0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Livredningsaktiviteter i svømmeklubber

28-05-2019

Opfølgning på undersøgelse.

Af: Michael Iwersen

Først en stor tak til alle jer, der har besvaret spørgeskemaet om livredningsaktiviteterne i jeres svømmeskoler, som vi sendte ud til jer i oktober og november sidste år. Vi har modtaget svar fra flere end 120 svømmeklubber, og vi sætter stor pris på jeres bidrag. De skal hjælpe os med at opfylde vores ambition om at sætte livredning højere op på dagsordenen i de danske svømmeklubber, ved blandt andet at tilbyde livredningsaktiviteter til børn i svømmeskolen og på egentlige livredningshold.

 

Vi arbejder derfor med forskellige koncepter og initiativer, som kan gøre det attraktivt og nemt for jer i klubberne at tilbyde livredningsaktiviteter. Nogle af dem kender I sikkert allerede, og andre vil blive introduceret til jer i den kommende sæson.

 

Hvorfor skal vi have en livredningskultur i Danmark?

Hvert år drukner i snit mere end 60 personer i Danmark, og 16.000 oplever at være tæt på at drukne. Vi ved fra undersøgelser, at det kan være meget traumatisk at komme i en situation, hvor det er lige ved at gå rigtig galt.

Ved at styrke vandsikkerheden gennem opbygningen af en livredningskultur i Danmark, håber vi, at endnu flere – særligt børn og unge – bliver i stand til at svømme og redde sig selv og andre. Ud over svømmeklubberne og livredningsklubberne har vi også fokus på, at der skal være let adgang til at kunne lære og træne livredning i forbindelse med skolesvømning, og når man er en tur i svømmehallen. Overordnet set ønsker vi at skabe mere vandglæde i trygge rammer.

 

 

I Danmark er det blot kun hver andensom er svømmeduelig. Manglende svømme- og livredningsfærdigheder matcher hverken med at bo i et kystland som Danmark eller med den voksende interesse for fritidsaktiviteter, som involverer vand.

 

For at nå vores mål er jeres opbakning meget vigtig, og derfor spurgte vi jer i klubberne, hvor udbredt livredningsaktiviteter er hos jer. Jeres svar viser, hvor højt I prioriterer livredning i jeres klubber i dag, hvor godt rustet I føler jer til at undervise i livredning samt hvilke barrierer, I oplever i forbindelse med undervisning i livredning.


Motivationen er der, men kendskabet til undervisningskoncepter inden for livredning mangler

Ud fra jeres besvarelser er det vores indtryk, at der er stor interesse for at undervise i livredning i svømmeklubberne, men at der også er nogle barrierer, som forhindrer det. Bl.a. er der flere trænere, som ikke ved, om klubben har livredningsudstyr til rådighed, og flere klubber efterspørger faste undervisningskoncepter inden for livredning samt kurser om undervisning i livredning.

Samtidig kan vi se, at kendskabet til vores tilbud om gratis undervisningskoncepter ikke er højt. Vi vil derfor gøre en ekstra indsats fremover for at fortælle jer om alle de gode tilbud, der allerede eksisterer til jer i klubberne. Vi tilbyder bl.a. AquaSafe, som på tre undervisningsgange klæder børnene på til at begå sig mere sikkert på stranden, og vi har JuniorRescue, som er et konkurrencekoncept for børn i livredning. På uddannelsesområdet har viLivredderAkademiet, som er målrettet undervisere på hold i svømmeskolen, hvor de møder Danmarks bedste livreddere og sammen gennemfører et spændende og intensivt forløb med livredning. Det foregår på TrygFonden Kystlivrednings hovedkvarter i Hvidovre, og klubber med undervisere på akademiet modtager en udstyrspakke og efterfølgende sparring på livredning i klubben.

 

 

Vores tilbud skulle gerne gøre det attraktivt og nemmere for jer at gøre livredning til en del af undervisningen. Når den nye sæson begynder, vil der komme mere information om de konkrete koncepter, der er udviklet til jer med mulighed for at indkøbe livredderudstyr, inspiration til at bruge livredderudstyret, undervisningskoncepter og andre idéer til at sætte fokus på livredning.

 

I er vigtige ambassadører
Vi håber, at I vil støtte op om vores ambition om at skabe en livredningskultur, da I er vigtige ambassadører i svømmeklubberne, og det er jer, der har kontakten til mange tusinde børn og voksne. På baggrund af den interesse, som vi oplever bl.a. fra LivredderPatruljens besøg i sommerlandet og fra Livredderne på DR, tror vi på, at der er et stort potentiale for at livredning kan være med til at fastholde børn og unge i svømmeklubmiljøet.Svømmelandsholdet er også Respekt for vand-ambassadører og medvirker til at synliggøre indsatsen gennem forskellige aktiviteter, fx i denne film

Hvis I har spørgsmål eller gode idéer til os i forbindelse med vores arbejde for at udbrede livredning i svømmeklubberne, er I meget velkomne til at skrive til Michael Iwersen, projektleder i Respekt for vand, på miw@svoem.dk og Kristine Nyboe, udviklingskonsulent i Dansk Svømmeunion, på ks@svoem.dk


Vi ønsker jer en rigtig god sommer!
 

De bedste hilsner

 

Dansk Svømmeunion, TrygFonden og Svømmelandsholdet


 






Cookieindstillinger