Hvordan er vores svømme- og vandkulturvaner, og hvordan skaber vi rammer for alle?
Af: Nora ThomsenI 2021 kan du som fagperson, praktiker eller beslutningstager deltage i seks webinarer.
Lokale og Anlægsfonden, Danske Svømmebade og Dansk Svømmeunion giver sine bud på at løse de største udfordringer og potentialer i danske svømme- og vandfaciliteter. Nye nationale undersøgelser af vandkulturvanerne i Danmark fra Idrættens Analyseinstitut og en teknisk analyse fra Norges tekniske-naturvitenskapelige universitet bliver præsenteret.
Hvad kendetegner danskernes svømme- og vandkulturvaner? Hvordan kan vi skabe rammer for alle – foreninger, skoler og den brede befolkning og sikre en bedre drift? Hvad skal der til for at imødekomme brugerne og nye trends i danske svømme- og vandkulturanlæg? Og hvordan indretter, designer og udvikler vi mere bæredygtige og klimavenlige anlæg?
Det giver arrangørerne deres bud på i forbindelse med de seks webinarer.
Siden 2019 har det ambitiøse partnerskab i en ’VidenHUB’ delt erfaringer, identificeret de største problemstillinger og skabt ny viden om fremtidens vandkultur for at finde de bedste løsninger. Nu kan alle med interesse for området – kommuner, rådgivere, arkitekter, ingeniører, facilitets- og anlægsledere, driftsfolk, politikere og embedsfolk få indblik og diskutere dem.
Svømning er en folkeaktivitet for alle, der spænder fra banesvømning, leg og konkurrence til wellness, vandsport og rekreativ aktivitet. Formålet er at udfordre vanetænkningen og løfte beslutningsgrundlaget i den videre udvikling og kvalificering, når man i fremtiden udvikler aktiviteter og bygger faciliteter til danskernes vandkultur.
Seks webinarer om fremtidens svømme- og vandkultur
Dette bliver hovedtemaerne til webinarerne i 2021:
Idrættens Analyseinstitut præsenterer hovedkonklusionerne fra en spritny undersøgelse Faciliteter til danskernes svømme- og vandkultur. Lokale og Anlægsfonden, Dansk Svømmeunion og Danske Svømmebade peger på de mest interessante perspektiver i undersøgelsen.
Lokale og Anlægsfonden diskuterer prioriteringer, når man bygger med fokus på brugermix, design, procesgreb og kommunale strategier. En arkitekt er inviteret med i studiet.
Danske Svømmebade giver deres perspektiv på brugerbehov, drift og organisering af anlæg og inddrager en konkret case til at vise, hvordan viden kan omstilles til praksis.
Dansk Svømmeunion diskuterer, hvordan man kan forene foreningsidrættens krav med selvorganiserede brugere, prioritere og skabe gode forudsætninger for alle – fra de yngste til de ældste. Konkrete cases vil indgå.
I anledningen af Kommunalvalg 2021 sætter vi spot på aktuelle politiske dagsordner – klima og bæredygtighed, brugergrupper, tomme svømmeanlæg og kommende investeringer.
Hovedkonklusionerne fra den tekniske undersøgelse af Senter for Idrettsanlegg og teknologi ved Norges tekniske-naturvitenskabelige universitet (NTNU) præsenteres – hvad der sker under vandoverfladen? Og hvordan kan man kan forbedre indeklima og energiforbrug i danske svømme- og vandkulturanlæg?
Viden fra undersøgelser vil indgå i alle seks webinarer sammen med de fem aktørers erfaringer, som vil gøre den praksisnær. Webinarerne bliver suppleret af øvrig formidling og et inspirationskatalog i 2022.
Information om de enkelte webinarer bliver offentliggjort løbende og inden, de bliver afholdt. Du kan følge HUB’ens arbejde og få uddybende information på www.videnhubvandkultur.dk
Praktisk information til dig der ønsker at deltage
Webinarerne er online. Tilmelding skal ske på zoom via dette link.
Om VidenHUB’en for fremtidens vandkultur
HUB’en blev dannet i 2019 og består af Lokale og Anlægsfonden, Danske Svømmebade og Dansk Svømmeunion og de to vidensinstitutioner Idrættens Analyseinstitut (Idan) og Senter for Idrettsanlegg og teknologi ved Institutt for bygg-og miljøteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). HUB’en er et partnerskab med forskellige fagligheder og perspektiver og et netværk for aktører, der arbejder med udvikling af aktiviteter og faciliteter til fremtidens vandkultur.