0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Helsinge-svømmer går efter OL-drømmen til Danish Open

12-04-2024

Fællesskabet i Helsinge Svømmeklub blev fundamentet for topsvømmeren Emily Gantriis’ karriere.

Af: Maja Lorentzen, kommunikationskonsulent

Emily Gantriis svømmer i dag på topniveau og repræsenterer stadig den klub, hun er vokset op i – nemlig Helsinge Svømmeklub. I denne weekend deltager hun i Danish Open og har et klart mål.

 

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg stadig drømmer om at komme med til OL, og jeg vil gøre mit allerbedste for at kvalificere mig,” siger hun.

 

Til daglig træner hun ikke i Helsinge, da hun bor og studerer i USA, men hun prioriterer altid at komme forbi, når hun er hjemme i Danmark.

 

”Når jeg besøger klubben, stiller de unge mange spørgsmål om, hvordan det er at træne i USA – og jeg vil gerne hjælpe og inspirere dem. Jeg håber, at jeg er en, som de kan spejle sig i og se, at det er muligt at opnå store ting, selvom man kommer fra en lille klub,” siger Emily og fortsætter:

 

”Men de inspirerer også mig. De har den der glæde, der fik mig i ind i sporten til at starte med. Det er godt at blive mindet om den glæde, man har som helt lille, ved bare at være sammen med sine venner i vandet.”

 

Fællesskabet i Helsinge gav lysten til at svømme

Emily Gantriis er vokset op lidt udenfor Helsinge og har været tilknyttet klubben hele sit liv. Hun oplever, at klubben er en stor del af lokalmiljøet for mange af byens unge på grund af det fællesskab, som den tilbyder.

 

”Fællesskabet er virkelig godt. Som barn og ung er det sjovt at gå til svømning, og klubben er fyldt med gode mennesker. Vi er en lille klub, hvor alle kender alle,” fortæller hun og uddyber:

 

”Som ung er det vigtigste, at der er et godt fællesskab. Det var det, der gjorde, at jeg havde lyst til at blive ved med at svømme. Det var sjovt at komme til træning. Og var det først senere, at jeg fik blod på tanden i forhold til internationale mesterskaber og OL.”

 

I 2016 blev Emily Gantriis europæisk juniormester og havde nået et niveau, der gjorde det nødvendigt at have sin daglige træning et andet sted. Hun var hurtigere end alle de andre i klubben, og kortbanebassinets seks baner var overfyldte. Derfor startede hun hos NTC i 2017.

 

”Jeg kunne mærke, at hvis jeg ville blive ved med at udvikle mig, var jeg nødt til at finde endnu et sted at træne. Det var perfekt for mig at rykke ind på NTC, fordi så var jeg ikke nødsaget til at skifte klub. Det var fedt, fordi jeg stadig kunne repræsentere klubben og samtidig træne med de bedste i Danmark,” forklarer hun.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Emily Gantriis deltog i VM 2019.

 

Uddannelse og svømmetræning med de bedste i USA

I 2020 flyttede Emily til Berkeley i Californien. Hun skulle nemlig starte på Berkeley University med et fuldt betalt scholarship, der gør det muligt for hende at kombinere uddannelse og svømning på topniveau.

 

”Jeg har altid gerne ville udfordre mig selv, og derovre bliver jeg både udfordret i klasselokalet og i poolen. Det går meget hånd i hånd – fx kan jeg selv tilrettelægge mit skoleskema i forhold til træningen, og jeg kan få lov at rykke en eksamen, hvis den ligger samtidigt med et mesterskab. Det synes jeg er megafedt, for det betyder meget for mig at have begge ting i mit liv,” fortæller hun.

 

Der er tre divisioner for college-svømning i USA, og Emily er i første division. Hun startede på svømmeholdet Cal, og her træner hun fx med Hunter Armstrong, Ryan Murphy og andre OL-guldvindere.

 

”Der er svømmere, som jeg har set op til hele mit liv – og nu ligger jeg side om side med dem i poolen til træning. Det er inspirerende at se, hvordan de bedste i verden træner, og hvad de gør for at blive de bedste. Og det er fedt at vide, at man har de bedste træningspartnere og trænere. Det giver mig følelsen af, at hvis de kan gøre det her, så kan jeg også,” siger hun og fortsætter:

 

”For 10 år siden havde jeg aldrig drømt om eller regnet med, at jeg kunne ligge og træne med dem. Det er ret fedt at prøve. Samtidig er jeg stadig i kontakt med min træner i Helsinge. Han har været med på sidelinjen, siden jeg var helt lille, så han har været der hele vejen igennem.”

 

Hjemme til Danish Open med OL-drømme

En af udfordringerne ved at være en dansk svømmer på et amerikansk svømmehold er, at amerikanerne svømmer efter en anden kalender. Derovre er det vigtigt at svømme hurtigt til college-stævnerne, der ofte ligger i februar og marts, mens OL-kvalifikationen er i juni måned. Samtidig vil Emily Gantriis gerne præstere sit bedste her i april til Danish Open, fordi det er hendes chance for at kvalificere sig til OL.

 

”Det synes jeg godt kan være lidt hårdt. Det var noget af det, som jeg godt kunne lide ved at træne på NTC – at være en del af en gruppe, hvor alle har det samme topningsmål,” fortæller hun.

 

Derfor er hun naturligvis at finde på Bellahøj Svømmestadion i disse dage, hvor Danish Open finder sted. I 2021 var Emily Gantriis meget tæt på at kvalificere sig til OL, da hun var den fjerde hurtigste i 100 meter crawl. Derfor håber hun på, at hun denne gang kan svømme under OL-kravtiden og blive en del af 4x100 m fri-holdkappen.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Emily Gantriis svømmer til dagligt på svømmeholdet Cal i USA.

 

”Det har siddet ret meget som en kniv i hjertet på mig, at jeg endte med ikke at komme med. Nogle gange tror jeg, det er lettere, hvis man er langt fra at opnå et mål. Hvis man er tæt på, så gør det bare endnu mere ondt. Det tog lidt tid for mig at komme over,” forklarer hun og fortsætter:

 

”Jeg synes, det har været svært, at svømmeholdet i USA har en anden kalender at træne efter. Men jeg har trænet, så hårdt jeg kunne og har gjort det bedste, jeg kunne. Så det er helt klart mit mål til Danish Open at kvalificere mig til OL. Det har altid været mit mål. Og jeg kan jo kun gøre mit bedste. Der er ikke så meget andet, jeg kan gøre end det.”

 

Om Emily Gantriis svømmer under OL-kravtiden og kan tage til Paris som en del af 4x100 m fri-holdkappen, det bliver afgjort den 12. april, når damernes 100 m fri starter kl. 10:13. Husk, at du kan se med live på svoem.dk/tv.

 

Kort om Emily Gantriis

  • 24 år gammel
  • Vokset op tæt på Helsinge og har altid været en del af Helsinge Svømmeklub
  • Startede på NTC i 2017
  • Flyttede til USA i 2020, hvor hun studerer økonomi på University of California, Berkeley og svømmer på Cal Women's Swim Team
  • Har planer om at flytte hjem til Danmark, når hun har færdiggjort studiet i USA i 2024.

 

Kort om Danish Open

Danish Open afholdes fra torsdag den 11. april til søndag den 14. april på Bellahøj Svømmestadion i København. 556 svømmere deltager, 320 herrer og 246 damer, fra blandt andet Belgien, Grækenland, Holland, Slovakiet, Sverige, Færøerne og naturligvis Danmark. 

Der er gratis adgang til indledende afsnit, som alle dage starter klokken 9.30. Finaleafsnit med A, B og C-finaler fløjtes i gang klokken 17.00 de fire konkurrencedage.

 

Vigtige links:

 

Kort om dual career i USA

  • Danske svømmere, der har deltaget i et DM, har mulighed for at oprette sig hos nonprofit-organisationen, NCAA (National Collegiate Athletic Association)
  • NCAA giver atleter fra hele verden mulighed for at kombinere uddannelse og sport på topniveau.
  • NCAA har tre divisioner, alt efter hvilket niveau atleten befinder sig på.
  • Lykkes det at finde et match mellem sportshold, universitet og atlet, får atleten et fuldt scholarship – dvs. at uddannelsen bliver betalt, og man får et honorar for at svømme på holdet.
  • Læs mere på https://www.ncaa.org/

 


Cookieindstillinger