0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Svømning i det fri hitter i Holbæk Svømmeklub

05-03-2024

Forsætter medlemsudviklingen, flyder Holbæk Fjord snart over med åbent vand-svømmere.

Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulent

Holbæk Svømmeklub har stor succes med åbent vand-svømning. På få år er deres hold for svømning i det fri vækstet med imponerende 125 procent og talte i fjor 36 medlemmer. Bag den store succes står initiativtager Dorthe Bruun Ørving. 

 

”Der var nogle startvanskeligheder, men med hjælp fra SvømDanmark og DGI fik vi adgang til materialer, så vi kunne komme i gang. Kombineret med grundige sikkerhedsbeskrivelser fik vi til sidst grønt lys af bestyrelsen til at starte holdet op – og hvordan det er gået siden, er jo bare en skøn historie,” siger hun. 

 

Det første år talte holdet 16 åbent vand-svømmere, og klubben fulgte nøje tilmeldingen den efterfølgende sæson. For var succesen en enlig svale eller kun lige begyndt? 

 

Hurtigt stod det klart, at holdet ville vokse, og til et åbent hus-arrangement i forbindelse med Open Water Week (en aktivitet i Bevæg dig for livet, hvor klubber kan oprette gratis åbent vand-events) strømmede nysgerrige til. 

 

”Der kom overraskende mange, og jeg kan huske, vi tænkte, om vi var nok til at give alle gæsterne en god oplevelse. Det lykkedes os – alle kom i vandet, og vi fik nye medlemmer,” siger Dorthe Bruun Ørving.

 

Åbent vand-svømning skaber, ifølge medlemmerne, et unik fællesskab svømmerne imellem.

Foto: Holbæk Svømmeklub.

 

Èt fælles mål og fest i Kjelds kolonihavehus 

Holbæk Svømmeklubs åbent vand-hold tæller i dag en blandet medlemsskare med et stort aldersspænd. 60-årige Kjeld Bak er et af medlemmerne, selvom han først i en sen alder lærte at svømme. 

 

”Jeg besluttede mig for, at der aldrig er noget, som er for sent at lære – så jeg kastede mig ud i det. Dorthe præsenterende mig sidenhen for åbent vand-svømning, og jeg har været fascineret af det lige siden. Det er langt mere udfordrende end banesvømning, og udfordringerne skal man løse sammen, for ude på fjorden har vi kun hinanden, og det skaber et helt særligt bånd mellem os,” siger Kjeld Bak. 

 

I sæsonen, der i år strækker sig fra den 29. maj til den 28. august, mødes åbent vand-svømmerne hver onsdag 17.30, øver teknik og træner sammen i en times tid alt afhængig af vandtemperaturen. Der foregår i forskellige grupper efter niveau, så alle kan være med.  

 

Fælles for alle er, at de træner op til at krydse fjorden fra Hørby til Holbæk som afslutning på sæsonen. 

 

”Vi lytter til vores medlemmers ønsker og prøver altid at imødekomme dem. Så vi undersøgte muligheden for at krydse fjorden og svømme de 1,6 kilometer. Det gør vi i samlet flok under opsyn af livreddere, og det er helt utroligt at opleve det sammenhold, der opstår mellem svømmerne på baggrund af den slags oplevelser,” siger Dorthe Bruun Ørving og uddyber: 

 

”Når vi kommer i land, er vi så heldige, at Kjeld slår dørene op til sit kolonihavehus, hvor vi griller og hygger os som afslutning på en mindeværdig dag og en god sæson."

 

Træning, holdbillede og hygge i Kjelds kolonihave forrige sæson.

Foto: Holbæk Svømmeklub.

 

Fascinerende naturoplevelser 

Maria Hamilton Brown er også en del af åbent vand-holdet i Holbæk Svømmeklub, og ligesom sin holdkammerat kom hun også først for alvor i gang med at svømme som voksen. Hurtigt gik hun fra klubbens letøvede hold til de øvede, og hun har ikke fortrudt et sekund siden, at hun sagde ja til at prøve åbent vand-svømning. 

 

”Det er en kæmpe naturoplevelse, og et helt særligt fællesskab opstår, når man ligger en gruppe små hoveder ude i det store hav. Man har brug for hinanden på en helt anden måde, og den stemning, der opstår, er vildt imponerende at opleve,” siger Maria Hamilton Brown.  

 

Hun er 59 år og er blevet så bidt af svømning i det fri, at hun har lokket sin søster og mor med. Omvendt har hun også lokket nogle af åbent vand-svømmerne med på Holbæk Svømmeklubs voksenhold, og netop den synergi nyder klubben godt af. 

 

Det forklarer Dorthe Bruun Ørving, der til daglig er klubkoordinator i den nordvestsjællandske klub. 

 

”Som med alt andet er det godt at vedligeholde sine færdigheder. Derfor opfordrer vi altid vores åbent vand-svømmere til at holde svømning og form ved lige i løbet af de måneder, hvor vi ikke svømmer i fjorden. Det tager mange af dem til sig, og for vores klub har det resulteret i flere aktive voksensvømmere i vinterhalvåret, som vi er rigtig glade for.” 

 

Den 1. juni slår Holbæk Svømmeklub dørene op til endnu en åbent vand-sæson, og foreløbigt er 16 allerede tilmeldt. Der er både tale om gengangere og nye, så Dorthe Bruun Ørving håber, at åbent vand-holdet slår medlemsrekord på ny. 

 

Er du interesseret i at vide mere om åbent vand-svømning hos Holbæk Svømmeklub, kan du finde yderligere information her

 

Skal din klub i gang med svømning i det fri? 

SvømDanmark er klar med gratis sparring og guides til alle medlemsklubber, der ønsker at komme i gang med åbent vand-svømning. Det gælder uanset, om det er ved havet, i søen, åen eller havnebadet. Tag fat i din klubs regionale klubkonsulent allerede i dag. 

  • Region Nordjylland og Midtjylland: Lars Bo Larsen, 29160901 eller mail: lbl@svoem.dk 

  • Region Syddanmark: Flemming Sørensen, mobil: 23442341 eller mail: flew@svoem.dk    

  • Region Sjælland: Carsten Jokumsen, mobil: 24798464 eller mail: cjo@svoem.dk 

 

Er din klub allerede i gang og mangler en fælles aktivitet? Så kontakt os og få deltagerrabat, når vi den 30. og 31. august afholder Danmarks største motionssvømmeevent, TrygFonden Christiansborg Rundt, i hjertet af København.

 

Holbæk Svømmeklubs åbent vand-svømmere til TrygFonden Christiansborg Rundt 2023.

Foto: SvømDanmark 


 


Cookieindstillinger