0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Stiftelse af en ulands svømmeforening

07-01-2022

En invitation til alle interesserede.

Af: Dansk Svømmeunion

Dette er et indlæg bragt af Ditte Rosenkrantz-Theil, som inviterer til stiftende generalforsamling i en ulands-svømmevenskabsforening. 

 

10. december vendte jeg hjem fra studie- og inspirationstur til Gambia. Missionen var at få en fornemmelse af landet og dets svømmekultur. Formålet var at finde en måde til at opskalere svømmeundervisningsprojektet Swim for Life Gambia, der er søsat af livreddere, svømmetrænere og nogle sportsjournalister fra Danmark og Gambia, som ikke længere kunne holde ud at se på, hvor mange Gambiere, der drukner  hvert år fordi de ikke kan svømme.

 

Hjemmelavet svømmestil

Der viste sig at være meget meget lidt svømmekultur i Gambia. Forældrene forbyder deres børn at tage til stranden og floden. De, der lærer at svømme, lærer det i smug af sig selv eller af en bror, der smider dem på dybt vand og venter på, at de finder nogle svømmetag, der kan holde deres mund fri af vandet. Svømmeteknikken er derefter… der bruges masser af kræfter, og der mangler ro og flydeteknik. Hvilket er fatalt, når den vigtigste selvredningsteknik er – at bevare roen. 

 

Den svømmekultur, der er i landet er til gengæld spændende. Jeg besøgte et træningsplads på Gambias 10 mand store landshold. Det eneste svømmehold i hele landet med niveauer spændende fra en der aldrig før har modtaget undervisning til  landets OL-deltager. Jeg blev gode venner med OL-deltageren som viste mig rundt i den fiskerlandsby, hvor han er vokset op og har lært sig selv at svømme, for at kunne konkurrere med de andre drenge om de bedste jobs på fiskerbådene. Dem der kom først ud til bådene ca 1 km fra land får jobbet. 

 

Det var spændende at tjekke deres hjemmelavede svømmestil ud. Jeg var især fascineret af en stor og stærk voksen fisker, der svømmede en flot livreddercrawl med brystbenspark. Det gav super god mening, når man prøvede det selv. Crawlbenene er hårde, når hovedet ligger højt i vandet - hvor brystbensparkene virkelig gav god fremdrift og var overraskende nemme at kombinere med crawlarmene.

 

Mere effektiv svømmeundervisning

Da jeg tog afsted, var jeg overbevist om, at den største hindring for, at Gambierne får lært at svømme, var manglende faciliteter. Det er helt sikkert også et problem. Men jeg havde slet ikke tænkt til ende, hvad det vil sige at starte fra scratch med noget. 

 

Svømmelærerene i det nuværende svømmeprojekt prøver sig frem og opbygger stille og roligt erfaring og ekspertise i at undervise i svømning. De går forsigtigt frem med 3-4 elever pr. lærer og 2,5 times undervisning pr. mødegang. Og det var først, da jeg fik regnet på indtægterne og udgifterne det rigtig gik op for mig, hvad der skal til.

 

Hvis der skal opbygges en svømmekultur, der kan brede sig, er den nødt til at køre rundt økonomisk. Nuværende projekt kører kun, når der er samlet penge ind, hvilket betyder, at projektet står stille rigtig længe. Og det er selvom, der faktisk er en lille egenbetaling, og projektlederen mener, den kan sættes lidt i vejret, uden man mister tilmeldinger. Men svømmelærerne får en relativt god fuld månedsløn for 3 dages arbejde om ugen, hvor de underviser 3-4 elever på 2,5 time, hvor en dansk svømmelærer underviser 10 elever eller flere på 30 minutter. 

 

Det kræver nogle flydemidler at stå med 10 elever ad gangen. Og det kræver en solid uddannelse, så man ved, hvordan man organiserer eleverne og giver dem de rette udfordringer i et sikkert miljø. Når man har lært det, kan man lave svømmeundervisning, der løber rundt.

Uddannelse af svømmelærere.

 

Så uddannelse af svømmelærere er nummer ét. Og så må man bruge de faciliteter, der nu en gang er. Og når man så har en fin forretningsmodel, der løber rundt, med den rette knowhow, så kan man begynde at kigge på faciliteter – et bud er flytbare pools, så man kan nå så mange som muligt og så vidt omkring som muligt.

Indtil der er rejst penge til at uddanne svømmelærere, synes jeg man bør gøre, hvad man kan, for at holde gang i det nuværende projekt og de gode folk, der er omkring det. Når de har 1500 dollars, kan de undervise ca. 30 elever. Og så mangler de materialer, hvilket jeg er sikker på kan samles ind i danske svømmehaller og svømmeklubber.

 

Kom og vær med – den 5. februar!

Lørdag den 5. februar kl. 14-17 til stiftende generalforsamling i en ulands-svømmevenskabsforening med fokus på Gambia i Københavnsområdet. Tilmelding kan ske til Mia Helmer Jensen, e-mail mianuogher@gmail.com, tlf. 41821503.

 

Mia er svømmelærer og uddannet antropolog. Der er brug for god energi, erfaringer, idéer og folk, der har lyst til at lægge et stykke arbejde med fundraising, administration, kommunikation, undervisning.

 

Vel mødt!

 

PS! Tjek også Dittes mange opdateringer fra Gambia ud – video, tekst og billeder – på www.facebook.com/GambiaMediaSupport


 


Cookieindstillinger