0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Hjælp dit barn til at blive svømmeklar

04-07-2019

Hent inspiration til sjov og leg i vandet sammen med dit barn via "Leg med Blop". 

Af: Nora Thomsen

Skoleferien er i fuld gang, og mange danske familier bruger sommerferien ved stranden eller poolen. Dansk Svømmeunion og TrygFonden opfordrer forældrene til at bruge tiden til at lege med børnene i vandet og gøre dem klar til at svømme. Med en ny web-app giver de inspiration til sjove øvelser og lege i vandet.


Mere end hvert andet barn kan ikke svømme, men der er hjælp at hente, hvis du som forældre gerne vil gøre dit barn fortrolig med vandet. Web-appen ’Leg med Blop’ giver forældre til små børn en række simple og sjove øvelser, som kan hjælpe børn til at blive trygge i vandet.  


- Vi har udviklet ’Leg med Blop’ for at give forældre nogle konkrete øvelser og lege, som de kan lege med deres børn i svømmehallen, ved poolen eller på stranden. Appen henvender sig primært til børn i alderen to-fem år, men vi anbefaler, at man starter til babysvømning eller med vandlege i badekarret, allerede fra barnet er to måneder. For jo tidligere, barnet begynder, jo bedre forudsætning har barnet for at blive en sikker svømmer, siger Patrick Lilius, udviklingskonsulent i Dansk Svømmeunion.
 

Det er dog aldrig for sent at begynde, så hvis man har et ældre barn, som ikke kan svømme, er det bare om at komme i gang. Her kan appen også bruges, så skal øvelserne bare justeres lidt.


- Nøglen til at lære at svømme er tryghed og leg, og hvis man giver sine børn nogle gode og sjove oplevelser med vand, er det nemmere for barnet at lære at svømme. Når først man er fortrolig med vandet og ikke skal kæmpe med vejrtrækningen og for at holde sig oppe, så er man over halvvejs - i hvert fald mentalt, siger Patrick Lilius.

 

Alle skal lære at svømme

I Danmark er der aldrig langt til havet, og vi er omgivet af søer, åer og vandhuller. Derfor er der al mulig grund til at lære at svømme – både som barn og voksen.


- Der er 7.500 kilometer kyst i Danmark, og hvert år omkommer mennesker i drukneulykker ligesom tusindvis oplever at være tæt på at drukne. Derfor burde det at kunne svømme være en færdighed på linje med at gå, cykle eller begå sig i trafikken. Som forældre er vi et forbillede for vores børn, så hvis vi selv er trygge ved vandet og kan svømme, så har vi også bedre forudsætninger for at gøre vores børn fortrolige med vand, siger René Højer, programchef i TrygFonden og forsætter:


- Når man er med sine børn i vandet, er det vigtigt, at man er nærværende og husker baderådet om aldrig at slippe barnet af syne. Så sikrer man, at mødet med vandet bliver en god og tryg oplevelse for de små.


Læs mere på www.respektforvand.dk



Vær' nærværende og vis vejen for dit barn. Foto: Henrik Majdal Kaarsholm.
 

Gode råd til forældre


Vær nærværende og vis vejen

Du er nærværende ved at have fysisk kontakt og øjenkontakt med dit barn. Smil og udvis overskud, selvom vand i ansigtet og næsen ikke er det bedste, du ved. Børn imiterer andre, og derfor går det ikke at skære ansigt, gnide sig i øjnene eller holde sig for næsen.


Få barnet til at føle sig tryg og kompetent

Tryghed kan ikke forceres, og derfor skal du være opmærksom på dit barns signaler og skabe passende udfordringer i overkommelige steps.


Lad barnet vælge

Lad dit barnet vælge, hvad det har lyst til at lave eller lege med, og bland det med dine forslag til aktiviteter fra fx legmedblop.dk. Når du lader barnet vælge, skaber du en oplagt mulighed for at se, hvad dit barn er motiveret for. Herved kan du udfordre barnet på egne præmisser.


Glem svømmervinger og bælte

Når du sætter bælte og/eller vinger på dit barn, skal dit barn ikke selv arbejde for at holde sig oppe. Støt i stedet barnet med én eller to hænder omkring nakke og bryst.

 

Om Leg med Blop

’Leg med Blop’ er en web-app til smartphones, som består af film og beskrivelser af 64 simple øvelser, der alle tager udgangspunkt i leg og nærvær. ’Leg med Blop’ er en del af Dansk Svømmeunions og TrygFondens fælles projekt "Alle skal lære at svømme". Konceptet er udviklet i samarbejde med dygtige undervisere med ønsket om at give flere forældre og deres børn i alderen to-fem år inspiration til gode øvelser og aktiviteter i vand.

Øvelserne er opdelt i fire kategorier:


Elementskift:Barnets første møde med vandet er helt basalt skiftet fra at være på land til at være i vand. Det er ofte en stor sansemæssig og motorisk udfordring, fordi kroppen opfører sig anderledes i vandet, end barnet er vant til på land. Elementskift er derfor noget af det første, man øver sig på.  


Vejrtrækning:Her øver man at have kontrol over vejrtrækning – indånde over vand samt holde vejret og udånde under vand. Denne færdighed lærer man, når man fx puster til vandet, så det bruser, dypper ansigtet i vandet for at kigge på bunden eller puster bobler under vandet.


Balance:Balance er særlig vigtigt i vand, da den er afgørende for at kunne genfinde en position, hvor ansigtet er fri af vandet, og indånding er mulig. Man øver balancen, når man fx flyder på vandet, eller når man vender sig i vandet.


Bevægelse:At bevæge sig i vand stiller nye krav til kroppen, fordi den påvirkes anderledes end over vand. Der er som udgangspunkt ikke nogen forkert måde at bevæge sig frem på i vandet. Når man øver bevægelse i vand, handler det om at skubbe med armene og sparke med benene, så man kommer fremad.

 

Sådan kommer du i gang med ’Leg med Blop’

Gå ind på hjemmesiden legmedblop.dk via din smartphone og gem web-appen i dine bogmærker eller på din hjemmeskærm. Log ind via appen i dit personlige brugerunivers, hvor du kan oprette dine børn og følge deres udvikling i at blive fortrolige med vandet.

 

Fakta om danske børns svømmefærdigheder

  • Mere end hvert andet barn i alderen 7-14 år kan ikke svømme de 200 meter, der ifølge en fælles nordisk definition gør én svømmeduelig.
  • Mere end hver 5. skoleelev modtager ikke svømmeundervisning.
  • 4 ud af 5 børn, som angiver, at de kan svømme, siger, at de lærte at svømme, før de fyldte 9 år.
  • 94 pct. af danskerne mener, at det er vigtigt at kunne svømme.
  • 9 ud af 10 forældre mener, at det er vigtigt, at børn modtager svømmeundervisning i skolen.
  • Svømmeduelighed går ofte i arv.


Kilde: YouGov-undersøgelse fra 2017 gennemført for TrygFonden og Dansk Svømmeunion. Undersøgelsen er dels gennemført blandt 2.523 danskere i alderen 18-74 år, hvoraf cirka 1.000 har børn i alderen 5-24 år, samt blandt 1.782 børn i alderen 7-14 år, kontaktet via deres forældre.

 

Yderligere oplysninger:        

Patrick Lilius, udviklingskonsulent i Dansk Svømmeunion
Mobil: 20 62 21 67
E-mail: pl@svoem.dk


René Højer, programchef i TrygFonden
Mobil: 20 70 38 92
E-mail: rh@trygfonden.dk


Karen Bøgedal, pressechef i TrygFonden
Mobil: 30 56 34 32
E-mail: kb@trygfonden.dk


 






Cookieindstillinger