Den 18-19. juni kulminerede mere end et års valgkamp i DIF, Danmarks Idrætsforbund, da der blev valgt ny formand for DIF og en række nye medlemmer til bestyrelsen.
Af: Allan NyhusDIF er hovedorganisation for de 62 specialforbund, hvoraf Dansk Svømmeunion er et af dem. DIF administrerer bl.a. de midler der tildeles til specialforbundene og sætter en lang række af de rammer vi agerer under. Det er således ikke helt ligegyldigt hvem der bliver valgt til bestyrelsen i DIF. Et nyligt eksempel er godkendelsen af Open Water som aktivitet. Denne godkendelse fandt sted i DIFs bestyrelse og medfører et ekstra aktivitetstilskud til Dansk Svømmeunion.
I månederne og ugerne op til DIFs årsmøde havde flere medlemmer af bestyrelsen i SVØM deltaget i valgdebatter, hvor alle kandidaterne deltog. Vi var således godt klædt på til at deltage i årsmødet. Og vi bevægede os også på talerstolen et par gange, for at markere synspunkter fra Dansk Svømmeunion.
Skær ikke i tilskuddene til specialforbundene
Dansk Svømmeunions formand Pia Johansen fremførte bl.a. det synspunkt at DIF skal have den potentielt store medlemsnedgang, vi som specialforbund unægteligt vil opleve oven på corona, med i overvejelserne for DIFs budget 2022. En stor del af DIFs grundtilskud til specialforbundene, og dermed SVØM, er afhængigt af antal medlemmer. På dette kritiske tidspunkt, er det vigtigt, at vi ikke bliver skåret i tilskud, for at vi hurtigt kan komme tilbage i fuld vigør oven på et meget anderledes år.
Diversitet i DIFs bestyrelse
Allan Nyhus kommenterede tillige på DIFs mål om mere diversitet i DIFs bestyrelse. DIF har i en rum tid haft et mål om minimum 30% kvinder i bestyrelsen, men har haft svært ved at leve op til dette. Således også efter årets årsmøde, hvor man er lidt under de 30%. Vi opfordrede DIF til at gå foran med det gode eksempel og bl.a. tænke på egne strukturer og sørge for den nødvendige kulturforandring, så bestyrelsesarbejdet i DIF bliver en mulighed for flere. SVØM måtte tidligere på året sige nej til en post i DIF, da de rigide mødestrukturer forhindrede at vores suppleant kunne træde til. Et mødeprogram der bl.a. i mange år har omfattet bestyrelsesmøder på tirsdage kl. 17.00 i Brøndby. Ikke et optimalt mødetidspunkt for almindeligt arbejdende personer, der måske ovenikøbet bor langt væk fra Brøndby.
Ny retning for DIF?
Det fører for vidt her at beskrive de mange kandidaters ønsker og ideer for DIF. Men udtrykket om en ”ny retning for DIF” blev brugt en del gange under valgdebatterne, uden at det dog for os i SVØM står skarpt skåret hvad den nye retning præcist består af. En af fællesnævnerne var dog et mere åbent DIF. I øvrigt er retningen for DIF beskrevet i det politiske program for 2021-2024, hvor der står beskrevet hvad DIF skal arbejde med de kommende år. Et politisk program vi i SVØM i øvrigt deltog i udarbejdelsen af.
Ny formand og ny bestyrelse
Der gik et sug gennem salen da afstemningen om ny formand blev offentliggjort. For med meget få stemmers forskel, 76 mod Thomas Bachs 71, blev Hans Natorp valgt som formand. Frans Hammer blev valgt til næstformand og en række andre poster i bestyrelsen blev der valgt nye medlemmer til. Læs mere her.
Samlet set er vi fra Dansk Svømmeunion meget tilfredse med den nye bestyrelse og vi ser frem til et godt samarbejde de kommende år.