EM U23: Sprinteren med Paris 2024 som mål – mød Frederik Møller fra GTI
12-08-2023
Læs her i artiklen, hvordan Frederik Møller oplever sit første internationale mesterskab, og lær én af landets markante herresprintere bedre at kende.
Af: Jonatan Balladone
Finder man hans Instagram-profil, kan man se, at han er en fuldblodsracer ligesom hans Yamaha R1-motorcykel. Profilen er nemlig hovedsageligt fyldt med svømning med høj fart, og det kan næppe undre nogen, at den 21-årige sprinter fra GTI kan lide fart både i og uden for bassinet.
Han er med i en lille og eksklusiv klub i dansk svømning – klub 22 – dvs. de svømmere, der har gået under 23.00 på 50m fri på langbane. Den består af Malthe Lindeblad fra Vejle Svømmeklub, Kevin Witt Christensen Fra Farum/Furesø, Frederik Riedel Lentz fra Gladsaxe Svømmeklub og så Frederik. Det er heller ikke et sjældent syn at se de tre herresvømmere stå på medaljeskamlen sammen til danske mesterskaber.
Man kan påpege, at Tobias B. Bjerg, Frederik Siem Pedersen, Anders Lie, Jakob Andkjær, Andreas Schillerup, Jonas Kistorp og Nicolai Graae og Peter Rohde også er med i den klub, men af aktive svømmere er det kun Lentz, Witt, Lindeblad og Møller, der kan bryste sig æren.
Det var tydeligt, at de tre herresvømmere er i en liga for sig, når det kommer til 50m fri; så sent som til danske kortbanemesterskaber 2022 måtte Frederik se sig slået af Malthe og Lentz. Møller tog bronzemedaljen med hjem til GTI i 21.88, mens Malthe og Frederik Lentz måtte dele guldet i 21.71. En utroligt spændende finale, man kan gense her.
Foto: Klub 22 samlet på skamlen til DM-K 2022 som medaljetagerne i 50 fri. Fra venstre: Lindeblad, Lentz og Møller.
Hvem er så dette medlem af klub 22? Spørger man Frederik selv, virker det ikke til, at han tager tilværelsen alt for tungt: ”Jamen jeg er bare en 21-årig mand, kan man nu kalde mig, jeg ville egentlig hellere sige dreng, som bare prøver at have det sjovt. Jeg gør det, jeg godt kan lide; det er det, jeg bruger min tid på.”
Selvom han er blandt landets tre absolut hurtigste svømmere, er det hans første internationale mesterskab til EM U23. Det er uden tvivl en stor oplevelse for Frederik, men han føler sig også tilpas og forberedt: ”Det er ikke overvældende, fordi vi har gjort nogle gode forberedelser til det her. Vi har været til mange udenlandske stævner på det seneste, så jeg bliver ikke rigtigt starstruck mere, men det er stadig en stor oplevelse at være her og se, at der står European Championships over det hele.”
Foto: Frederik Møller til start ved U23 EM i Dublin
Rolig og tilpas er han også i den danske lejr: ”Jeg kender jo mange af de andre i forvejen. Enten har jeg svømmet i klub med dem, eller så har vi gået på gymnasiet sammen.” Det her er dog lidt anderledes, for nu er de afsted sammen på en anden måde: ”Nu er de for mig mere holdkammerater end konkurrenter. Det giver et helt andet syn på det.” Og selvom de på startlisten konkurrerer imod hinanden, når de er til store stævner på dansk grund såsom DM eller Danish Open, mener Frederik, at det her er anderledes: ”Her støtter vi hinanden fuldstændigt og vil gerne se de andre få succes i vandet.”
At være med til U23 EM i Dublin er også en unik mulighed for sprinteren fra GTI. Selv siger han, at ”det giver mig muligheden for at komme og vise, at jeg godt kan være med. At vide at man godt kan være med til et internationalt mesterskab. Det er helt klart en stor motivationsfaktor, når man har et mesterskab som det her.”
Det, Frederik tager med hjem, er ikke kun en god oplevelse og motivation; det er også erfaringer og vidensdeling med andre de andre landsholdsvømmere og deltagere til stævnet. ”Jeg har kigget på, hvordan de forskellige har varmet op, og det er noget, jeg rigtigt godt kunne tænke mig at tage med videre. Jeg ser mange, der laver meget mobility i stedet for sprællemand, som man kender.”
Dertil tager han især erfaring med sig, når det handler om at styre nerverne bedre inden starten på et løb. Da han bliver spurgt, om det ikke er det lidt sprinterting dét med nerverne, svarer han: ”Jo, det tror jeg” og griner. ”Sprint er jo meget på følelse, for man kan aldrig helt vide, hvordan man har svømmet, før man slår ind – det kan man jo godt på en 200m. På en 50m når man ikke at tænke. Man har også kun én chance, for det går jo så stærkt med så få hundrededele mellem nummer 1 og nummer 24. Der skal ikke efterlades noget til tilfældighederne.”
Foto: En tilfreds Frederik Møller ved U23 EM i Dublin
Næste mål er OL i Paris 2024, og det har det været i et stykke tid. Der er ca. 50 uger til, og det er det store mål. ”Hvis jeg ikke rammer den, har jeg også muligheden til OL i 2028. Men min plan er i hvert fald ikke at stoppe lige foreløbig; jeg synes stadig, det er sjovt, og jeg bliver ved, til jeg ikke synes det længere”, siger Frederik med smil på læben. Man er ikke godt lønnet som en fodboldspiller ved at bruge de fleste af sine timer i et bassin eller i styrkelokalet. Derfor kræver det også, at Frederik, som mange andre svømmere, har en indkomst ved siden af svømningen. Og hvis man spørger ham selv, er han ret privilegeret i den forbindelse.
”Jeg er i gang med et sabbatår, hvor jeg arbejder i Svømmespecialisten. Heldigvis har jeg nogle gode chefer, der giver mig fri, når jeg skal til vigtige stævner eller træningslejre. Jeg kender min sæsonplan, og så beder jeg mine chefer fri i de perioder. De har været meget hjælpsomme og forstående, da de begge har stor tilknytning til svømmeverdenen. Det er meget heldigt, at jeg har en arbejdsplads, der forstår min hverdag og mine prioriteter. Hvis jeg havde lavet noget andet, kunne det højst sandsynligt ikke passe ind med min stævnekalender og træningslejre.”
Som man måske kan forstå nu, er Frederik er med sine egne ord en ’dreng’ med fremtidsplaner. Det gør sig også gældende uden for bassinet. For når det engang bliver tid til at sige farvel og tak til SvømmeDanmark og pakke de hurtige badebukser væk, er planen også klar: ”Når jeg engang skal videre, kunne jeg godt tænke mig at komme ind i politiet. Med OL i 2024 skal jeg mindst have et sabbatår mere, og så efterfølgende søger jeg optagelse på politiakademiet.”