0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Danmark er 8. bedste nation ved VM i issvømning

26-01-2023

23 guld-, 16 sølv- og 10 bronzemedaljer blev det til for de 11 danskere ved VM i issvømning.

Af: Caroline Kleemann, udviklingskonsulent

En bjergsø i alperne ved den franske by Samoëns dannede den 12.-15. januar 2023 rammerne for VM i issvømning. Mesterskabet blev afviklet under det internationale issvømningsforbund IISA (International Ice Swimming Association).

 

Rekorder og distancer

Vandet var omkring fire grader, og konkurrencerne blev afviklet i et 25 meter langt svømmebassin placeret i søen. Der blev konkurreret i distancer fra 50- til 1.000 meter af de i alt 465 deltagere fra 41 forskellige lande.

 

Deltagerne kan vælge at svømme fri, brystsvømning, rygsvømning, butterfly og medley på 50 og 100m, og fri på 250m, 500m og 1.000m. Derudover er der også organiseret mixed holdkap på 50m (fri og medley) og 250 (fri). 

 

Der blev sat mange nye verdensrekorder:

Mænd:

  • 50m fri: 00:25.22
  • 100m fri: 00:55.69
  • 100m bryst: 01:11.33
  • 100m ryg: 01:00.27
  • 1.000m fri: 11:31.53

 

Kvinder:

  • 50m fri: 00:28.85
  • 100m fri: 01:04.42
  • 100m ryg: 01:12.71
  • 1.000m fri: 12:46.04

 

Issvømning minder altså på mange punkter om de almindelige svømmediscipliner, men forskellen er, at man svømmer i åbent vand, hvor vandtemperaturen ikke må overstige fem grader.

 

Desuden må man af sikkerhedsmæssige årsager ikke lave springstart eller kolbøttevendinger, og så er det påkrævet, at man har en EKG og medicinsk attest for at få lov til at deltage i stævnet. Deltagerne skal i øvrigt have en hjælper til stede for distancerne fra 500-1000 meter under hele løbet, som holder øje og kan hjælpe ved hypotermi.

 

VM-metal til danske issvømmere

Flere af de 11 deltagere på det danske hold er åbent vand-svømmere hele året rundt, og de er mellem 29 til 59 år med en gennemsnitsalder på cirka 45 år. Issvømning er dog ikke kun for voksne. Deltagere helt ned til 18 år kan deltage uden dispensation, og udover at kæmpe mod deltagere inden for samme alderskategori i 5-årsintervaller, er der også en kategori for handicappede.

 

53-årige Henry Lykke Stokholm fra Esbjerg var en af deltagerne på det danske hold, og han præsterede i sin alderskategori at vinde intet mindre end seks guldmedaljer og en sølvmedalje. Han har svømmet det meste af sit liv. Henry har tidligere svømmet fra Jylland til Anholt og planlægger at svømme fra Bornholm til Polen til august. Han satte tilmed personlige rekorder i næsten alle discipliner, og i tre af løbene slog han verdensrekord for sin aldersgruppe.

 

Udover at få mulighed for at konkurrere i de smukkeste omgivelser i bjergene, er issvømning en oplagt mulighed for at prøve sine grænser af og bevæge sig ud af sin comfortzone. Sidst men ikke mindst har de danske deltagere haft en fest i tre dage – ikke mindst på baggrund af de mange flotte medaljer, som blev hevet i land.

 

OL-drømme i issvømningsforeningen

Alexandre Borup Wais er formand for IISA Denmark, som blev etableret i september 2021, og som indtil videre er organiseret som en forening. På sigt vil foreningen gerne danne sit eget forbund med målsætningen om at aktivere endnu flere danskere til at dyrke issvømning og konkurrere mod de bedste issvømmere i hele verden. Og Danmark har ved det seneste VM vist, at de sagtens kan gøre sig gældende på den internationale scene.

 

Selvom issvømning er en forholdsvis nyere sportsgren med sit første IISA VM i 2015, er ambitionerne for sporten store. Målet for IISA er, at issvømning skal være en del af OL-programmet ved næste vinter OL, og sporten er allerede godt på vej med FINA-uddannede dommere og et FINA-regelsæt, som er tilpasset det kolde vand.

 

Hvem ved, om der er OL-medaljer i sigte for det danske hold om tre år?

 

Sådan kommer du i gang med at issvømme

Ifølge Alexandre kan alle med gode svømmefærdigheder blive gode issvømmere. Det kræver naturligvis træning i et svømmebassin kombineret med åbent vand-svømning.

 

Det anbefales, at man allerede fra om sommeren starter med at svømme uden våddragt. Dermed kan man langsomt vænne sig til at svømme uden våddragt også i de kolde måneder om året.

 

Som altid, når man svømmer i åbent vand, skal man være opmærksom på sikkerheden − som fx altid at svømme sammen med en makker, bruge havtaske, synlig badehætte og sænke kroppen roligt i vandet (spring aldrig på hovedet i) osv.

 

Mere om issvømning

Vil du gerne vide mere om IISA Denmark eller issvømning og læse mere om danskernes bedrift ved det seneste VM? Så følg med på IISA’s Facebookside

Du må også gerne send en mail til info.iisa.dk@gmail.com


 


Cookieindstillinger