Musik, dans og leg er omdrejningspunktet for Minikunst-konceptet, som Mette Korsholm har udviklet og nu er ved at udbrede til resten af Norden.
19-årige Mette Korsholm begyndte som 11-årig til kunstsvømning i Thisted Svømmeklub. Nogle år senere udviklede hun konceptet Minikunst, fordi hun syntes, at kunstsvømningsholdet for begyndere var for meget lige på og hårdt. I dag har hun undervist Minikunst-hold i to sæsoner.
”Det er virkelig et hold, hvor jeg tænker: Dét hold gad jeg også godt at gå på. Tænk, hvis jeg havde fået lov til at danse i vandet og bare have det sjovt – samtidig med at jeg blev mere tryg i vand og lærte kunstsvømningsteknikker,” fortæller Mette.
Udviklingskonsulent i SvømDanmark, Nadia Skousen Holm, er meget begejstret for konceptet og har sammen med Mette og kunstsvømningsudvalget implementeret det i de nye kunstsvømningsworkshops, som SvømDanmark tilbyder.
”Minikunst er et virkelig godt koncept, fordi det giver børnene helt basal vandtilvænning på en elegant måde, der virkelig er på børnenes præmisser. De lærer at flyde, forstå kræfter i vand, vejrtrækning, at have hovedet under vand – og de lærer det gennem lege og danseserier til musik. Det gør, at de tør være modige, og de hjælper hinanden, så der opstår et stærkt fællesskab på holdet,” forklarer Nadia Skousen Holm.
Læs mere om de nye kunstsvømningsworkshops her.
Mette Korsholm fremviser Minikunst til den nordiske Learn2Swim-konference på Færøerne. Foto: Privat
Ideen til Minikunst-konceptet boblede længe hos Mette Korsholm, imens hun selv gik til kunstsvømning og samtidig underviste de helt små i svømmeskolen.
”Jeg undrede mig over, hvorfor man ikke indførte nogle kunstsvømningsteknikker på holdene – fx vandtrædning. Og så har jeg altid synes, at de mindste børn er sjovest at undervise, også som kunstsvømningstræner,” forklarer hun.
Hun tog ideen med til bestyrelsen og lederen af svømmeskolen. De var alle med på den, og til den efterfølgende sæsonstart begyndte hun med tre børn i alderen fire til otte på et lille hold. I løbet af sæsonen blev holdet hurtigt blev fyldt op, og der kom venteliste.
”Jeg prikkede lidt til forældrene i hallen og spurgte, om deres børn ikke skulle prøve Minikunst, og samtidig lavede vi opslag på Facebook. Da vi i slutningen af sæsonen skulle anbefale næste sæsons hold til forældrene, anbefalede jeg alle børn i aldersgruppen at starte til Minikunst – og så gik det stærkt med tilmeldingerne,” forklarer hun.
Foto: SvømDanmarks arkiv
Når Mette planlægger undervisningen, er det helt essentielt, at øvelserne bliver til en leg for børnene.
”Når jeg fx skal lære dem at træde vande, siger jeg, at deres ben er piskeris, og at de skal lave flødeskum i vandet. Og de skal røre hurtigt, for jeg skal have meget flødeskum – og så giver de den gas. Prop det ind som en leg, eller beskriv det som et eventyr,” anbefaler hun.
Hun sørger dog altid for, at børnene selv har mulighed for at justere øvelserne.
”Der er altid nogen, der tager lidt længere om at få ørerne under vand. Så hvis de skal stå på hænder i et musikprogram, plejer jeg at sige: ”Hvis ikke man synes, at man lige er sej nok i dag, så tager man hænderne over hovedet i stedet for”, så det stadig ligner,” siger Mette og fortsætter:
”Jeg bruger ofte ordet ”sej” – fx ved at sige, at nu skal de dreje rundt i vandet, og hvis man føler sig ekstra sej, kan man slå en kolbøtte. Det giver børnene lyst til at udfordre sig selv, og samtidig oplever jeg, at de ofte hjælper hinanden med at lave den ”seje” øvelse.”
Der er også altid musik i baggrunden.
”Jeg vælger musik, som man kan synge med på. Det kan fx være fra Justin Bieber eller sange, som børnene kender fra MGP – det er de ofte helt oppe at køre over,” fortæller Mette og uddyber:
”Jeg laver et program til sangen, der indeholder de ting, som de har lært på holdet. Det kan fx være at dreje rundt kun ved at bruge hænderne, det kan også være en konkret kunstsvømningsfigur. Og ofte er det på ord – så når et bestemt ord nævnes i sangen, skal alle fx række armene i vejret.”
Foto: SvømDanmarks arkiv
Mette oplever at få masser af positiv respons fra børnene på hendes hold.
”Børnene er vilde med det. De føler ikke på samme måde, at de gik til svømning. De lærer måske ikke specifikt vejrtrækning til et svømmetag, men de lærer at få hovedet under vand, for man skal jo holde vejret virkelig længe i kunstsvømning,” forklarer Mette og uddyber:
”Vi kan fx lave en dykkerleg, og de børn, som egentlig ikke tør få hovedet under vandet, de glemmer, at de ikke tør. De gør det bare, fordi de er med i legen.”
Det er en kendt udfordring, at forældre har svært ved at forstå undervisningen i svømmeskolen, og at fx flydning og hop fra kanten er med til at lære børnene at svømme. Denne skepsis har Mette imidlertid mødt meget lidt af på sine Minikunst-hold.
”Jeg er ret kort og kontant overfor forældrene. Jeg fortæller, at det er et mini-kunstsvømningshold, og at jeg ingen intention har om at lære børnene deciderede svømmestilarter. Og så forklarer jeg, at holdet i stedet går ud på, at børnene skal have det sjovt, at de skal danse i vandet og blive udfordret på andre måder,” fortæller Mette.
Foto: SvømDanmarks arkiv
For at vise forældrene, hvad det så egentlig er, børnene lærer til Minikunst, arrangerer klubben jule- og sommeropvisninger for forældre og bedsteforældre. Til opvisningerne er der både Minikunst-hold og de større kunstsvømningshold.
”Forældrene til Minikunst-børnene ser dem danse i vandet. Og bagefter ser de nogle af de ældre kunstsvømmere blive kastet op og lave en salto. På den måde får både børnene og forældrene et indblik i, hvad kunstsvømning egentlig er, og hvad de kan lave, når de bliver lidt ældre eller lidt bedre,” siger Mette og fortsætter:
”De ældre kunstsvømmere kan godt være selvkritiske og tænke, at de ikke gjorde deres bedste. Men når der så står en lille pige eller dreng med åben mund og siger: ”wow, du er god!”, så får de også en positiv oplevelse.”
Mette arbejder generelt med at skabe et sammenhold blandt Minikunst-børnene og de ældre kunstsvømmere – fx ved at mødes efter opvisningerne og spise sammen.
”Pludselig leger den yngste på fem år med den ældste på 20 år, og de hygger sig sammen. De ældre kunstsvømmere har også ofte meldt sig til at hjælpe med undervisningen til Minikunst, hvis jeg fx har været syg,” fortæller Mette.
Mette Korsholm fremviser Minikunst til den nordiske Learn2Swim-konference på Færøerne. Foto: Privat
Uanset om børnene vil fortsætte med kunstsvømning, eller om de vil starte på et almindeligt svømmeskolehold, mener Mette, at de har et forspring ved at have gået til Minikunst.
”Børnene har et helt andet mindset, når de kommer ned i vandet. De er med på, at nu skal vi have det sjovt – og jeg kommer ikke og sørger for, at de ligger i vandoverfladen hele tiden eller retter på dem konstant. Det giver en helt anden vandtryghed og vandtilvænning, som de tager med sig, når de skal lære svømmestilarterne,” fortæller Mette og fortsætter:
”Det giver også klart børnene et forspring, hvis de gerne vil fortsætte med kunstsvømning. Når de allerede kan vandtrædning, når de er syv, er de jo foran dem, der først skal lære det, når de starter til kunstsvømning som 12-årige.”
Hun forklarer, at børnenes mod også hænger sammen med, at musik er en stor del af undervisningen.
”Det giver en helt anden tryghed, at der er musik i baggrunden. Børnene bliver distraheret af det, og de glemmer, at de fx ikke tør hoppe fra kanten – de gør det bare, fordi vi skulle gøre det i takt til musikken.”
Mette Korsholm fremviser Minikunst til den nordiske Learn2Swim-konference på Færøerne. Foto: Privat
For et års tid siden blev Mette interviewet af TV Midtvest og Nordjyske om Minikunst-holdene. Da årets Learn2swim-konference skulle planlægges på Færøerne, havde en af arrangørerne set artiklerne og tænkte, at det ville være interessant at have med. Han kontaktede SvømDanmark, der sendte ham videre til Mette.
”Han ville gerne have mig til at fortælle om mit koncept. Jeg lavede en demonstration med nogle færøske børn, og jeg havde mange gode snakke med svømmefolk fra hele Norden og fra European Aquatics og World Aquatics,” fortæller Mette og uddyber:
”Jeg synes, det er så fedt. Jeg har altid lavet sjov med, at lige om lidt, så er jeg verdenskendt, og så er Minikunst i alle lande. Og så blev jeg lige fløjet ind til Færøerne for at fortælle om det. Det er virkelig fedt, og jeg håber, at de nordiske klubber prøver det af derhjemme.”
Mette håber også, at hun kan inspirere klubberne herhjemme. Hun har oplevet, at nogle svømmeinstruktører kan have lidt svært ved kunstsvømning, fordi de tænker, at det er for kompliceret. Det er en myte, hun gerne vil aflive. Derfor har hun nogle gode råd til klubber, der gerne vil i gang, men måske ikke helt ved hvordan:
”Prøv at starte med at lave stopdans med børnene. Det er en hurtig måde at se, hvor trygge de er i vand, og hvor meget de tør danse rundt. Du kan fx sige, at når musikken stopper, så laver vi alle sammen en kolbøtte. Eller når et bestemt ord nævnes i sangen, står vi på hænder,” forklarer hun.
Derudover henviser Mette også til SvømDanmarks kunstsvømningsworkshops, som hun har været med til at udvikle. Hun siger i øvrigt, at man altid er velkommen til at kontakte hende, hvis man har spørgsmål til Minikunst eller brug for gode råd til at komme i gang.
Du kan kontakte Mette Korsholm ved at skrive en mail til kunst@svoem.dk