0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Kvalitetsstempel: Trænerlicens kommer både trænere og klubber til glæde

08-01-2021

Trænerlicensens realitet er en vigtig strategisk milepæl for dansk svømmesport.

Af: Klaus Bach Christensen

Ved årsskiftet blev Dansk Svømmeunions trænerlicens en realitet. Svømmetrænere fra hele landet har frem til 1. september sidste år kunnet ansøge om trænerlicens, og listen af godkendte trænere for 2021-sæsonen tæller intet mindre end 169 trænere fra i alt 79 svømmeklubber. 

 

En af de trænere, der nu har en gyldig licens, er Ricki Clausen fra Herlev Svømning. Han har været en del af dansk svømmesport i mere end 20 år, og den erfarne træner er tilfreds med, at Dansk Svømmeunion nu for alvor sætter fokus på svømmetræneres faglige kompetencer.

 

- Indføringen af en trænerlicens er i min optik det næste naturlige skridt, hvis trænerfaget på et tidspunkt skal blive betragtet som en reel branche. Man skal have en formel uddannelse for at undervise børn i håndarbejde. Eller sløjd. Hvorfor man ikke skal have en formel uddannelse for at undervise unge i svømning, har altid været mig ubegribeligt. Især som konkurrencetræner - hvor vi bruger enorme mængder tid med atleterne og påvirker dem både sportsligt og menneskeligt i deres teenageår - er det for mig helt naturligt, at vi bør have en formel uddannelse både fysiologisk og pædagogisk. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt trænerfaget i dag er en reel branche, så synes jeg, man skal overveje det faktum, at det er svømmeunionen frem for trænerne selv, der har igangsat dette glimrende initiativ, siger Ricki Clausen.

 

Læs også: Er tiden løbet fra den klassiske cheftræner?

 

Indførelsen af trænerlicensen skyldes et strategisk ønske om at sikre en endnu højere kvalitet af den undervisning, der allerede foregår i dansk svømmesports træningsmiljøer. Den øgede undervisningskvalitet skal sørge for, at konkurrencetræning for danske svømmere sker på et vidensbaseret grundlag og på en etisk forsvarlig måde.

 

Initiativet hilser klubledelsen i Vejle Svømmeklub velkommen.

 

- I Vejle Svømmeklub er svømmetræneruddannelserne som helhed en forudsætning for at kunne være instruktør eller træner i svømmeklubben. Med en trænerlicens i hånden er vi som klub med til at øge kvaliteten af træningen for vores svømmere, og derudover er den med til at målrette eventuelle kommende ansættelser af trænere. I Vejle Svømmeklub har vi en relativ stor udskiftning af unge trænere på grund af fraflytning til en af de større uddannelsesbyer. Men med en trænerlicens i rygsækken er vi også med til at plante et spirende frø for en kommende træner i en ny svømmeklub, siger Johan Seistrup, der er klubdirektør i Vejle Svømmeklub.

 

Fra venstre: Ricki Clausen & Johan Seistrup.

Foto: Herlev Svømning & Vejle Svømmeklub.

 

Med en godkendt trænerlicens får den enkelte træner adgang til Dansk Svømmeunions udvidede trænernetværk. Her vil trænere løbende blive inviteret til netværksmøder, hvor kompetenceudvikling og efteruddannelsesmuligheder blandt andet vil være i fokus. Licenserne bliver administreret via Svømmetider, og det er derfor vigtigt, at trænere husker at holde deres profiler opdaterede, eksempelvis ved skift af mailadresse.

 

Træneruddannelses- og ATK-konsulent i Dansk Svømmeunion, Simon Brøgger Winther, er en af personerne bag det nye licenssystem, og han er meget tilfreds med, at det nu er blevet en realitet.

 

- I Dansk Svømmeunion har vi igennem en årrække haft som mål at opkvalificere danske svømmetræneres kompetencer over en bred kam. Dette er naturligt sket igennem de træneruddannelser, vi udbyder, men ved vi nu tilknytter en trænerlicens til uddannelsesniveau 2 (Årgangstræneruddannelsen), mener jeg, at vi har nået en milepæl og dermed sætter en ny standard for, hvad det vil sige at være svømmetræner i Danmark, siger Simon Brøgger Winther og uddyber:

 

- Trænerlicensen vil forhåbentlig også skabe en øget faglig anerkendelse af svømmetrænerfaget og derigennem skabe bedre vilkår for trænerne og fastholde dem i længere tid. Jeg er stolt af at se projektet blive til virkelighed, og jeg er rigtig glad for den store opbakning, projektet har mødt blandt både klubber og trænere.

 

Yderligere om svømmetrænerlicensen kan læses her.


 


Cookieindstillinger