0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Svar på DRs spørgsmål til Dansk Svømmeunions redegørelse

01-05-2019

Dansk Svømmeunion har modtaget 3 spørgsmål fra DR på baggrund af gårsdagens redegørelse.

Af: Nora Thomsen

Spørgsmål fra DR (i uredigeret form) modtaget onsdag den 1. maj:
 

1. Hvad det betyder at unionen er kede af, at svømmerne har oplevet forkert adfærd

2. At unionen er kede af at svømmerne har oplevet at retningslinjerne er blevet brudt

3. At unionen beklager at metoder omkring vægt og vejning kunne finde sted

Direktør Pia Holmen har onsdag eftermiddag den 1. maj svaret DR følgende på de tre ovennævnte spørgsmål:
 

Tak for dine spørgsmål til den redegørelse, vi fra Dansk Svømmeunions side publicerede på vores hjemmeside i går.

 

Redegørelsen er en samling af den viden, vi i Dansk Svømmeunion har om tiden under trænerne Mark Regan, Michael Hinge og Paulus Wildeboer. Som du ved, er det ikke længere tilladt at gemme personfølsomme data i længere perioder, og da perioden, som DR har valgt at fokusere på, er årene 2005 – 2012, har vi ikke længere data for den periode. Vi har altså måttet bruge vores hukommelse, og vi har selvfølgelig kontaktet personer, der var engageret omkring landsholdssvømningen dengang, for at lytte til deres fortælling.

 

DR har i den seneste uges tid – siden dokumentaren blev vist sidste mandag – fortalt om 23 svømmere, som har været på eller omkring landsholdet. DR fortæller, at de 23 svømmere beretter, at der har fundet offentlige vejninger sted i perioden mellem 2005 og 2013 – altså efter, at Dansk Svømmeunion i samarbejde med svømmerne selv og Team Danmark indførte retningslinjer for, hvorledes målinger af svømmernes kropssammensætning skulle foregå.

 

Jeg er oprigtigt ked af at høre DR’s beretning, men lige nu er jeg og Dansk Svømmeunion blevet præsenteret for historien om den tidligere juniorlandsholdssvømmer, Sidse Kehlet, som jeg personligt aldrig havde hørt om før, men som jeg blev meget berørt over. Og så har jeg hørt om Kathrine Jørgensens historie og Jeanette Ottesens historie. Dem kendte jeg begge, og sidstnævntes historie har da også været fortalt før – senest på dr.dk i 2017. Nu har jeg i går aftes – fra DR – modtaget udtalelser fra fire andre personer, der for år tilbage har haft kontakt med landsholdsmiljøet i forskelligt omfang.

 

Hver gang DR i forbindelse med dette tema har fremlagt kritik fra en de 23 personer, der tidligere har haft kontakt til eller været med omkring svømmelandsholdet i perioden 2005 – 2012, har jeg svaret på, hvad jeg mener om den kritik. I tre tilfælde kan jeg huske, at de pågældende personer – eksempelvis Jeanette – tidligere har kritiseret det landsholdsmiljø, de har oplevet. I de andre tilfælde har jeg aldrig hørt de pågældende personers kritik før.

 

Fra vores første samtale har jeg opfordret DR til at fremlægge jeres samlede dokumentation – herunder de 23 svømmeres udsagn – men det har I ikke ønsket. Senest har DR Sportens chef, Søren Vestergaard, i går over for vores nuværende sportschef, Lars Green Bach, afvist at fortælle mere om de 23 svømmeres oplevelser. Søren Vestergaard skriver, at ”Det er ikke DR Sportens opgave at hjælpe Dansk Svømmeunion med at udrede fortiden, ligesom det er almindelig journalistisk skik at beskytte de kilder, som træder frem med sårbare historier.” Vi har den største sympati for, at man ikke vil udstille sårbare personer, men omvendt bliver det jo lidt svært for os at undersøge fakta om den enkelte svømmers historie og dermed kommentere konkret på den pågældende svømmers kritik. Derfor bliver vi fra Dansk Svømmeunions side nødt til at forholde os til de 23 svømmeres kritik – som vi fuldstændig anerkender – på et overordnet niveau.


Der har i den periode DR beskæftiger sig med (2005 – 2012) været mange hundrede tilknyttede landsholdene under Dansk Svømmeunion. Vi kan af gode grunde ikke tale med alle, men vi har talt med flere, som fortæller, at de ikke har samme oplevelser som de 23 svømmere DR har talt med i forbindelse med det journalistiske arbejde bag dette tema.


Jeg synes helt ærligt, at det stiller os i en svær situation. På den ene side har vi DR’s dokumentation, hvor I kun vil dele små bidder, og på den anden side har vi så en række tidligere svømmere og kollegaer – professionelle og frivillige – som ikke har haft de samme oplevelser. I fremlagde selv i lørdags et udsagn for vores tidligere elitechef, hvor en tidligere landsholdssvømmer fortæller, at Lars på en træningslejr i Sydafrika i 2009 overværede, at Paulus Wildeboer kaldte to svømmere fede elefanter. Og I ved også fra den pågældende tidligere elitechef, at han aldrig har været i Sydafrika, og at den pågældende svømmers minder om oplevelsen således ikke er korrekt. Jeg vil gerne understrege, at når udsagnet fra den pågældende svømmer ikke er faktuelt korrekt, så tager jeg det ikke som udtryk for, at svømmeren ikke har oplevet en episode. Det har bare ikke været i Sydafrika med den pågældende elitechef. Og for mig understreger det nødvendigheden af, at vi bliver nødt til at undersøge og belyse hver enkelt kritik fra flere vinkler og med flere kilder.

 

Jeres kilders beretninger handler – så vidt jeg har forstået – om episoder, der er foregået for 10-15 år siden. Jeg vil love dig, at vi for hver af de beretninger, som I lægger frem, vil undersøge så godt, det nu er muligt, og vi vil så vidt det er muligt også besvare den kritik den enkelte beretning måtte indeholde.

 

Når vi i vores redegørelse fra i går, og i adskillige interviews i den seneste halvanden uges tid, har sagt, at vi er kede af de 23 svømmeres oplevelser, så er det fordi, vi (og jeg) er oprigtigt kede af, hver gang bare én udøver har oplevet adfærd fra trænere eller ledere, der ikke er i overensstemmelse med Dansk Svømmeunions og dansk idræts værdigrundlæg. Svømning er en enormt vigtig færdighed i livet – i mine øjne mindst lige så vigtig som at kunne cykle. Svømning er også en sjov sportsgren, hvor man oplever gode kammeratskaber og får venner for livet. Og så er svømning sundt. I Dansk Svømmeunion arbejder vi hver dag for at promovere netop de fordele. Og derfor bliver vi selvfølgelig kede af det, når en svømmer eller en leder har dårlige oplevelser med den idrætsgren, vi elsker.

 

Afslutningsvis vil jeg gerne gentage det, vi efterhånden har udtrykt adskillige gange overfor DR: Vi vil opfordre jer til også at beskæftige jer med, hvordan vi i dag – i 2019 – arbejder med international high performance i Dansk Svømmeunion. Det er et arbejde, vi er meget stolte af – og jeg er sikker på, at både svømmere, trænere og andre omkring landsholdet gerne vil fortælle, hvordan de oplever landsholdskulturen i dag.


Pia Holmen   

 

 


 


 






Cookieindstillinger