0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Lykken er en ven i svømmeskolen

20-01-2022

Læs mere under SVØM mener her.

Af: Direktør, Merete Riisager

”Hvis vi kunne fastholde børn i bare ét år, når de har lært at svømme, kunne vores forening vokse og tilbyde nye hold og muligheder til de lidt større børn – men de stopper, for de kender ingen på holdet”.

 

Sådan sagde en dygtig klubleder til mig forleden – og det er en historie, jeg har hørt mange gange før. Fra forældre, trænere og klubfolk. Svømmeskolen kører mange steder som smurt – børnene lærer basale svømmefærdigheder, og når det er klaret, stopper de igen. På denne måde løses en samfundsudfordring – at børn skal kunne svømme, men er det godt nok? Det synes jeg egentlig ikke.

 

Foreningsidræt handler ikke kun om at lære at svømme, spille bold, danse eller noget helt fjerde. Det handler også om at lære at træde ind i et fællesskab. Det handler om at spejle sig i andre, få venskaber, løse konflikter og møde mennesker, der er forskellige fra én selv.

 

Omkring 150.000 børn deltager i svømmeundervisning i en klub i Danmark. Svømning er en af de allerstørste sportsgrene blandt børn. Mange forældre søger mod svømmeklubben, fordi de ikke forventer, at deres børn vil lære tilstrækkeligt i den obligatoriske svømmeundervisning i skolen, og fordi de gerne vil sikre, at deres børn kan begå sig i vand. Det er en rigtig god idé – og de skal være velkomne.

 

Foto: Jesper Westley.

 

Svømning er ikke bare sundt og skønt – det kan også redde liv. Faktisk lærer kun hvert andet barn at svømme i Danmark, selvom vi har kystlinje hele vejen rundt om vores lille land, så der skal lyde en stor tak til de forældre, der pakker tasken og knokler ned i hallen efter arbejde med deres børn.

 

Men svømningen skal gerne ledsages af noget mere – en indtræden i fællesskabet.

 

Hvordan svømmeskolen organiseres, bestemmer man ude i klubberne, og der er mange praktiske rammer omkring det at organisere svømmetræning for børn, der kan begrænse udfoldelserne. Måske har man begrænset hal-tid, og skemalægningen handler om at udnytte hvert minut, eller måske har man svært ved at finde nok trænere, og man føler sig derfor nødsaget til at lave større hold, end hvad der egentlig fungerer bedst.

 

Alligevel vil vi opfordre klubber med svømmeskoler til at sætte sig et mål – nemlig det mål, at alle børn, bør opleve at møde mindst én ven på svømmeskolen. Mange børn er gode til at knytte nye kontakter, hvis bare de får en lille smule hjælp. Det er de voksne, der skal sætte rammen og sørge for, at børnene ikke kun retter opmærksomheden mod vandet – men også mod hinanden.

 

I Dansk Svømmeunion bidrager vi gerne med hjælp og inspiration. Hvis man som svømmeskoleleder ønsker inspiration til øvelser, trænerne kan lave med børnene for at styrke den sociale interaktion, kan man eksempelvis kigge på øvelser fra vores Antibullikoncept, vi har udviklet sammen med Mary Fonden.

 

Endelig er man som medlem af Dansk Svømmeunion meget velkommen til at tage fat i sin regionale konsulent, der kan hjælpe med at sparre. Dem finder du her.

 

Hvis alle svømmeskoler sætter det som mål, at svømmebørn som udgangspunkt skal have mindst én social kontakt, mens de er aktive, er der lagt an til endnu flere gode oplevelser, endnu flere grin og formentlig endnu bedre fastholdelse af vores unge svømmere i klubberne.


 






Cookieindstillinger