0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

God dialog mellem svømmeklub og kommune holder svømmehaller åbne

12-12-2022

Sigma Swim Birkerød tog selv initiativ og har undgået svømmehalslukning.


Da historierne begyndte at rulle om, at energikrisen kunne betyde lukning af svømmehaller, blev de i Sigma Swim Birkerød chokerede, ligesom så mange andre svømmeklubber.

 

”Det handler jo om byens borgere. De vil få frataget mulighed for at svømme – uanset om de kommer som offentlig svømmer eller foreningsmedlem. Vi tænkte, at der måtte være mulighed for at spare på energien i stedet for bare at lukke en af kommunens svømmehaller,” siger Mia Hyldahl, der er klubchef i Sigma Swim Birkerød.

 

Men da den første forskrækkelse havde lagt sig, begyndte en anden frygt imidlertid at fylde:

 

”Vi var meget bekymrede for, om vi kunne nå at præge beslutningen, eller om den ville blive truffet hurtigt, uden at vi ville blive involveret,” fortæller Mia Hyldahl.

 

En TV-udsendelse i sidste øjeblik

Sigma Swim Birkerød tog sagen i egen hånd og kontaktede TV2 Lorry, der lavede et nyhedsindslag.

 

”Det vigtigste budskab var, at vi gerne vil bidrage, hvis det kan forhindre en lukning. Vi vil gøre, hvad vi kan for at nedbringe udgifterne, så kommunen kan opnå den nødvendige og ønskede besparelse,” forklarer Mia Hyldahl.

 

Det tog borgmesteren i Rudersdal kommune godt imod:

 

”Det bliver jeg rigtig glad for, fordi det er jo at gå ind i diskussionen og vedkende sig de problemstillinger, vi står i. Så jeg vil meget gerne høre fra dem om de helt konkrete idéer, de måtte have,” sagde borgmester Ann Sofie Orth til TV2 Lorry.

 

Artiklen fortsætter nedenunder.

 

Det var ualmindelig god timing. Nyhedsindslaget blev sendt den 20. september, og allerede dagen efter skulle kommunens udvalg holde møde, hvor netop en eventuel svømmehalslukning var på dagsordenen. På grund af udsendelsen blev det besluttet at udskyde beslutningen, og de opfordrede svømmeklubben til at komme med en skriftlig indsigelse.

 

Sigma Swim Birkerød tog med det samme fat i den anden svømmeklub i Rudersdal kommune, nemlig Søllerød Svømmeklub.

 

”Kommunen kan godt lide, at vi samarbejder, og vores ord vejer tungere, hvis anken kommer fra svømmeklubberne som en enhed,” forklarer Mia Hyldahl.

 

Ekspertviden gav ideer til energioptimering

De to svømmeklubber havde en uge til at udarbejde og sende en skriftlig indsigelse, hvori deres forslag til energibesparende tiltag skulle fremgå.

 

”Vi arbejdede på højtryk. Vi indhentede ekspertviden fra alle, vi kunne komme i tanke om, da vi ikke selv har den store tekniske indsigt. Men vi havde ideer om, at der måtte være områder, hvor der kunne opnås store besparelser,” siger Mia Hyldahl.

 

De spurgte sig til råds hos teknikerne i svømmehallen, Danske Svømmebade, eksperter i udlandet, DGI og os hos Dansk Svømmeunion. Det vigtigste for de to svømmeklubber var at sikre kommunens beregningsgrundlag, da tallene for svømmehallernes driftsomkostninger i det fremsendte materiale ikke var helt nøjagtige.

 

”Vi var bekymrede for, at de så et større potentiale i, hvor meget en svømmehal kunne spare på energiforbruget, end hvad der egentlig er realistisk,” siger Mia Hyldahl.

 

En god løsning for alle parter

Mia Hyldahl og repræsentanter fra kommunens andre vandsportsklubber deltog i en række dialogmøder med kommunen. I første omgang forventede kommunen, at de kun kom med et bud på, hvornår svømmehallerne kunne holde helt lukket.

 

I stedet fremlagde de alternative forslag – fx at bruge et tæppe over bassinerne, sænke vandtemperaturen en smule og appellere til medlemmerne om at spare på vandet i bruseren – kombineret med ydertimer, hvor svømmehallerne kunne holde helt lukket. Det blev kommunen meget begejstret for.

 

”Vi endte med en løsning, som egentlig er identisk med vores oplag til, hvad der vil virke bedst for os. De tog ikke ekstra timer fra os – heldigvis. Så vi er godt tilfredse med beslutningen,” siger Mia Hyldahl og fortsætter:

 

”Som forening skal vi være enormt forandringsparate. Vi skal tilpasse os og justere vores vaner i forhold til samfundet. Og det er vi mere end villige til, så længe vi kan opretholde vores svømning.”

 

Artiklen fortsætter nedenunder.

 

Opfordring til kommunerne: Inddrag de lokale klubber

Det betyder, at de hos Sigma Swim Birkerød kan beholde stort set alle deres aktiviteter. Kun meget få hold har det ikke været muligt at finde alternative tilbud til.

 

”Alle vores medlemmer ved, at energikrisen også har betydning for os. De har kunnet følge vores kamp, og de er klar over, at der altid vil være nogen, der bliver ramt. Hos de fleste er der bare en stor glæde over, at svømmehallerne ikke er lukket helt,” forklarer Mia Hyldahl.

 

Hos Dansk Svømmeunion er bestyrelsesmedlem Allan Nyhus begejstret over, at den gode dialog mellem foreningerne og kommunen har båret frugt:

 

“Vi kan kun opfordre kommunerne over hele landet til at inddrage foreningslivet og de lokale svømmeklubber i arbejdet med at holde svømmehallerne åbne.

Svømme-Danmark er befolket med samarbejdsvillige klubfolk, der er klar til at arbejde fleksibelt for at få enderne til at nå sammen,” siger Allan Nyhus.

 

Han takker samtidigt Rudersdal Kommune for at inddrage og lytte til forslagene fra Sigma Swim Birkerød og Søllerød Svømmeklub.  

 

Mia Hyldahls råd til andre, der frygter en svømmehalslukning

Står din klub også i en situation, hvor I frygter, at kommunen vil lukke jeres svømmehal på grund af energikrisen? Så får du her en række gode råd fra Mia Hyldahl til, hvordan I kan starte en god dialog med jeres kommune:

 

  1. Vis respekt for kommunens situation, og husk på, at de ikke gør det for at genere os i svømmeklubberne.
  2. Vær proaktive og opmærksomme på, hvad der foregår på kommunekontoret, og hav jævnlig kontakt med både forvaltningen og politikerne, så I kan nå at reagere.
  3. Indgå i dialog med kommunen om, hvad I kan bidrage med. Beslutningerne kan ikke ændres, hvis man ikke selv vil indgå i løsningen og bidrage positivt.
  4. Hav ikke kun øje for jeres egne medlemmer, men i stedet for alle svømmehalsbrugerne. Hos Sigma Swim Birkerød tog vi et bredere ansvar og kæmpede ikke kun for vores egne aktiviteter. Det er med til, at kommunen tager os mere alvorligt og lytter til, hvad vi siger.

 

I er naturligvis også altid velkomne til at søge rådgivning hos os i Dansk Svømmeunion. Vores udviklingskonsulenter har mange års erfaring i at rådgive svømmeklubber og står klar til at hjælpe jer.

 

Find din regionale udviklingskonsulent på listen her.


 


Cookieindstillinger