Nyt samarbejde med Mary Fonden skal styrke børns sammenhold til svømning.
Af: Nora ThomsenDe fleste børn går på et tidspunkt til svømning, og for mange af deres forældre er det primære formål med fritidsaktiviteten, at børnene lærer at svømme. Men svømning er meget mere end at kunne holde sig oven vande, det handler i lige så høj grad om at føle sig som en del af holdet uanset svømmeevnerne. Det sætter Mary Fonden, Dansk Svømmeunion og TrygFonden nu fokus på i det nye projekt ”Antibulli Svømning”, der i første omgang afprøves i en håndfuld klubber resten af året.
Hvordan tager vi imod nye svømmere i klubben og på holdet? Hvordan skaber vi sammenhold gennem fælles øvelser i en sport, der ofte foregår individuelt? Og hvad skal man som svømmetræner vide om børns trivsel?
Det er nogle af de spørgsmål, som trænere i svømmeklubberne kommer til at stille sig selv og hinanden i mødet med Antibulli Svømning. Projektet vil rumme to primære elementer; et site med viden, aktiviteter og øvelser målrettet svømmetrænere og et skærpet fokus på trivsel på uddannelser inden for svømning. Samarbejdet er nyt, men ideen bag er det ikke:
- Tilbage i 2013 fandt vi ud af, at hvert ottende barn var stoppet til en fritidsaktivitet på grund af mistrivsel eller mobning. Det ville vi gerne gøre noget ved. Så vi startede med at sætte fokus på trivsel i børnefodbolden sammen med Red Barnet og DBU og gik videre til håndbold med Mikkel Hansen og hans forening MH24. Vi er glade for, at vi nu kan bruge vores erfaringer til også at sætte ind i svømmeklubberne. For sammenholdet kommer ikke af sig selv, bare fordi børnene tropper op frivilligt. Det kræver en indsats, udtaler Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
I Dansk Svømmeunion er det nyt at arbejde målrettet med sammenholdet i børnesvømning, og forhåbningen er, at den nye viden og inspiration på trivselsområdet kan have stor betydning for børn og trænere.
- Vi ved, at mange børn stopper med at gå til svømning, når de har lært at svømme. De børn, der fortsætter, rykker sædvanligvis videre til hold, der er af mere konkurrencepræget karakter. Med Antibulli Svømning håber vi at styrke svømningens position som breddesport og støtte op om sammenholdet i svømmeklubberne på tværs af talent og svømmedrømme. Det handler jo i bund og grund om at skabe glæde og begejstring ved leg, læring og udvikling i vand, udtaler direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen.
Den indledende dialog om at udvide Antibulli til også at inddrage svømning startede tilbage i 2018. I Mary Fonden har det, siden arbejdet med at skabe sammenhold i børns fritidsliv begyndte, været et ønske at udvide til flere sportsgrene. Antibulli Svømning vil blive afprøvet i et samarbejde mellem Dansk Svømmeunions konsulenter og en række udvalgte svømmeklubber. Fra begyndelsen af det nye år er det planen, at projektet vil være tilgængeligt for alle interesserede svømmeklubber.
For yderligere information:
Direktør i Mary Fonden Helle Østergaard, mobil: 39 37 89 22, e-mail: ho@maryfonden.dk
Kommunikationsansvarlig i Dansk Svømmeunion Nora Thomsen, mobil: 21 49 09 37, e-mail: nt@svoem.dk
FAKTA
Om svømning
Dansk Svømmeunion har 295 medlemsklubber.
150.000 børn i alderen 0-18 går hvert år til svømning i de danske svømmeklubber.
Om Antibulli Svømning
Antibulli Svømning kombinerer erfaringer fra antimobbe- og trivselsindsatser med erfaringer fra svømmeverdenen og består af konkrete råd og øvelser til træningen af 6-12-årige.
Materialet er gratis og bliver frit tilgængeligt for alle svømmeklubber på antibulli.dk, når det er afprøvet og tilpasset i løbet af 2019.
På det mobiltilpassede site vil trænerne kunne vælge øvelser og aktiviteter i det omfang, som giver mening for netop deres hold.
Om mobbesynet bag Antibulli
Antibulli bygger på det nye mobbesyn, der definerer mobning som et gruppefænomen, der ikke kun vedrører og går hårdt ud over den eller de, der bliver mobbet, men alle børn i børnegruppen. Derfor skal forebyggelse af og løsning på mobning også findes ved at arbejde med hele gruppen af børn – ikke kun mobberne og ofrene. Mobning har sværere ved at opstå på hold, hvor positive værdier og en positiv kultur dominerer. Antibulli er baseret på værdierne tolerance, respekt, omsorg og mod. Læs mere på antibulli.dk
Om trivsel i fritidslivet
Analysen ”Tweens, fritid og trivsel” blev udarbejdet af Center for Ungdomsstudier i 2018 for Mary Fonden og MH24 – Foreningen Mikkel Mod Mobning. Analysen viste blandt andet, at …:
Hent hele undersøgelsen her: http://www.maryfonden.dk/files/files/Tweens%20fritid%20og%20trivsel_final.pdf
”Tweens, fritid og trivsel” er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.450 elever fra 3.-6. klasse og 681 forældre fra 13 skoler landet over. Derudover er 24 elever og 12 forældre blevet interviewet. Data er indsamlet i efteråret 2017.
I 2013 undersøgte CUR i samarbejde med bl.a. Mary Fonden også børns (3.-5. klasse) fritidsliv i rapporten Børneliv version 2.0 – perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel. Undersøgelserne er sammenlignelige, da flere af spørgsmålene i den nye undersøgelse er de samme som i 2013-undersøgelsen.
Trivselsindsatser i fritidslivet
I 2013 lancerede Mary Fonden Klubfidusen til fodbold i samarbejde med Red Barnet, DBU og TrygFonden. I 2017 introducerede Mary Fonden og MH24 – Foreningen Mikkel Mod Mobning i samarbejde med Red Barnet og TrygFonden Antibulli Håndbold, der er et antimobberedskab til håndboldtrænere. Antibulli Håndbold kombinerer viden om børns trivsel og viden fra håndboldverdenen. Læs mere på www.antibulli.dk
Antibulli Svømning baserer sig på Mary Fondens og Dansk Svømmeunions samlede erfaringer og ønsker til en trivselsindsats i børnesvømningen.