0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk juniorlandshold svømmer sig i historiebøgerne

10-07-2023

Juniorlandsholdet vandt ni medaljer ved EM for juniorer. Det er aldrig sket tidligere.

Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulent

Dansk svømmesports historie er blevet et stort kapitel større. For ved europamesterskaberne for juniorsvømmere på langbane i Beograd vandt juniorlandsholdet hele ni medaljer. Fem af guld, tre af sølv og en af bronze.  

 

Det er det bedste mesterskab nogensinde. Resultatet overgår den hidtidige rekord fra EM Junior i 2003, hvor Jakob Andkjær, Jeanette Ottesen og Lotte Friis sikrede juniorlandsholdet seks medaljer i Glasgow, heraf fire af sølv og to af bronze. 

 

”Det er vanvittigt og helt ekstraordinært,” lyder det fra SvømDanmarks juniorlandstræner, Thomas Stub, inden han maner til besindighed. 

 

”Det burde ikke kunne lade sig gøre for Danmark at vinde tre holdkapmedaljer og fem medaljer på et enkelt stævneafsnit. Vi tager det med og er rigtig glade, men hvad angår resultaterne, er der ikke tale om en ny standard for dansk svømmesport – selvom vores talentmasse uomtvistelig er stor.” 

 

Det historiske juniorlandshold fra EM Junior langbane 2023 i Beograd. 

 

Stærk talentudvikling og sublim holdånd 

Netop talentudvikling og hvilket fundamentet dansk svømmesport står på, har i en længere periode været et stort samtaleemne i svømmekredse. I diskussionerne har juniorlandstræner, Thomas Stub, haft et klart ståsted. 

 

”Vi har mange rigtig stærke træningsmiljøer og flere gode udviklingsmiljøer, og det synes jeg, resultaterne fra EM Junior sætter en tyk streg under. Vi rammer en samlet PR-procent på 38.96, hvilket er højt for et mesterskab, og det skal svømmernes daglige teams have stor kredit for.” 

 

Sammenlagt noterer juniorlandsholdet sig for 340 point – 7. flest af alle nationer – på LENs Trophy-liste, der angiver landenes samlede antal top-16 placeringer. Sammenligner man Danmarks pointscore med Sveriges og Norges, scorer de henholdsvis 139 point og 61 point. 

 

”I mine øjne indikerer det, at vi også har en stærk bredde, når det omhandler niveauet i europæisk juniorsvømning,” tilføjer Thomas Stub. 

 

Sammenholdet og kulturen på juniorlandsholdet blev af flere svømmere omtalt som optakt til europamesterskaberne. Ifølge juniorlandstræneren viste det sig også at være en af de afgørende faktorer, når det kom til at sikre de berømte hundrededele. 

 

”Alle har virkelig bidraget og været med til at skabe en positiv stemning på holdet – også de, som ikke har haft det bedste stævne på et individuelt plan. Sammenholdet er med til at skabe en ramme med præstation i fokus, og det fik vi at se i sin bedste udgave under konkurrencerne,” siger Thomas Stub. 

 

EM Junior 2023 i tal 

Ni medaljer 

Ni individuelle finaler 

Fire holdkap finaler 

25 individuelle semifinaler 

En dansk rekord 

 • 4x100m holdmedley, Mads Møller (Hovedstadens Svømmeklub), Jonas Gaur (AGF Svømning), Casper Puggaard (Hovedstadens Svømmeklub) og Nicholas Castella (Hovedstadens Svømmeklub), 3.39.84 

11 juniorrekorder 

 • Jonas Gaur, AGF Svømning, 50m brystsvømning, 27.57 
 • Jonas Gaur, AGF Svømning, 100m brystsvømning, 1.01.78 
 • Martine Damborg, KVIK Kastrup, 50m butterfly, 23.67 
 • Martine Damborg, KVIK Kastrup, 100m butterfly, 52.67 
 • Nicholas Castella, Hovedstadens Svømmeklub, 200m rygsvømning, 2.01.22 
 • 4x100m medley mix, Kristine Nilsson Norby (Gentofte Svømmeklub), Jonas Gaur (AGF Svømning), Casper Puggaard (Hovedstadens Svømmeklub), Martine Damborg (KVIK Kastrup), 3.50.04  
 • 4x100m medley drenge, Mads Møller (Hovedstadens Svømmeklub), Jonas Gaur (AGF Svømning), Casper Puggaard (Hovedstadens Svømmeklub) og Nicholas Castella (Hovedstadens Svømmeklub), 3.39.84 

 

Relevante links 

 • Videoer af alle medaljer og danske rekorder – klik her
 • Medaljebilleder på Instagram – klik her
 • Alle resultater fra EM Junior – klik her

 


 


Cookieindstillinger