0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Om at blive dannet iført badehætte

09-07-2021

En sommerhilsen til frivillige og medlemmer i alle de svømmeklubber der hver dag skaber fællesskab, leg, glæde og sundhed omkring svømning og vandsport.

Af: Merete Riisager

Sommeren er over os, og mens en anden idrætsgren – fodbolden, har vakt begejstring og glæde i det ganske land, er det tid til at sende en hilsen til de omkring 300 svømmeklubber i Danmark. Foreninger der lærer børn og voksne at svømme og som skaber fællesskab, leg, glæde og sundhed omkring svømning og vandsport på et utal af måder.

 

Forleden kiggede jeg forbi et svømmestævne i Herlev – Årgang Øst. Det var – udover EM i Budapest – det første svømmestævne jeg har været tilskuer til, siden jeg startede som direktør i Dansk Svømmeunion ved årsskiftet. Mange stævner og events har været aflyst i år, men mange blev heldigvis stablet på benene før sæsonafslutning, med en kæmpe indsats fra lokale klubber og frivillige. Stævnet i Herlev fik mig til at tænke på, hvor fantastisk det er, at vi har et civilsamfund, hvor voksne arbejder sammen, for at skabe gode rammer for børn. Børn, der går til svømning, udspring, kunstsvømning eller vandpolo får nemlig ikke kun svømmefærdigheder med hjem, de lærer også en masse om, hvordan man træder ind i et fællesskab på en god og konstruktiv måde.

 

Kan man blive dannet af at gå til svømning? Det korte svar på dette spørgsmål er: Ja, det kan man godt. Måske tænker du, at det ikke giver mening med sådan en påstand. Dannede mennesker er sådan nogle som nyligt afdøde Johannes Møllehave, Bertel Haarder eller dronningen – nogle, der har læst mange bøger og kan konversere om alt fra historie til kunst og litteratur. Men så kompliceret behøver det ikke at være.

 

Dannelse handler også om alt det, man kan lære af bøger, men et af de vigtigste elementer i ”almendannelsen” er, at man lærer at arbejde sammen med og udvise hensyn overfor andre mennesker. Man lærer alle de små regler og koder, der ligger i fællesskaberne og som gør, at vi kan være sammen på en god og konstruktiv måde i stedet for hele tiden at havne i uenigheder og konflikter.

 

Når vi træder ind i verden, har vi evnen med til at begå os. Det er noget, vi lærer henad vejen. Vi lærer at spise på en måde, der fungerer for os selv, og som ikke frastøder andre. Vi lærer at ordne ting og sager – tage tøjet på selv, pakke vores taske og tage bussen. Vi lærer også at se andre mennesker i øjnene og ønske dem en god dag og spørge dem, hvordan de mon går og har det.

 

Alt dette og 1000 andre ting, lærer vi i hjemmet og i skolen. Men en tredje arena, der virkeligt udgør en guldgrube af viden og erkendelser i forhold til at kunne begå os sammen med andre er foreningerne – herunder svømmeklubberne. Når et barn kommer i svømmeskole, lærer det at høre, hvad træneren siger og tilpasse sin adfærd efter det. Det lærer at mærke, hvordan stemningen er i gruppen og bidrage til den. Han eller hun lærer, at hvis alle råber i munden på hinanden, er det ikke spor sjovt at være til træning, og ingen får noget ud af det.

 

Senere prøver han eller hun måske at komme med til stævner, hvor der skal præsteres. Hvis det går godt, jubler man sammen – går det dårligt, får man brug for et kram fra en god kammerat. Man lærer at løfte hinanden, løse konflikter og trøste den holdkammerat, som ikke lykkedes med det, han eller hun havde sat sig for.

Et samfund består af mange tandhjul af frivillige fællesskaber, der er forbundet med hinanden. Jo bedre, det enkelte tandhjul fungerer, des bedre fungerer samfundet. Når vi lærer at indgå i frivillige fællesskaber og bidrage til dem, tager vi også vores del af ansvaret for, at vi kan bo i et trygt og velfungerende samfund.

Derfor er der god grund til at sige ”tak” til alle de trænere og frivillige, der gør det muligt for næsten 150.000 børn og unge at gå til svømning og anden vandsport. Både får de lært at svømme, at koordinere deres bevægelser, de får motion og glæden ved at være sammen om en sport. Dertil får de også en god portion almendannelse med i rygsækken, som de kan bruge, når de senere skal ud i verden.

 

Det gør verden en lille smule bedre, hver gang et barn får lært sociale færdigheder i en svømmeklub. Det kan vi godt tillade os at glæde os over og være stolte af.

 

Rigtig god sommer.

Merete Riisager

Direktør, Dansk Svømmeunion


 






Cookieindstillinger