0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Statement om Kammeradvokatens rapport

07-02-2020

Danmarks Idrætsforbund havde inviteret til pressemøde i dag hos Kammeradvokaten, hvor Kammeradvokaten fremlagde konklusionerne af deres undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 og frem til i dag.

Af: Nora Thomsen

Efter pressemødet kom Dansk Svømmeunions formand, Lars Jørgensen med et kort statement til de fremmødte journalister, der kommenterer på sagen.

Nedenfor fremgår Lars Jørgensens statement:

 

Kære alle,

 

Jeg må erkende, at jeg er dybt berørt i dag, og jeg har derfor valgt at læse denne tale op – det håber jeg, I har forståelse for.

 

Først og fremmest vil jeg gerne give en dybtfølt undskyldning til de svømmere og andre tilknyttet dansk landsholdssvømning, der har oplevet den helt uacceptable træneradfærd, vi har hørt om. Jeg vil gerne på vegne af hele svømmedanmark sige undskyld.

 

Som Kammeradvokaten har beskrevet det, havde vi i perioden 2003-2012 to landstrænere – Mark Regan og Paulus Wildeboer – ansat i forlængelse af hinanden. Det var en meget stor omvæltning for dansk landsholdssvømning at arbejde med disse to internationale trænerkapaciteter – både for udøverne og for vores ledelse. Som Danmarks Radio afdækkede det i deres dokumentar sidste år, og som Kammeradvokaten i den netop offentliggjorte rapport har bekræftet, havde vores daværende sportslige ledelse svært ved at tøjle disse to trænere.

 

Det, at vi ikke formåede at tøjle disse to herrer, fik desværre negative konsekvenser for nogle unge mennesker, der på det tidspunkt dyrkede deres passion og samtidig kæmpede for at forløse deres eget sportslige potentiale. Det er jeg oprigtigt ked af.

 

Når man går til idræt – og det gælder også svømning – så handler det om at være en del af et fællesskab, at bevæge sig, at udvikle sine kompetencer – og først og fremmest at have det sjovt. Det er det, idrætten skal stå for – og det gælder også dansk landsholdssvømning.

 

Dansk Svømmeunions elite- og landsholdsarbejde er et helt andet sted i dag, hvilket jeg synes, at Kammeradvokatens rapport også bekræfter. Siden 2013 har vi haft en anden sportslig ledelse og andre landstrænere på bassinkanten. Men vi er i bestyrelsen alligevel blevet enige med vores mangeårige direktør, Pia Holmen, om, at hun stopper som direktør for Dansk Svømmeunion. Det er helt i Pias ånd, at intet må stå i vejen for en fortsat positiv udvikling i dansk svømning, og derfor er Pia også helt indforstået med dette for os drastiske skridt.

 

Dansk Svømmeunion er kendt for dygtige svømmere, der kæmper for internationale medaljer til Danmark, men vi er meget mere end det. Vi arbejder først og fremmest med det formål, at alle skal lære at svømme og passe på sig selv og andre i og ved vandet, og så driver vi fx også en kystlivredningstjeneste, som mange af jer sikkert er stødt på, når I har været en tur ved stranden. Vi har i dag over 191.000 medlemmer, hvilket mig bekendt er det højeste medlemstal i Dansk Svømmeunions historie. Det er således et forbund i god form, med et klart mål og nogle dygtige og dedikerede medarbejdere og frivillige, som Pia nu efterlader sig.

 

Det sidste 3/4 år har været hårdt for vores ledelse og for mange af vores medarbejdere og frivillige – og ikke mindst vores svømmere. Jeg vil gerne takke dem alle for en dedikeret indsats. Vi har sammen fået igangsat en lang række initiativer – lige fra forskning og strategier til mere praktiske initiativer – der skal sikre, at den slags hændelser, vi har hørt om, ikke sker igen. Der skal være ordentlige forhold for alle i vores elskede idræt – også de der kæmper for medaljer til Danmark. Vi vil simpelthen vinde bedre.

 

Der ligger et kæmpe arbejde foran os med at få en ny ledelse i Dansk Svømmeunion på plads og med fortsat at sikre de bedst mulige forhold for vores dygtige landsholdssvømmere – både de der træner på vores Nationale Trænings Center, og for de der træner i andre miljøer. Det er derfor her, vi nu retter vores fokus.

Jeg vil gerne afslutningsvis takke Team Danmark, Danmarks Idræts-Forbund og ikke mindst Kulturministeren for at have tilvejebragt denne rapport. Og så vil jeg gerne takke de svømmere, der har stået frem med deres historier. I idrætten, i arbejdslivet – ja, i livet i det hele taget – skal der være rum for, at vi konstruktivt kritiserer hinanden. Jeg kan forsikre om, at det også gælder i dansk svømning.

 

Tak, fordi I lyttede.

 

Lars Jørgensen, Formand

Dansk Svømmeunion


 






Cookieindstillinger