Om blot tre dage går starten til det, der blandt Danmarks stærkeste internationale svømmere klart må betegnes som sæsonens hovedmål, Europamesterskaberne i svømning 2018.
Flere ugers intens og målrettet træning siden kvalifikationen ved Danish Open i april er nu skiftet ud med den absolut sidste finpudsning inden det for alvor går løs i bassinet i Tollcross International Swimming Centre i det østlige Glasgow. Og i Dansk Svømmeunion ser sportschefen frem til at opleve svømmerne konkurrere på højeste europæiske niveau.
Fra sportsligt potentiale til stærke præstationer
Forventningerne til det danske hold er, set under ét, at det lykkes med at omsætte det øjeblikkelige sportslige potentiale til de bedst mulige præstationer. Præstationer, som Dansk Svømmeunions sportschef både vurderer i forhold til EM som sæsonens internationale hovedmål, og som en milepæl på vejen videre frem mod næste års VM i Sydkorea, hvor OL-kvalifikationen til Tokyo 2020 indledes.
- Her halvvejs i den olympiske cyklus kan vi konstatere, at international high performance svømning til stadighed løfter sit niveau. Et af de seneste eksempler herpå er verdensrekorden i 100 m rygcrawl på nu 0:58,00 af Kathleen Baker ved de netop overståede amerikanske mesterskaber. Samtidig kan vi på dette mesterskabs startliste se, at vi kan forventet et højt internationalt niveau i flere af de olympiske discipliner her i Glasgow. Jeg glæder mig derfor til at se, hvor dansk svømmesport står i øjeblikket i et europæisk og internationalt perspektiv – både nu og her og med blik på vores potentiale videre frem mod Tokyo 2020, udtaler sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach, og fortsætter:
- Jeg ved, at der er blevet investeret mange timer og ressourcer i at være bedst muligt forberedt til dette EM med de forudsætninger, vi har i Danmark. Det gælder både de enkelte svømmere og trænere, arbejdet i klubberne og på det Nationale Træningscenter i Bellahøj Svømmestadion. Samtidig har landstræner Dean Boles sammen med Team Danmarks eksperter justeret og intensiveret landsholdets forberedelsesaktiviteter, så svømmerne kan være bedst muligt rustet til at omsætte det potentiale, de allerede har vist, til stærke præstationer. Jeg er ikke i tvivl om, at svømmerne vil gøre alt, hvad de kan, for at lykkes hermed. Og det er min vurdering, at der i så fald vil være gode muligheder for, at EM-holdet kan forbedre startlistens udgangspunkt på to individuelle medaljer i syv finaler og få de rød-hvide farver til at blafre her i Glasgow, lyder det afslutningsvis fra Dansk Svømmeunions sportschef.
Danmarks EM-hold 2018:
Anna Wermuth, Hovedstadens Svømmeklub
Anton Ø. Ipsen, Sigma Swim Birkerød/USA
Emilie Beckmann, Tune IF/GTI/NTC
Emily Gantriis, Helsinge Svømmeklub/NTC
Helena Rosendahl Bach, Holstebro SvømmeClub
Julie Kepp Jensen, JGI/A6
Laura Glerup Jensen, H2Odense
Maria Grandt, Hovedstadens Svømmeklub
Matilde Schrøder, Berns Swim Team/NTC
Mie Ø. Nielsen, Aalborg Svømmeklub/NTC
Pernille Blume, Holbæk Svømme Klub/NTC
Rikke Møller Pedersen, Kolding Svømmeklub/NTC
Signe Bro, Triton Ballerup/NTC
Thea Blomsterberg, Sigma Swim Birkerød
Tobias B. Bjerg, AGF
Victoria Bierre, Gladsaxe Svøm GSC/NTC
Viktor B. Bromer, Aalborg Svømmeklub/NTC
Trænerudtagelser til EM:
Martin Truijens, NTC cheftræner
Mads Bjørn Hansen, NTC træner
Jon Langberg, A6
Bjørn Sørensen, AGF
Mads Maj, Holstebro SvømmeClub
Olaf Wildeboer, Hovedstadens Svømmeklub
Resultater på mange niveauer
Europamesterskaberne i Glasgow udgør det vigtigste internationale stævne i 2018 for det danske landshold. Udover at kæmpe for person- og årsbedste tider, forbedrede rangeringer, semifinale- og finalepladser samt medaljer, så har svømmerne her også mulighed for at sikre sig pladser til efterårets træningslejr i Nagano i kombination med World Cup afdelingen i Tokyo, Japan. Det kræver en Top 8 placering i individuelle konkurrencer eller en Top 4 placering i holdkapper. Træningslejren i Nagano udgør første del af landsholdets forberedelser frem mod VM i Sydkorea i 2019 og de langsigtede OL-forberedelser frem mod Tokyo 2020, idét Nagano bliver landsholdets base forud for begge internationale sportslige højdepunkter.
Den danske landsholdstrup landede i Glasgow, Skotlands største by, i søndags og er godt på plads på hotellet, som ligger 11 kilometer fra det enkle og funktionelle svømmecenter.
Programoversigt
EM-program med dansk deltagelse
Læs meget mere om EM 2018 på den officielle EM-side her.
Hvornår svømmes der indledende og finaler?
Indledende afsnit 3. – 6. august: 10.30 (dansk tid).
Indledende afsnit 7. – 9. august: 10.00 (dansk tid).
Finaleafsnit 3. – 6. august: 18.00 (dansk tid).
Finaleafsnit 7. – 8. august: 17.30 (dansk tid).
Finaleafsnit 9. august: 17.45 (dansk tid).
Tidsforskellen er én time.
Dansk Svømmeunion vil løbende opdatere med nyt fra EM. Det være sig pressemeddelelser og videoklip på nyhedssitet SvømmeSport www.svoem.dk samt opslag på Instagram og Facebook.
#EMSVØM
#Glasgow2018
Pressekontakt under EM er sportschef Lars Green Bach, der kan kontaktes på mobil: 29 20 61 60. Dansk Svømmeunion opfordrer til, at kontakten til holdet kun går via sportschefen og dermed ikke direkte til svømmerne.