Aktiviteten identificerer individuelle udviklingspotentialer og giver input, som kan implementeres i den daglige træning.
Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulentTi svømmere kvalificerede sig inden sommerferien til en ny juniorlandsholdsaktivitet. De kvalificerede blev tilbudt en videosession med henblik på individuel teknisk og biomekanisk feedback.
Feedback mellem Katrine Stoltenhoff og NTC-træner Jon Langberg på Bellahøj Svømmestadion.
Foto: Horsens Svømmeklub.
En af de kvalificerede svømmere var Katrine Stoltenhoff fra Horsens Svømmeklub. Juniorsvømmeren var i forrige uge forbi Det Nationale Træningscenter (NTC), hvor videosessionen fandt sted.
”Det var fedt at få gennemgået teknikken i detaljer, og jeg fik en masse ting at vide, som jeg kan arbejde videre med. Jeg kunne se, jeg lavede et for stort benspark, så det vil jeg forsøge at ændre. I min start skal jeg desuden prøve at komme længere ud, så vi snakkede om, hvordan jeg skal øve mig i det,” siger Katrine Stoltenhoff.
Hun havde sin daglige træner og cheftræner i Horsens Svømmeklub, Kirsten Detlef, med sig. Cheftræneren forklarer, at man i Horsens Svømmeklub – ligesom i de fleste af landets øvrige svømmeklubber – bruger video som et performanceoptimerende redskab i den daglige træning.
”Videosystemet på NTC kan noget mere, og det er en klar opgradering at kunne se og analysere svømningen fra flere vinkler på samme tid,” siger Kirsten Detlef og uddyber:
”Jon Langberg (træner på NTC) gav super god feedback og nævnte både ting, vi arbejder med, og ting vi ikke har været opmærksomme på. Vi kom derfor hjem med en masse input, som vi skal have arbejdet med. Katrine har ikke været inde omkring NTC før, så det var fedt, at hun kunne snuse til centeret på denne måde og opleve, hvordan man arbejder med teknik, og høre hvad Jon tænker.”
Positiv horsensiansk feedback
Køreturen retur mod Horsens benyttede duoen til at evaluere og tale om, hvordan de forskellige input implementeres i den daglige træning. Videomaterialet fik duoen hurtigt stillet til rådighed, og det har siden været muligt at sammenligne optagelserne med egne.
Udbyttet og værdien af aktiviteten har derfor været stor, og både svømmer samt træner håber, aktiviteten fortsætter.
”Jeg er glad for at have fået muligheden for at komme over på NTC. Det gav mig en masse at arbejde med frem mod mine mål i denne sæson, og jeg håber, der kommer flere af disse tilbud i fremtiden,” siger Katrine Stoltenhoff.
Cheftræner Kirsten Detlef supplerer:
”Det er et super fedt initiativ, som både giver noget faglig sparring omkring en dygtig svømmer, og så fungerer det også som et skulderklap. I svømmeklubben betyder det også noget, at de andre kan se, at der er den slags gulerødder i SVØM, hvis man når et vist niveau.”
Kort om juniorlandsholdsaktiviteten
Formålet med aktiviteten er at understøtte den tekniske og biomekaniske udvikling i den daglige træning med et eksternt input - samt at skabe opmærksomhed om behovet for en koncentreret udviklingsindsats på området.
Aktiviteten har været en forsøgsordning med en begrænset gruppe i denne måned, hvor omfang, form og indhold testes med henblik på at implementere et lignende tilbud på fast basis en eller to gange pr. sæson.
De ti højest scorende svømmere på tværs af køn født i 2006 og 2007 målt på SVØMs udviklingspoint i perioden fra og med 1. juni 2023 til og med 28. juli 2023 er blevet tilbudt deltagelse. Det har kun været muligt at kvalificere sig på langbane.