0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

En nordisk hammer til Danmark

18-09-2023

Reportage fra nordisk og europæisk svømmekongres på Madeira.

Af: Allan Nyhus, direktør

Det er naturligvis hammeren, som udgør symbolet for formandsskabet for det nordiske svømmesamarbejde i Nordic Swimming Federation. Fredag blev det to-årige formandskab - og dermed hammeren - overdraget til SvømDanmarks formand Pia Johansen fra færøske Rokur í Jakupsstovu. Det skete ved den nordiske kongres, som blev afholdt dagen før kongressen i det europæiske svømmeforbund (LEN).

 

Kongressen i LEN havde et par vigtige emner på dagsordenen. En navneændring og indførslen af en såkaldt integritetspolitik. Derudover havde kongressen besøg af præsidenten fra verdensforbundet, World Aquatics (tidligere FINA).

 

Navneskiftet blev vedtaget uden den store debat. En enkelt afstod fra at stemme. Således kommer LEN fremadrettet til at hedde European Aquatics.

 

Pia Johansen under kongressen i LEN på Madeira, hvor hun også fik overrakt hammeren efter at være
blevet tildelt formandsrollen for Nordic Swimming Federation.

 

Integritetspolitikken blev fremlagt af Pia Johansen foran hele kongressen og blev efterfølgende også vedtaget. Det er Pia, der har ledet arbejdet med at udforme den nye integritetspolitik. Og hvad er det så? Det er et digert 30 siders værk om integritet, good governance, politik for gaver etc. Kort sagt en masse om, hvordan LEN bør agere ud fra gode principper. Eks. står det nu sort på hvidt, at man ikke kan give gaver til personer, der er med i eks. valg af værtsbyer. Det virker banalt for vores måde at tænke på, at selvfølgelig kan man ikke give gaver til personer, der skal bedømme, om man kan være vært for et stævne etc., men nu er det nedfældet sort på hvidt, så ingen kan være i tvivl. Det sammen med en række andre good governance forhold.

 

Der bliver også oprettet en uafhængig integritets "unit". En slags uafhængig enhed, hvortil medlemmer skal vælges på LENs årlige kongres. De skal behandle alle former for integritetsspørgsmål. Hovedformålet med integritetspolitikken og integritetsenheden er at højne standarden for bl.a. gennemsigtighed og good governance i det europæiske svømmeforbund. Og her har vi - og den nordiske gruppe - haft en stor finger med i spillet.

 

Besøg fra World Aquatics

World Aquatics præsident Hussein var også til stede ved kongressen og talte om alle AQUAs initiativer for svømningen. Fra dansk side opfatter vi præsidenten som en velmenende herre, der vil alle de rigtige ting men også skal balancere mellem mange forskellige synspunkter. Det idealistiske vesten, et Asien, der har andre idealer og måder at gøre tingene på, et Afrika, der bare gerne vil have nogle svømmehaller, osv. Det er en balanceakt at skulle forene synspunkter fra mange verdensdele.

 

Hussein kom naturligvis også ind på krigen i Ukraine. Han sagde, at der også er 80 andre konflikter i verden, hvad med dem? Og han sagde at svømningens fineste formål er at bringe mennesker sammen i fred og om svømning. Han fremhævede også, at selvom der nu kan deltage belarussiske og russiske atleter, så er det de strengeste krav/kriterier, på tværs af alle forbund, der er indført. Det ændrer ikke på, at, vi mener, beslutningen er forkert. Vi mener ikke, at Rusland (og Belarus) skal have lov at stille op og misbruge sporten. LENs præsident Antonio Silva gjorde det efterfølgende klart, at LEN fortsat ikke vil tillade russiske og belarussiske atleter at deltage i stævner arrangeret af LEN. Det blev efterfulgt af et indlæg fra den ukrainske delegation, der takkede for den europæiske støtte. Dagen inden kongressen havde Pia Johansen også møder med både præsidenten fra World Aquatics og fra LEN, hvor hun understregede det danske og nordiske synspunkt.

 

Afslutningsvis blev kongressen præsenteret for næste kongres, der finder sted allerede i januar, hvor LENs bureau, og dermed også Pia Johansen, er på valg. Her vil Pia søge et opnå genvalg.

 

Den nordiske hammer

Den nordiske hammer, der nu er overdraget til Pia Johansen, som formand for det nordiske arbejde de kommende to år, symboliserer meget godt vores aktuelle indflydelse i det europæiske svømmearbejde. Norden besidder tre pladser i LENs bureau (bestyrelse) og derudover en række komite/udvalgsmedlemmer.

 

I det nordiske samarbejde bruger vi meget tid på at tale vores synspunkter igennem og tale med én stemme ind i LEN og World Aquatics. Der er et fantastisk samarbejde i gruppen, og bl.a. vendte vi også på den nordiske kongres, hvordan vi kan arbejde tættere sammen på uddannelsesområdet, og hvordan vi fremadrettet får endnu mere indflydelse i komitéer, udvalg og svømningen i øvrigt.

 

Nordic Swimming Federation med Pia Johansen i midten.


 


Cookieindstillinger