0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

SvømDanmark øger fokusset på inkluderende idrætsmiljøer

11-10-2023

Vi er en #Gamechanger-idræt, og Idrættens Regnbuekoalition tæller nu ti idrætsaktører.

Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulent

 

Læs pressemeddelelsen udsendt af Danmarks Idrætsforbund (DIF) nedenfor - eller her.

 

Hver femte LGBTI+-person føler sig ikke som en del af idrætsfællesskabet. Det viser Kulturministeriets undersøgelse fra 2020. På den baggrund søsatte man indsatsen #Gamechanger i Idrættens Regnbuekoalition, hvor blandt andre DIF og DGI sidder med som aktører.

 

Med udvidelsen af de to nye idrætter i #Gamechanger understreges det vedvarende engagement i, at sport skal være for alle uanset seksuel orientering eller kønsidentitet. Projektleder i #Gamechanger Carsten Friis Overby siger:

 

”Vi er rigtig glade for, at vi har indgået aftaler med DIF og DGI’s organisationer i basketball og svømning. Vi har oplevet et stort engagement fra organisationerne, og vi glæder os til, at vi sammen skal udvælge 25 idrætsforeninger, som skal gå forrest og være med til at skabe forandring og gøre idrættens fællesskaber mere mangfoldige i hallerne og i bassinerne.”

 

Store sportsstjerner har bakket op om #Gamechanger, og nu gør Danmarks første NBA-spiller, Iffe Lundberg, det også.

 

"Det er vigtigt for mig, at alle oplever basketball som en tryg aktivitet, hvor man kan komme, som den man er og have et sted, hvor man er ligeværdig. Jeg har selv prøvet som ung at blive mødt med fordomme på grund af mit udseende. Basketballbanen var mit frirum. Det frirum skal alle børn og unge have mulighed for at opleve. Uanset religion. Uanset hudfarve. Uanset køn. Uanset seksualitet. Hvis du elsker basketball, ligesom jeg selv gør, så er det nok til at binde os sammen," siger landsholdsspilleren.

 

Og netop opbakningen fra de store sportsstjerner gør en stor forskel, forklarer Carsten Friis Overby.

 

”Det er klart, at når et projekt som vores bliver bakket op af så mange sportsstjerner på tværs af idrætter, så sparker det nogle døre ind, når vi kommer ud til klubberne. Stort set alle vi har været i dialog med, vil gerne være med til at arbejde målrettet for en mere inkluderende kultur i idrætsforeningerne. Og det gælder både bredde- og eliteklubber. Efter det første projektår er der faktisk flere klubber, som selv har henvendt sig.”

 

 

25 idrætsforeninger i basketball og svømning skal gå forrest 

Målet er at engagere 25 fyrtårnsforeninger i basketball og svømning frem mod 2025. De bliver certificerede Gamechanger-foreninger og forpligter sig til at arbejde målrettet for et mere inkluderende idrætsmiljø og bedre sprogbrug ved hjælp af toolkit, redskaber via website og sparring med konsulenter i #Gamechanger.

 

I dag er over 50 idrætsforeninger fordelt rundt i hele Danmark allerede i fuld gang med at skabe en inkluderende kultur. Primært fodbold- og håndboldklubber, men også atletik, ishockey, beachvolley, kajak og cykling er repræsenteret. Alle klubber og foreninger kan være med i Gamechanger-indsatsen og tage aktivt stilling til emnet og sige fra. Det kan fx ske ved at formulere konkrete tiltag eller udarbejde en sprogpolitik. Samtidig viser man offentligheden, at man er en klub eller forening, der tør tage stilling.

 

Projekt #Gamechanger løber foreløbigt frem mod 2025. Idrættens Regnbuekoalition består i dag af følgende aktører: DIF, DGI, DBU, DanskHåndbold, Danmarks Basketball Forbund, SvømDanmark, Spillerforeningen, Pan Idræt, Amnesty og Institut For Menneskerettigheder. #Gamechanger er støttet af Kulturministeriet.  


 


Cookieindstillinger