0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk dommerarbejde i verdensklasse

28-07-2023

To frivillige officials dømmer til VM i svømning.

Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulent

Dansk svømmesport er så privilegeret at have ni frivillige officials på World Aquatics officielle dommerlister. To af dem er Henriette Soelberg Jensen og Jens-Christian Iversen.

 

Henriette Soelberg Jensen og Jens-Christian Iversen på pooldeck og i aktion til VM i svømning.

Foto: SvømDanmark.

 

De dømmer begge ved verdensmesterskaberne i svømning, som lige nu er i fuld gang i den japanske by, Fukuoka.

 

Vi har i den forbindelse taget en snak med Henriette Soelberg Jensen.

 

Hvad motiverer dig ved rollen som official?
Det, som motiverer mig allermest, er at være med til at skabe rammerne omkring svømmerne og være med til at sikre, at alle konkurrerer på ens vilkår. Det er sjældent, vi hører, hvis et stævne er afviklet uden dramatik, men det øger ens motivation for at forsætte, når en svømmer eller træner kommer hen og siger "tak", når stævnet er slut – så er man helt sikker på, det er gået godt.

Hvordan er det at være official ved et VM?
Det er stort. Grundlæggende er der ikke forskel på de funktioner, jeg har ved stævnet og de funktioner, som vi har ved f.eks. Danish Open. Opgaverne for vendedommerne er de samme ved begge stævner. Forskellen ligger i rammerne, for alting er bare større. Det gør en ydmyg at komme ind i en hal, hvor der sidder 10.000 tilskuere, samtidig med der er millioner af tv-seere. Man bliver bevist om sin rolle på en særlig måde, og hvor vigtig den er.

 

Har du et godt råd til danske officials, som også gerne vil gøre officialkarriere og deltage ved internationale mesterskaber?
Først og fremmest skal man have lyst til at fungere som officials, lyst til at gøre noget for svømningen og lyst til at være frivillig. Man skal også være indstillet på, at det er en langvarig proces, og ikke noget man kan opnå på et par år. Foruden at være overdommer og unionsdommer skal man være villig til hele tiden at udvikle sig som dommer og menneske.

 

Endelig kræver det, at man er én af de seks bedste unionsdommere i landet, da Danmark maksimalt kan have seks dommere, der kan fungere som officials ved stævner på dette niveau. Til sidst skal man igennem et sidste nåleøje, fordi ved et VM har Europa otte pladser til fordeling mellem alle europæiske lande.

 

Så rådet må være, at man skal have lyst til gerningen, og man skal være tålmodig og vedholdende.

 

Mens Jens-Christian Iversen alle dage har en funktion som videodommer i VAR-rummet, har Henriette Soelberg Jensen mange forskellige roller.

 

Hun er alt fra ledende vendedommer, official i start- og vendeende til official i first og last call room samt videodommer.

 

Læs også: Danmark stærkt repræsenteret på internationale dommerlister.

 

Du kan følge Danmarks fem VM-svømmere på TV2 Sport og TV2 Play, hvor det også er muligt at få glimt af Henriette Soelberg Jensen og Jens-Christian Iversen på tv-skærmen.

 


 


Cookieindstillinger