OL-resultater viser, at dansk svømmesport er på rette vej med kulturændringer og gennemførelsen af omtalt generationsskifte.
Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulentDe Olympiske Lege er slut for dansk svømmesport, hvor syv unge svømmere har repræsenteret Dannebrogs rød-hvide farver. I forskellige discipliner og på forskellige distancer har de individuelt og i holdkapper konkurreret mod verdenseliten på det enorme olympiske stadion i Paris, som har været velbesøgt af danske svømmefans.
Helena Rosendahl Bachs fjerdeplads og nordiske rekord på 200 meter butterfly lyser som de absolutte højdepunkter, men også Julie Kepp Jensens personlige rekord og 16. plads på 50 meter frisvømning står stærkt, når man tager det ’langsomme’ olympiske bassin in mente.
”Sammen med landets trænere har vi i SvømDanmark nøje arbejdet på at kortlægge, hvad der skal til for, at dansk svømmesport får skabt en kontinuerlig eliteudvikling, der leverer medaljer på højeste internationale niveau ved EM, VM og OL. En af de strategiske prioriteringer har været at skabe en præstationskultur på vores landshold, så når to af vores største profiler lykkes med at præstere på den absolut øverste scene mod verdens allerbedste, vidner det om, vi allerede er kommet langt,” siger Lars Robl, der har været SvømDanmarks Team Manager under OL.
Siden dansk svømmesports gyldne generation indstillede deres karrierer på skift i 2010’erne, har der foregået et større og omfattende generationsskifte på SvømDanmarks landshold. Ved OL i Rio var 15 svømmere kvalificeret, mens antallet dalede til 11 i Tokyo.
Lars Robl glæder sig derfor over, hvad han så holdet – med en gennemsnitsalder på under 22 år og fire debutanter – præstere i Paris.
”Vi er ikke i mål med generationsskiftet, men vi begynder allerede at kunne se resultaterne af nogle af de strategiske indsatser, vi har igangsat. Vi er glade for den forandring og udvikling, vi er begyndt på, og vi glæder os til at fortsætte udviklingen af dansk svømmesport, hvis resultatpotentiale er åbenlyst,” siger Lars Robl.
Svømmerne har været akkompagneret af en relativ stor gruppe trænere, der var med i Paris.
”Det er helt bevidst for at give vores trænere og atleter de bedste forudsætninger for at fortsætte samarbejdet i de kommende år, hvor der venter mange VM og EM frem mod OL i 2028. Det kræver, at man er til stede for at få erfaring med High Performance på dette niveau og for til fulde at forstå, hvad det kræver,” siger Lars Robl og fortsætter:
”Det er erfaringer, der skal deles med vores andre dygtige trænere derhjemme – blandt andet i rammen af projekt Next Generation Coaches, som starter til efteråret, og som har til formål at udvikle trænere på tværs af svømmeklubber. Ved at investere i trænernes udvikling, tror vi på, at vi kan skabe en positiv dominoeffekt, der vil smitte af på svømmerne og hele svømmemiljøet.”
I sin evaluering af den danske OL-indsats hæfter Team Manageren sig også ved svømmesportens ekstreme konkurrencetæthed, og hvor mange ressourcer store nationer som USA, Australien, Kina og Frankrig investerer i jagten efter de afgørende hundrededele.
”Sammenlignet med de store svømmenationer, klarer vi os som et lille land med en mindre talentmasse og færre økonomiske midler godt. Præstationen til OL understreger dansk svømmesports potentiale. Vi har rutinerede svømmere, der leverer på øverste hylde, vi har debutanter, der får gode erfaringer med hjem, og i laget lige under har vi på både dame- og herresiden en stor talentmasse, der er i spil til næste OL. Vi glæder os derfor til at se, hvordan dansk svømmesport udvikler sig de kommende år. Men skal vi indfri potentialet, kræver det fortsat støtte til dansk svømning. Og det er ikke gratis, for vores konkurrenter investerer massivt i svømningen. Og det er store nationer, vi er oppe imod som USA, Australien, Frankrig og Kina,” siger Lars Robl.
For pressehenvendelser kontakt da SvømDanmarks Team Manager for OL-holdet, Lars Robl, på mobil: +45 23491669