0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Undersøgelse skaber klarhed over smitterisikoen i danske svømmehaller

25-03-2021

82,7% af vores medlemmer har medvirket i undersøgelsen. Tak for jeres deltagelse.

Af: Simon Bro

I 2020 indgik Dansk Svømmeunion et samarbejde med forskere fra Biomedicinsk Institut og Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet om en undersøgelse, der havde til hensigt at kortlægge forekomsten af COVID-19 i forbindelse med svømmeaktiviteter i danske svømmehaller.

Undersøgelsen er nu endelig tilvejebragt og giver et indblik i, hvordan smittesituationen udspillede sig i de fem måneder, der ledte op til seneste nedlukning begyndende fra december 2020.

Undersøgelsen omfatter medlemmer af Dansk Svømmeunion og er udført via et spørgeskema udsendt til alle unionens medlemsklubber.

Undersøgelsen er forløbet i perioden fra november 2020 til januar 2021 med hhv. 298 spørgeskemaer udsendt og 172 klubbesvarelser udfyldt, hvilket svarer til i en en medlemsdækning på hele 82,7%.

Af de 172 klubbesvarelser fremgik det, at der for perioden forekom i alt 173 svømmeaktiviteter, hvor en SARS-CoV-2 smittet person deltog.

Hovedkonklusioner (ved smittetryk og restriktionsniveau gældende for efterår 2020):

  • I de tilfælde en smittet er til stede, viser undersøgelsen, at risikoen for smitte ifm. foreningssvømning (1%) er meget begrænset ift. bl.a. smitterisiko i private hjem (48%).
  • Undersøgelsen viser, at for hver 76923 personer, der gennemførte svømmetræning i en time i efteråret 2020 blev 1 person yderligere smittet med SARS-CoV-2 (ved en gennemsnitlig holdstørrelse på 15 personer).
  • Undersøgelsen viser, at i det tilfælde svømningen havde været fuldt lukket ned i efteråret 2020, som tilfældet er nu, ville ca. 30 personer mindre have været smittet med SARS-CoV-2 i direkte relation til foreningssvømning.
  • Undersøgelsen viser, at otte af i alt 162 svømmeaktiviteter med en SARS-CoV-2 positiv udøver til stede førte til overførsel af smitte til i gennemsnit 2,8 udøver pr. tilfælde.


Næste skridt
Dansk Svømmeunion har på nuværende tidspunkt orienteret Kulturministeriet om undersøgelsens resultater med opfordring og forventning om, at dette indgår i den overordnede myndighedsanbefaling ift. hvordan foreningssvømning forsvarligt og hurtigt kan genåbne til glæde for alle vores svømmeglade medlemmer.
 


 


Cookieindstillinger