0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Vi vil have en rummelig kultur i konkurrencesvømning

05-03-2021

Tidligere fejl skal bruges til at styrke svømmesportens miljøer.

Af: Klaus Bach Christensen

TV2 Play lancerede i går serien ’Det, vi ikke taler om’, hvor tre danske atleter fortæller om svære emner. Iblandt dem er Mie Ø. Nielsen, og TV2 Sport bragte i går en artikel, hvor den tidligere landsholdssvømmer fortæller om, hvordan et pres fra den daværende landstræner i kølvandet på OL i Rio førte til en depression i 2017.

 

Sportschef i Dansk Svømmeunion Lars Green Bach har til TV2 fortalt, at han sidste år undskyldte overfor Mie Ø. Nielsen, da han blev bekendt med det pres, Mie havde været under ift. deltagelse i mesterskaber fra den daværende træner. 

 

Mie Ø. Nielsens oplevelse gør indtryk på Stefan Hansen, der har været landstræner i Dansk Svømmeunion siden april 2019. 

 

- Jeg er enormt ked af at høre, at Mie har været igennem så dårligt et forløb. Jeg har været i kontakt med både Mie og hendes træner ad flere omgange, og jeg var ikke klar over, at hun havde det så skidt. Jeg er glad for, hun fortæller om det nu, og jeg mener, det er noget, vi bør lære af – og læringskurven skal være stejl, siger Stefan Hansen.

 

Landstræneren fortæller, at man inden for eliteidræt kan have en tendens til at være så optagede af den næste konkurrence og den næste medalje, at man ikke altid når at tænke langsigtede tanker såsom: Hvad skal der ske om et år, tre år eller fem år? Hvordan kommer atleten godt videre, når karrieren er forbi? 

 

- Mies historie er en vigtig lektie for os. Vi skal kunne se mennesket bag medaljerne og bidrage mere til, at atleterne kan holde tilværelsen på sporet – også når de lægger karrieren på hylden, siger landstræner Stefan Hansen og uddyber:

 

- Jeg har sammen med mine kolleger arbejdet intensivt på at forbedre miljøet omkring atleterne de seneste år, og jeg synes, vi er kommet et godt stykke – men vi er ikke i mål. Vi er i disse dage i færd med at nedsætte en arbejdsgruppe omkring trivsel i dansk svømning. Den forventer jeg mig meget af. Vi har også bedt Syddansk Universitet belyse trivselsproblematikkerne i konkurrencesvømning. Vi skal have mere viden, så vi kan gøre det bedre. Det er der behov for.

 

Landstræner Stefan Hansen.

Foto: Michael Vienø.

 

Landstræneren hæfter sig ved, at dansk svømning har været igennem en periode, hvor flere atleter har stået frem med mistrivsel. Herom siger han.

 

- Vi kommer naturligvis aldrig til et sted, hvor der ikke vil være svømmere, der oplever mistrivsel – sådan er det også i det øvrige samfund – men jeg mener godt, vi kan gøre det bedre. Vi skal ændre kulturen på en måde, så der også bliver plads til at vise de følelser, man nu engang har, og gøre plads til, at selvom man er en stærk atlet, kan man godt få en depression eller føle sig udsat eller fortabt. Det er min forhåbning, at vi i de kommende år bliver meget bedre til dette – både på det nationale træningscenter og i klubberne.


 


Cookieindstillinger