt for hende at afdække opbakningen forud for sin beslutning. SvømDanmarks engagement og involvering gav hende ro i maven, og fundamentet gjorde det lettere for hende at falde til i sine nye omgivelser.
Danmarks holdkap fra OL-finalen i Tokyo, 4x100m fri. Julie Kepp Jensen, Pernille Blume, Signe Bro og Jeanette Ottesen.
Foto: Patrick Kraemer.
Udenlandske erfaringer skal inspirere danske trænere og svømmere
Den danske finalist fra OL i Tokyo er hurtigt faldet til i Barcelona. Knap to måneder efter skiftet svømmede hun nemlig dansk rekord på 200 meter fri:
”Det var resultatet af, at jeg fra start købte 100 % ind på konceptet,” siger Signe Bro og uddyber:
”Træningsniveauet er voldsomt højt, og det gælder, uanset om vi svømmer arm, ben eller i dragt. Der er ikke plads til at svømme dårligt, og har du en offday, kommer du til at hænge alene ved bassinkanten. Jeg har aldrig racet så meget i mit liv. Til hver eneste træning giver alle alt for at vinde, og ingen er bange for at tabe. Det er så kompetitivt, og det har styrket og været med til at udvikle nye sider af af mig.”
Selvom glæden er stor, fortæller Signe Bro også om 'gråvejrsdage' med hjemve og store afsavn.
Foto: Patrick Kraemer.
På det spanske træningscenter er hun en del af en særdeles stærk træningsgruppe, der coaches af britiske Ben Titley. Han står bag en lang række internationale meritter og har adskillige OL-medaljer på cv’et. Muligheden for at blive en del af hans træningsgruppe var for Signe Bro en ’no-brainer’. I Barcelona suger hun alt, hun kan, til sig – både af hans træningsfilosofi og hans tilgang til hver enkelt svømmer.
”Lad os da lære af de bedste. Tænk, hvis jeg kan inspirere danske trænere og svømmere med mine erfaringer. Det vil jeg rigtig gerne være med til,” siger Signe Bro.
OL-svømmerens lyst til at lære fra sig vækker glæde hos sportschefen. Viden og formidling er nemlig en af de andre strategiske prioriteringer i SvømDanmarks sportslige strategi for International High Performance (IHP).
”Skal vi lykkes med at levere medaljerpå højeste internationale niveau, forudsætter det, at vi i dansk svømmesport bliver bedre til at indhente viden herom, formidle og forankre den. Jo flere der bidrager, desto bedre står vi rustet til at udfordre vores konkurrenter,” siger Lars Robl og uddyber:
”Når vi investerer tid og ressourcer i vores bedste atleter, forventer jeg også, de giver noget igen. Det gør Signe og andre, og det er højt værdsat, for det er også med til at styrke sammenhængskraften på tværs af sporten og vores træningsmiljøer.”
Signe Bro under sin entre i VM-finalen på 100m fri i 2022 i Budapest.
Foto: Patrick Kraemer.
Catalonske gnister
På den korte bane kommer det næste halve år til at give nogle indikationer på, hvor langt dansk svømmesport er med strategien for IHP. Ser man på de seneste mesterskaber, er der flere positive tendenser at spore, da flere svømmere viser prøver på internationalt resultatpotentiale.
Senest var Julie Kepp Jensen, Thea Blomsterberg og Helena Rosendahl Bach i en eller flere individuelle finaler under VM på kortbane i december. Til VM på langbane i Budapest først på sommeren sidste år var Signe Bro også i en individuel finale, og hun fortæller, at det har givet appetit efter mere.
”Efter en hård start har jeg fundet mig til rette og genfundet svømmeglæden. Ben Titley har givet mig fornyet tro på egne evner, og støtten fra SVØM, min familie, min kæreste og venner er med til at gøre de dårlige dage mindre grå. Jeg ser frem til at skulle race for første gang i Danmark igen til Danish Open, hvor mit klare mål er at kvalificere mig til VM i Japan til sommer,” fortæller Signe Bro.
Verdensmesterskaberne i svømning er den første kvalifikationsmulighed til OL i Paris for danske svømmere. Hvor stort det danske VM-hold bliver, og om Signe Bro fra Svømmeklubben Triton Ballerup kvalificerer sig, kan du overvære fra den 1. til den 4. april, når Danish Open afholdes i Bellahøj Svømmestadion.
Yderligere om Danish Open findes her.
Følg Signe Bro på Instagram