0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Godkendt: Videnskabelig artikel om smitterisiko i svømmehaller kan nu publiceres

11-10-2021

Tak til alle svømmeklubber, som deltog i studiet. Læs her, hvad jeres bidrag har tilvejebragt af ny viden.

Af: Klaus Bach Christensen

I december 2020 indgik Dansk Svømmeunion samt Institut for Biomedicin og Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet (AU) et samarbejde om et fælles forskningsprojekt, der skulle forsøge at kortlægge COVID-19 smitte i forbindelse med svømmeaktiviteter i danske svømmehaller.

 

Tidlige på året – nærmere bestemt i marts måned – fik medlemsklubberne en status på projektet, som kan læses her.

 

Forskerne fra AU skrev på baggrund af projektet en videnskabelig artikel, som nu har været gennem fuld peer-review og er blevet endeligt accepteret til udgivelse.

 

Helt unikt har AU givet os lov til at dele artiklen med jer gratis. I kan tilgå den videnskabelige artikel her.

 

Artiklen beskriver de forskningsmæssige resultater af undersøgelsen, hvor der ses på, hvordan smittesituationen udspillede sig i de fem måneder, der ledte op til seneste nedlukning begyndende fra december 2020.

Undersøgelsen omfatter medlemmer af Dansk Svømmeunion og er udført via et spørgeskema udsendt til alle unionens medlemsklubber.

Undersøgelsen forløb i perioden fra november 2020 til januar 2021 med hhv. 298 spørgeskemaer udsendt og 172 klubbesvarelser udfyldt, hvilket svarer til i en en medlemsdækning på hele 82,7%.


Af de 172 klubbesvarelser fremgik det, at der for perioden forekom i alt 173 svømmeaktiviteter, hvor en SARS-CoV-2 smittet person deltog.

Hovedkonklusioner (ved smittetryk og restriktionsniveau gældende for efterår 2020):

  • I de tilfælde hvor en smittet var til stede, viser undersøgelsen, at risikoen for smitte ifm. foreningssvømning er meget begrænset (1%) i forhold til fx smitterisiko i private hjem (48%)
  • Undersøgelsen viser, at for hver 76923 personer, der gennemførte svømmetræning i en time i efteråret 2020 blev 1 person yderligere smittet med SARS-CoV-2 (ved en gennemsnitlig holdstørrelse på 15 personer).
  • Undersøgelsen viser, at i det tilfælde svømningen havde været fuldt lukket ned i efteråret 2020, som tilfældet er nu, ville ca. 30 personer mindre have været smittet med SARS-CoV-2 i direkte relation til foreningssvømning
  • Undersøgelsen viser, at otte af i alt 162 svømmeaktiviteter med en SARS-CoV-2 positiv udøver til stede førte til overførsel af smitte til i gennemsnit 2,8 udøver pr. tilfælde

 


Cookieindstillinger