0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Medlemstilbagegang i Dansk Svømmeunion på knap 10 procent

08-04-2021

Et år med lukkede svømmehaller og restriktioner har kostet på medlemstallet i svømmeklubberne.

Af: Nora Thomsen

Torsdag morgen offentliggjorde DIF og DGI medlemstallene for 2020. De viser, at inde-idrætten har været gennem et hårdt år på grund af corona-pandemien.

Langt de fleste idrætter har oplevet tilbagegang i løbet af 2020, og her udgør svømmesporten ikke nogen undtagelse. Ifølge DIFs nye opgørelse mister Dansk Svømmeunion 18.517 medlemmer, hvilket omregnet i procenter svarer til et fald på 9,6 procent.

Dansk Svømmeunion har gennem de seneste mange år haft en opadgående kurve for medlemstal, men 2020 blev året, hvor det gik den anden vej. Alligevel lyder der ikke kun frustration over situationen i Dansk Svømmeunion. Der er også lettelse og taknemmelighed over, at mange medlemmer har holdt ud og fastholdt medlemskabet i klubberne, selvom svømmehallerne har været lukkede.

"Det er naturligvis alvorligt, at vi har mistet så mange medlemmer. Nogle af vores klubber har mistet op mod halvdelen af medlemmerne, hvilket er voldsomt og giver store problemer. Men jeg må også sige, at det kunne være gået endnu værre. For vender vi regnestykket om, har mange medlemmer valgt at bakke op om deres lokale klub ved at fastholde medlemskabet i en tid, hvor det meste har været lukket ned. Det er vi i Dansk Svømmeunion taknemmelige for", udtaler direktør i Dansk Svømmeunion, Merete Riisager og fortsætter:

"Vores medlemsklubber har kæmpet hårdt gennem hele 2020 for at opfinde aktiviteter, der kunne afholdes. Der har været afholdt digitale events og konkurrencer, der er blevet lavet tørtræning, og der er blevet arbejdet med at styrke fællesskabet, selvom sporten har været sat på pause. Uden klubbernes store indsats ville situationen have været langt mere alvorlig", lyder det fra Dansk Svømmeunions direktør.

Én af de mange svømmeklubber, der har mistet medlemmer i 2020 er Gladsaxe Svømmeklub. Klubchef Kim W. Marquardt fortæller:

"Det er både hårdt og trist at konstatere, at vi på grund af corona-pandemien har mistet en del af vores medlemmer i 2020. Samtidig har jeg dog også forståelse for, at nogle af vores medlemmer har forladt klubben i årets løb. Heldigvis har vi fortsat en stor gruppe af medlemmer, som har holdt fast primært for at have en svømmeklub også på den anden side af pandemien. Og gudskelov for det. Vi har gennem året valgt at sende løbende opdateringer vedrørende corona-situationen til vores medlemmer, så de har kunnet følge med i udviklingen. Det tror jeg har været vigtigt i forhold til vores medlemmers tålmodighed. Samtidig har vi forsøgt at finde de små sprækker, hvor vi har kunnet opfinde alternative aktiviteter for nogle af vores medlemmer. Også det tror jeg har gjort en forskel i forhold til at fastholde håbet om, at vi alle snart kunne vende tilbage til de normale klubaktiviteter igen. For det er afgjort det, der er på spil i medlemmernes mindset for øjeblikket – de vil bare så gerne tilbage til deres aktiviteter og det sociale fællesskab i klubben", fortæller Gladsaxe Svømmeklubs klubchef.

Gladsaxe Svømmeklub har i 2020 oplevet en medlemstilbagegang på cirka seks procent.

I Dansk Svømmeunion er det håbet, at klubberne vil få de mistede medlemmer tilbage og mærke en opblomstring i aktiviteter når landets mange svømmehaller genåbnes. Merete Riisager siger:

"Lige nu har vi fokus på at komme tilbage i vandet. Vi har været tørlagte i mere end otte måneder, og det går ud over både folkesundhed og fællesskaber. Det er vigtigt, at politikerne husker civilsamfundet, for vi kan afvikle vores aktiviteter med meget lav smitterisiko og med stort udbytte for vores medlemmer. Nu er det tid til at komme i gang igen."

Iblandt Dansk Svømmeunions medlemsklubber er der enkelte, der ligefrem har oplevet medlemsfremgang i 2020. Det drejer sig om nogle af unionens åbent vand-klubber, der ikke på samme måde som de øvrige klubber har været påvirket af corona-pandemiens restriktioner.
Eksempelvis har Føns Havbane oplevet en medlemsfremgang på 57,5 procent og Copenwater en fremgang på 103,1 procent.

Fakta om idrættens generelle medlemstal
I idrætten generelt oplyser DIF og DGI, at det samlede medlemstal er faldet med 89.613 medlemmer i 2020.
Det samlede unikke medlemstal for DIF og DGI er nu på 2.216.675.

Indenfor idrætterne tennis og golf, som hurtigt kunne åbne for deres aktiviteter i foråret, har man ligefrem oplevet pæne medlemsfremgange i 2020.

www.dif.dk/medlemstal kan du dykke dybere ned i tallene for de to organisationer.
www.dgi.dk/medlemstal kan du se nærmere på DGI’s tal.

Pressekontakt:
Merete Riisager, direktør i Dansk Svømmeunion, mobil: 26 83 33 52.


 


Cookieindstillinger