0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Mindeord om Greta Andersen

02-03-2023

Den tidligere OL-guldvinder døde i en alder af 95 år.

Af: Klaus Bach Christensen, kommunikationskonsulent

En af dansk svømmesports bedste svømmere gennem tiden er gået bort. Det drejer sig om Greta Andersen, der gik bort den 6. februar 2023.

 

Greta Andersen er en af de danske svømmere, der har markeret sig mest igennem tiden. Hun gjorde både en forskel i svømmebassinet og åbent vand samt på land.

 

Karrieren i svømmebassinet tæller blandt andet to OL-deltagelser i henholdsvis 1948 og 1952. Resultatmæssigt var succesen størst i London i 1948, hvor hun vandt guld i 100m frisvømning og sølv i 4x100m frisvømning. Det bedste resultat fra OL i Helsinki i 1952 var en finaleplads.

 

Foruden de to olympiske medaljer vandt Greta Andersen to medaljer i sin internationale debut under EM i 1947 og yderligere tre medaljer under EM i 1950. Greta Andersen var desuden indehaver af rekorden på 100m frisvømning (yards) fra 1949 og syv år frem med sin tid på 58.2 sekunder.

 

Herefter kastede den danske crawlspecialist sig ud i open water, som vi dag kender under navnet åbent vand-svømning. Nogle af de bedrifter, der er værd at bemærke, er, at Greta Andersen vandt ’Around Atlantic City World Championships’ intet mindre end syv gange. Som åbent vand-svømmer krydsede hun den engelske kanal hele fem gange og satte hastighedsrekord for kvinder (i begge retninger). Den hurtigste tid her var 10 timer og 59 minutter, kun ni minutter fra den mandlige rekord. Den fjerde og femte krydsning gav hende titlen ’Queen of the Channel’. Hun er til dato den eneste dansker, der har haft denne ære.

 

Da den aktive karriere var tæt på at slutte, flyttede Greta Andersen i 1953 til USA, hvor hun syv år senere åbnede en svømmeskole ved Los Angeles. Siden 1960 underviste hun på skolen, som både talte elitesvømmere og nybegyndere.

 

Hæder og nomineringer

  • Optaget i Hall of Fame for marathonsvømning, 1964
  • Optaget i Hall of Face i Det Internationale Svømmeforbund, 1969
  • Optaget i SvømDanmarks Hall of Fame, 2013
  • Modtog ’Lifetime Achivement Award’ af Det Internationale Svømmeforbunds Hall of Fame, 2015
  • I 2021 var hun del af de 125 atleter (heriblandt 11 svømmere), der dystede om at blive ’den største de største danske sportslegender’ i forbindelse med Danmarks Idrætsforbunds (DIF) 125 års jubilæum.

 

Æret være Greta Andersens minde.

 

 

Kilder: Svoem.orgTV 2 SportPolitikenSwimmingworldmagazine.com og Openwaterswimming.com.


 


Cookieindstillinger