0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Danmarks første virtuelle paddleboard-race - en succeshistorie midt i en coronatid

08-02-2021

Gode idéer opstår nogen gange af nød og pludselig ser nye aktiviteter dagens lys.
 

Af: Nora Thomsen

Mange af jer medlemmer i klubberne har oplevet det og mærket savnet. Restriktioner i form af forsamlingsforbud, mundbind, afspritning med mere har resulteret i, at det stort set er umuligt at mødes og konkurrere på vanlig vis i disse tider.  
Som tiden er gået og stævner og mesterskaber er blevet aflyst på stribe, er en desperat magtesløshed og et stærkt savn efter at konkurrere med hinanden vokset hos os alle.
Samtidig er der så også – heldigvis – mange af jer, der er begyndt at tænke i alternative løsninger. For når vi nu ikke kan mødes fysisk og konkurrere, hvad kan vi så gøre i stedet? 

Den øvelse har nogle frivillige ildsjæle indenfor konkurrencelivredning gjort sig, og ud af det opstod Danmarks første virtuelle paddleboard-race ”Dansk Virtuel Paddleboard Race” i sommeren 2020.

Dansk Virtuel Paddleboard Race
Leder for Dansk Svømmeunions disciplinudvalg i livredning, Katrine Zinck Leth-Espensen, fortæller om eventen, at den pludselig blev ”opfundet” på et livredningsmøde i foråret 2020.

- Vi havde i udvalget en snak om, hvad vi kunne gøre i den her underlige corona-tid. Forinden havde vi oplevet, at vores indendørs DM var blevet aflyst, så vi var alle sultne efter at konkurrere og ville bare så gerne finde på noget, der kunne minde lidt om et stævne, hvor man sætter sig op til at give den alt, hvad den kan trække, fortæller Katrine, leder af disciplinudvalget i livredning.   

De kreative ildsjæle i udvalget havde fokus på en udendørs-event. Kunne der her være mulighed for at udvikle en konkurrence. Og svaret viste sig at være ”ja”.

Konceptet bag eventen ”Dansk Virtuel Paddleboard Race” gik i alt sin enkelthed ud på, at man ved hjælp af sit yndlingsboard skulle sætte den hurtigst mulige tid på en valgt distance i løbet af perioden 1. - 28. juni.

Der var udvalgt følgende distancer til konkurrencen:
Åben klasse mænd/kvinder: 3 kilometer
Junior drenge/piger (2002-2005): 2 kilometer
Børnekategorien (2006+): 1 kilometer

Alle, der havde lyst til at deltage i konkurrencen, var velkomne. Hver især skulle man blot finde sit eget sted – sø eller hav – og dér sætte en hurtig tid på den givne distance inden for den fastsatte periode.

Arrangørerne stillede to krav til deltagerne. Dels skulle ruten starte og slutte samme sted, dels skulle turen trackes ved hjælp af et GPS-ur, således konkurrencen blev fair for alle. 

Når et løb var gennemført, skulle tiden registreres på en aktivitetsside i Facebook, og derefter kunne man løbende sammenligne sine egne tider med konkurrenternes.

- Vi oplevede, at flere deltagere var ude og sætte nye og bedre tider i løbet af de fire uger konkurrencen forløb, når de kunne se, at deres bedste tider var røget lidt langt ned på resultatlisten. På den måde var eventen også med til at motivere deltagere til at fortsætte og give den om muligt endnu mere gas, fortæller Katrine.
 

                    ”Den virtuelle konkurrence var et mega fedt initiativ, især i en tid,

                    hvor det ellers var lidt svært at holde motivationen oppe.” 

(Viola Demuth Andersen, Gentofte Svømmeklub)


Viola Demuth Andersen, Gentofte Svømmeklub, som deltog i juniorklassen, fortæller om sin oplevelse:
- Jeg synes, at den virtuelle konkurrence var et mega fedt initiativ, især i en tid, hvor det ellers var lidt svært at holde motivationen oppe, da alle konkurrencer var blevet udskudt eller aflyst. Det var også dejligt fleksibelt og mega fedt, at man kunne deltage flere gange og følge med i konkurrencen undervejs i perioden.


Viola Demuth Andersen deltog aktivt i sommerens virtuelle paddleboard race med registrerede tider opnået på Bellevue Strand. Privatfoto.

I løbet af konkurrencens fire uger deltog 46 boardpadlere i alderen ni – 41 år. Mange af deltagerne fik registreret flere tider i løbet af de fire uger i bestræbelserne på at forbedre tiderne. I alt var ni klubber repræsenteret i konkurrencen.

Lolland Falster Livredderklub tog aktivt del i den virtuelle konkurrence og havde flere seje deltagere med.
Ovenfor billeder af deltagere i fuld fart henover Maribo Søerne i jagten på stærke tider i den virtuelle paddleboard konkurrence. Foto: Lolland Falster Livredderklub.


- Der blev registreret tider fra hele landet, og der blev både padlet på søer og i det åbne hav, fortæller Katrine, der samtidig betoner, at arrangørerne havde gjort meget ud af at anbefale deltagerne ikke at padle alene. Samtidig var der også på eventsiden henvisning til sundhedsmyndighedernes anbefalinger i forhold til smitterisiko.

Til vinderne i de fem klasser var der fine præmier som sig hør og bør til et rigtigt stævne.

Du kan se resultatlisten fra sommerens event her.

Nyt tilsvarende virtuelt race venter i marts – denne gang i disciplinen ”surfski”
Erfaringerne opnået ved sommerens virtuelle race bruges i denne tid til at planlægge en tilsvarende virtuel konkurrence, som kommer til at forløbe i perioden 1. - 21. marts. Denne gang er disciplinen ”Surfski”.

- Lysten til at konkurrere fylder jo hos os alle, og med de gode erfaringer vi opnåede sidste sommer, har vi besluttet, at vi gentager succesen i marts, og denne gang i disciplinen ”surfski”, fortæller Katrine.

I ”surfski” starter deltagerne ved siden af deres surfski i knædybt vand. Herefter gennempadles en strækning på enten én eller tre kilometer. Målstregen er i vandkanten samme sted som start.

Årsagen til, at der i marts bliver tale om en virtuel surfski event og ikke en paddleboard event, er, at surfskien minder om en slags kajak, og denne disciplin derfor er varmere at træne og konkurrere i om vinteren/det tidlige forår, hvor vandet stadig er koldt. På paddleboard har man hele armen i vandet, hvorimod man på surfski bruger en pagaj.
Katrine fortæller, at når vandet bliver varmere, er det planen atter at afholde en virtuel paddleboard event ligesom sidste sommer.

Eventen ”Virtuelt forårs ski-race” kan du læse mere om og tilmelde dig via Facebook-linket her: https://www.facebook.com/events/3633143280074518


Har du og din klub lyst til at vide mere om ovenstående virtuelle races – måske blive inspireret til enten selv at deltage eller arrangere egne lokale virtuelle konkurrencer, er Katrine klar til at svare på spørgsmål og dele ud af sine erfaringer.

Katrine kan kontaktes på e-mail: k.zinckleth@gmail.com  


 


Cookieindstillinger