0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk Svømmeunion beklager og siger undskyld

04-05-2019

SVØMs formand var klar i mælet på DIFs årsmøde lørdag vedr. træneradfærden tilbage i 2003-2013.

Af: Dansk Svømmeunion

På Danmarks Idrætsforbunds årsmøde lørdag formiddag den 4. maj 2019 i Idrættens Hus, kommenterede Dansk Svømmeunions formand, Lars Jørgensen, med udgangspunkt i DR-dokumentaren ”Svømmestjerner under overfladen” på perioden tilbage i 2003-2013. 


Nedenfor følger Lars Jørgensens tale.
 

Jeg vil gerne starte med at sige, at vi i SVØM hilser fokus på trænere og lederes ansvar og adfærd overfor atleter meget velkomment. Det og ikke mindst temaet om spiseforstyrrelser er yderst vigtige og relevante emner, som vi alle må og skal tage yderst seriøst. 

 

Som I alle ved, så gennemlever Dansk Svømmeunion for øjeblikket en udfordrende periode med kritisk mediefokus på perioden 2003-2013, hvor to udenlandske trænere var ansat som landstræner i forlængelse af hinanden.

 
Det hele begyndte med DR-dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen” som blev vist 2. påskedag. I Dansk Svømmeunion er vi meget kede af de beretninger, DR-dokumentaren bringer. Ingen svømmere i landsholdsregi eller på klubplan skal være i eller forlade svømmesporten med den slags oplevelser.


I den mellemliggende halvanden uge har der været en række opfølgende omtaler vedrørende netop den periode tilbage i nullerne.

Vi må erkende, at det har været en svær situation for os at håndtere. Dels er vi mange år tilbage i tiden. Og med de nye GDPR-tider har vi ikke dokumentation, der går så langt tilbage. Derfor kan vi alene basere vores undersøgelser af hændelserne dengang på samtaler med svømmere, trænere, ledere og frivillige, som var involveret i dansk landsholdssvømning dengang.

 

Vi har i den seneste halvanden uge været i kontakt med svømmere, Team Danmark medarbejdere, frivillige, ledere og trænere fra dengang, og alle siger de samstemmende, at retningslinjerne, som vi indførte i 2005, blev fulgt i resten af den daværende træners ansættelsesperiode frem til OL i Beijing i 2008.

Min egen refleksion er, at selvom retningslinjerne tilsyneladende blev fulgt, synes jeg, at de seneste ugers debat i medierne viser, at de ikke var gode nok til at beskytte og fremme alle landsholdssvømmeres trivsel, og det er jeg sikker på, at alle, der var med til at indføre retningslinjerne, er rigtig kede af i dag. Men de udarbejdede retningslinjerne med de bedste intentioner og med den viden, man havde tilgængelig. Den oplevelse kan og skal vi lære af.

 

I en vis udstrækning havde Dansk Svømmeunion også udfordringer med at få den efterfølgende landstræner (i perioden 2009-2012) til at tilpasse sig kulturen i dansk svømmesport. Dansk Svømmeunion blev i 2010 gjort bekendt med upassende håndtering af svømmere og brug af vejninger, hvilket unionen med det samme tog skarpt afstand fra og i øvrigt fik stoppet med personalemæssige konsekvenser for træneren. 


Det er det, vi ved i dag.

Derudover ved vi, at vi i dag har opbygget et set-up, som svømmerne er meget glade for, og som vi helt ærligt er meget stolte af.

 

Som formand for Dansk Svømmeunion har jeg i de seneste knap to uger intenst fulgt DR’s dækning af temaet ”Spiseforstyrrelser i elitesport”. Når man ser Danmarks Radios samlede dækning af emnet, kunne man få det indtryk, at svømmerne og ”forbundet” (altså Dansk Svømmeunion) kan have modsatrettede interesser. Jeg vil gerne understrege, at det har vi ikke. Dansk Svømmeunion er til for svømmerne – både de børn, der går på Pingvinholdet i den lokale svømmeklub, de unge mennesker, der dyrker livredning i deres fritid, de ældre, der bruger svømningens fordele i forhold til skånsom træning, og så for den lille gruppe af svømmere, der har egne ambitioner om internationale topresultater.

 

Vi er rigtig glade for, at vi på mandag sammen med DIF og Team Danmark får mulighed for at fortælle Kulturministeren om den udvikling, som eliteidrætten i Danmark og dansk landsholdssvømning har været igennem, og om de erfaringer, der har ført til det sportslige set-up, vi har i dag. Det er et set-up, som svømmerne er meget glade for, og som vi er meget stolte af. Og vi er også glade for, at ministeren vil tale med nuværende og tidligere landsholdssvømmere. Vi håber, at det vil give et noget mere nuanceret billede af livet som landsholdssvømmer, dengang og i dag.

 

Er der historisk sket nogle ting, som ikke burde være sket. Ja, det er der. Og det vil vi gerne beklage og sige undskyld for. Det kan vi desværre ikke ændre på, men vi kan lære af det, det har vi gjort og det gør vi stadig. Der skal ikke være nogen som helst tvivl om, at vi tager disse temaer og denne her problemstilling dybt seriøst og alvorligt.   

 

Tak!


 






Cookieindstillinger