Den øgede indtægt muliggør blandt andet flere sociale klubaktiviteter samt kompetenceudvikling af frivillige og ansatte.
Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulentForsamlingsforbud og lange nedlukningsperioder af foreningsidræt. Skyggerne fra den verdensomspændende sundhedskrise mørklagde også Helsinge Svømmeklub, der dog midt i den grå tid så sit snit til at gentænke klublivet for sine flere end 500 medlemmer.
”Det var på alle måder en forfærdelig tid, men pusterummet gjorde, at meget kunne nulstilles, da traditioner inden coronavirussens hærgen ikke længere kunne karakteriseres som faste traditioner. Det blev startskuddet til, at vi kunne starte klubbens sponsorarbejde fra scratch og prøve noget nyt,” siger Carsten Købsted, der er frivillig sponsoransvarlig i Helsinge Svømmeklub.
Julefejring og vandrepokaler er nu blevet en del af Helsinge Svømmeklub.
Foto: Privatfoto.
Et opgør med det klassiske sponsorstævne
Carsten Købsted er far til to, som begge har været en del af Helsinge Svømmeklub i mange år. Som mange andre svømmeforældre har han derfor overværet adskillige sponsorstævner, hvor svømmerne svømmer sponsorkroner ind til klubben ved at tilbagelægge bassinets længde flest mulige gange på en time.
Et gabende kedeligt event, ifølge svømmefaren.
"Man kendte stort set det endelige sponsorat på forhånd, og det ændrede sig ikke synderligt, hvis den enkelte præsterende en kilometertotal på tre, fire eller fem. Arrangementet var hverken motiverende for svømmerne eller sponsorerne, som vi i klubben tilmed havde svært ved at kvittere på en ordentlig måde, da langt størstedelen var mikrosponsorer,” siger Carsten Købsted.
Konceptet ville han forny, og sammen med en gruppe forældre vendte de sponsorarbejdet i Helsinge Svømmeklub på hovedet og begyndte at opdyrke sponsorrelationer fra det lokale erhvervsliv. 200 telefonopkald senere var foreningen 14 sponsorer rigere.
Mens en mindre del af sponsoraterne er øremærket aktiviteter eller hold, kan Helsinge Svømmeklub frit bruge størstedelen af sponsorindtægterne til det, de vurderer, forbedrer klublivet.
”Nogle virksomheder vil ikke støtte eliteidræt, mens andre kun vil støtte de bedste. Det skal man være klar til at imødekomme og kunne håndtere,” siger Carsten Købsted og uddyber:
”Samlet set gør sponsorindtægterne det muligt at afholde flere og større sociale arrangementer på tværs af klubben, investere i vores frivillige og ansatte, yde tilskud til konkurrencesvømmerens træningslejre og meget mere, som vi er rigtig glade for.”
Sponsorer skal – ligesom klubbens medlemmer – forkæles
Den turnaround, sponsorarbejdet i Helsinge Svømmeklub har været igennem, har resulteret i en ny strategi, hvis formål er at gøre det mere attraktivt at være sponsor i den nordsjællandske klub. Det har medført en række nye klubinitiativer og fornyet det årlige sponsorevent, der allerede er blevet et stort hit.
På tværs af konkurrenceafdelingen sammensættes der hold, som repræsenterer sponsorerne (der sættes også et hold af konkurrencelystne forældre). På forskellige distancer og i forskellige stilarter konkurrerer holdene mod hinanden, og til sidst kåres en samlet vinder.
”Svømmerne elsker det, og tilskuerne synes også, det er aldeles underholdende at kigge på. Sponsorerne bag det triumferende hold får overrakt en pokal, som de har stående indtil næste års arrangement – og hvem vil ikke gerne være sponsor igen, hvis de har haft en fed pokal stående et helt år,” siger Carsten Købsted.
Pokal og klubfoto til de triumferende virksomheder til sponsorsvøm.
Foto. Privatfoto.
Sponsorarbejdet er også blevet professionaliseret, hvilket man, ifølge den sponsoransvarlige, var nødt til for at gøre det mere interessant at sponsorere klubben.
I hverdagen betyder det, at klubben er mere opmærksom på at brande og synliggøre sponsorerne på egne sociale medier og fortælle om den værdi, som sponsorerne er med til at skabe i klubben og for medlemmerne.
”Vores julekort eksisterer fortsat, men nu tager vi fx ud og besøger vores sponsorer med svømmere og siger tak, mens vi ser hinanden i øjnene. Det styrker virksomhedens relation til klubben at få sat ansigter på og høre, hvilken forskel et sponsorat er med til at gøre – og det gør det lettere for mig at ringe, når sponsoratet skal fornys,” siger Carsten Købsted.
De lokales narrativ om svømmeklubben skal ændres
I snart tre år har Carsten Købsted på frivillig basis været involveret i sponsorarbejdet hos Helsinge Svømmeklub. En af de største udfordringer, han har mødt og fortsat kæmper med at løse, er, at potentielle sponsorer, ønsker at støtte de foreninger, hvor deres ansatte og deres familier er aktive.
De lokale erhvervsdrivende støtter fx gerne byens fodboldklub og gymnastikforening – men ikke svømmeklubben. Virksomhederne tror nemlig, det er svømmehallen, der lærer børn, unge og voksne at svømme.
”Det har været en stor øjenåbner, og det er et narrativ, vi skal have ændret. Derfor gør vi meget ud af at positionere os og fortælle om vores fællesskaber samt den samfundsopgave, vi som idrætsforening er med til at løfte lokalt såvel som regionalt,” siger Carsten Købsted.
Indsatserne foregår på klubbens sociale medier, men også via klubmerchandise, så medlemmer og omverdenen kan identificere sig med og føle sig som en del af klubben. Klubben satte turbo på projektet ved at alliere sig med nogle af medlemmerne, som har været med til at udvælge en klubtøjskollektion.
Tøjpakken er blevet en så stor succes, at medlemmerne har klubtøjet på i deres fritid, og nu efterspørges klubtøjet også af medlemmerne i svømmeskolen.
”Desto større vi bliver medlemsmæssigt kombineret med øget synlighed i lokalmiljøet, desto mere attraktivt bliver det at indgå partnerskaber med os,” lyder det fra Carsten Købsted.
På blot tre år er klubbens sponsorindtægter tredoblet, men den sponsoransvarlige forventer, der er mere at hente. I løbet af en kort årrække vurderer han, at sponsorindtægterne kan vækste yderligere, blandt andet ved at søge midler og samarbejde med fonde.